Η ψυχική υγεία επιτέλους κατακτά σταδιακά τη θέση που δικαιούται στο δημόσιο διάλογο. Μετά το 5ο Marie Claire Power Trip στο Cape Sounio, με θεματική Ψυχική Υγεία και Ευεξία, μεταξύ άλλων δράσεων, έρχεται το SNF Nostos Conference Mental Health, στο ΚΠΙΣΝ, από τις 21 έως τις 23 Ιουνίου, όπου θα μιλήσουν, ανάμεσα σε άλλες σπουδαίες προσωπικότητες, ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama και οι ηθοποιοί Goldie Hawn και Glenn Close, και οι δύο με δυνατή παρουσία σε θέματα ψυχικής υγείας.

«Πετάω για Αθήνα, όπου θα αφηγηθώ στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος την ιστορία της οικογένειάς μου» λέει η Glenn Close μέσα από το αεροπλάνο, προτού μάς δείξει με το κινητό της τον χαριτωμένο συνεπιβάτη της, το σκυλάκι της.

H 76χρονη ηθοποιός έχει δημιουργήσει τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Bring Change to Mind με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση σε θέματα ψυχικής υγείας, τα οποία ταλαιπωρούν διαφορετικές γενιές της οικογένειάς της. Συγκεκριμένα, η αδερφή της Jessie Close διαγνώστηκε στα 50 χρόνια της με διπολική διαταραχή, ενώ ο ανιψιός της Calen Pick με σχιζοφρένεια.

Στην αρχή η αδερφή της, Jessie Close, συνιδρύτρια της οργάνωσης, πίστευε ότι έφταιγε αυτή για τα ψυχικά προβλήματα του γιου της, όπως έχει πει σε παλαιότερη συνέντευξή της στο People: «Αντιμετώπιζα για χρόνια τις δικές μου συναισθηματικές μεταπτώσεις και ένιωθα ότι είχα μεταφέρει τις δικές μου αδυναμίες και στο γιο μου». Αργότερα θα μάθαινε ότι το πρόβλημα που αντιμετώπιζε δεν επρόκειτο για προσωπική "αδυναμία" αλλά πως είχε γενετικό υπόβαθρο.

«Από την οικογένεια της μητέρας μου, είχαμε πολλά περιστατικά κατάθλιψης» έχει πει η Glenn Close. «Ο θείος της μητέρας μου έπασχε από σχιζοφρένεια. Κανείς δεν μιλούσε γι’ αυτό. Ήξερα ότι ο ετεροθαλής αδερφός της είχε αυτοκτονήσει και πως η δική της μητέρα είχε κατάθλιψη. Και η ίδια έπασχε από κατάθλιψη και έπαιρνε φάρμακα».

«Κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί, όταν ήμουν μικρή, ότι επρόκειτο για ψυχική ασθένεια» θυμάται η Jessie Close. «Απλά, δεν αποτελούσε θέμα συζήτησης».

Όπως έχει πει η Jessie Close: «Πέρασα το γονίδιο στον Calen, δυστυχώς, αλλά ο αδερφός και η αδερφή του είναι καλά. Έτσι, εμείς οι δύο ήμασταν οι “τυχεροί”».

Τουλάχιστον, είναι μια ανακούφιση το γεγονός ότι δεν ευθύνονται οι ίδιοι για τα ψυχικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά είναι θέμα γονιδίων. Όπως επιβεβαιώνει και ο ψυχίατρος Dr. Stephen Hinshaw, η ψυχική ασθένεια προκύπτει από έναν περίπλοκο συνδυασμό γονιδίων και περιβάλλοντος: «Στο άγχος και στην κατάθλιψη ο κίνδυνος εκδήλωσης συνδέεται κατά το ένα τρίτο με τα γονίδια. Στη σχιζοφρένεια, κατά τα δύο τρία, ενώ στη διπολική διαταραχή, σε ποσοστό που ξεπερνάει το 80%». Επομένως, προσθέτει ο ίδιος, η ψυχική ασθένεια δεν είναι "ελάττωμα του χαρακτήρα μας"».

Η ίδια η Glenn Close διεξήγαγε, πριν από μία δεκαετία περίπου, μια σειρά από εξετάσεις που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι έπασχε από κατάθλιψη. «Δεν θα με χαρακτήριζα καταθλιπτική, αλλά νομίζω ότι έχω περάσει ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου με μια ήπια κατάθλιψη, την οποία κάποιες φορές βιώνω σαν μια ομίχλη. Την έχω συνηθίσει σε τέτοιο βαθμό, που δεν το σκέφτομαι πολύ. Παίρνω καθημερινά μια μικρή δόση αντικαταθλιπτικών, που με βοηθάει».

Δείτε το σχετικό βίντεο που ακολουθεί: