Δραµατικές είναι οι στιγµές που ζουν τις τελευταίες ηµέρες στη Ρόδο οι κάτοικοι αλλά και οι τουρίστες µε τις πυρκαγιές, που  έχουν προκαλέσει τεράστιες καταστροφές. Τα hashtags #φωτιές και #Rhodes είναι όλες αυτές τις ηµέρες  Νο 1 trend στο Twitter, ενώ τις προηγούµενες ηµέρες τα σχετικά tweets έφτασαν τις  47.000.

Ανθρωποι που βρίσκονται στο νησί, µεταξύ των οποίων και celebrities, προσπαθούν µέσω των social media να περιγράψουν την τραγική κατάσταση. Από την πρώτη κιόλας στιγµή οι λογαριασµοί των επωνύµων γέµισαν µε µηνύµατα αναφορικά µε την έκτακτη  ανάγκη για βοήθεια, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που µπροστά σε αυτή την καταστροφή ξεσπούν µε µηνύµατα οργής και θλίψης.

Παράλληλα, πρόσωπα γνωστά που βρέθηκαν στο «νησί των ιπποτών» για διακοπές πέρασαν δραµατικές ώρες, αφού η πύρινη λαίλαπα τους απειλούσε για δύο συνεχόµενα βράδια.

Ο λόγος για τον Χάρη Σιανίδη και την Αλεξάνδρα Παναγιώταρου, που τη µια ηµέρα ανέβαζαν στόρι µε χαρούµενες στιγµές τους από τη  Ρόδο και την εποµένη έκαναν έκκληση για βοήθεια.

Η Αλεξάνδρα Παναγιώταρου είχε βρεθεί για διακοπές στη Ρόδο αυτές τις ηµέρες  και ήταν σε ξενοδοχείο στη Λαχανιά της Νότιας Ρόδου. Η περιοχή αυτή ήταν από εκείνες  που παραδόθηκαν στις φλόγες. Ως αποτέλεσµα, εκατοντάδες τουρίστες αποµακρύνθηκαν από τα καταλύµατά τους και βρήκαν καταφύγιο σε άλλα.

Λίγες ώρες πριν ξεσπάσει η φωτιά, η ξανθιά καλλονή είχε ανεβάσει εικόνα στο προσκύνηµα που είχε κάνει στο σπήλαιο του Ταξιάρχη Πανορµίτη. Η influencer βρισκόταν στο ξενοδοχείο µαζί µε τον καλό της φίλο και CEO της Beautiful People PR Events, Χάρη Σιανίδη. Τη µια ηµέρα διασκέδαζαν και την άλλη ήρθαν αντιµέτωποι µε τραγικές καταστάσεις, αφού η φωτιά πλησίαζε απειλητικά στο ξενοδοχείο όπου διέµεναν στην περιοχή, όπου κατέφτασαν εκατοντάδες πυρόπληκτοι τουρίστες.

«ΣΟΚΑΡΙΣΜΕΝΟΙ»

«Είµαστε σοκαρισµένοι και ταλαιπωρηµένοι και περισσότερο ο κόσµος που έχει έρθει εδώ για να νιώσει ασφαλής. Προχθές η φωτιά ήταν τόσο κοντά µας, που αντιµετωπίσαµε και αναπνευστικά προβλήµατα», λέει ο Χάρης Σιανίδης στο «Secret».

 

5_3

 

Θλίψη και φόβος κυρίευσαν την Αλεξάνδρα Παναγιώταρου, που µιλά στο «S» και εξηγεί  τα όσα βίωσε: «Ηταν µια πολύ δύσκολη κατάσταση. Ο φόβος ήταν έντονος, αφού από τη µια στιγµή στην άλλη η περιοχή γέµισε  καπνό και δεν µπορούσες να αναπνεύσεις.

Η ατµόσφαιρα ήταν αποπνικτική», προσθέτοντας πως µία ηµέρα νωρίτερα είχε προσκυνήσει στο σπήλαιο του Ταξιάρχη Πανορµίτη: «Είχα ένστικτο... Μας προστάτευσε, πιστεύω. Ηταν δύσκολες στιγµές και περισσότερο για τον κόσµο που ήρθε στο ξενοδοχείο για να νιώσει ασφαλής... Προσευχόµαστε κάθε µέρα...».

 

1_4

 

 «ΤΟ ∆ΙΑΜΑΝΤΙ ΜΑΣ ΠΕΝΘΕΙ»

Πολλοί ήταν και οι γνωστοί Ροδίτες που µοιράστηκαν στα social media τη λύπη τους. «Αυτές τις ηµέρες το διαµάντι της Ελλάδας, η Ρόδος µας, πενθεί. Πενθεί τις δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν, τον πανέµορφο φυσικό της πλούτο, τις περιουσίες των ανθρώπων που πάλευαν µια ζωή και καταστράφηκαν από την ανεξέλεγκτη φωτιά. Παρακαλώ πολύ, αν έχετε την καλοσύνη, µην ανεβάζετε οτιδήποτε άλλο εκτός από τις ανάγκες ή την κατάσταση που επικρατεί», έγραψε η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου.


spyropoulou

Από τους πολύ γνωστούς Ροδίτες είναι και ο Τζέιµς Kαφετζής, µόνιµος κάτοικος Ρόδου, που εργάζεται εκεί, έχοντας ένα καράβι µε το οποίο ξεναγεί τους τουρίστες στο νησί και κάνει και κάποια πάρτι σε αυτό.

7_3

Με αυτό το καράβι, ο πρώην παίκτης του «Survivor» προσπάθησε να µεταφέρει όσους µπορούσε -τουρίστες και κατοίκους από την περιοχή όπου ξέσπασαν οι φωτιές σε πιο ασφαλές µέρος στο νησί.

Ο Σάββας Πούµπουρας πήγε µε δικό του µέσο στο νησί της Ρόδου για να βοηθήσει, µε τους φίλους του και µε εταιρείες µε τις οποίες συνεργάζεται, τον κόσµο που έχει πληγεί από τις φωτιές, συγκεντρώνοντας νερά, χυµούς αλλά και µαγειρεύοντας φαγητό, το οποίο θα µοιραστεί σε όλους όσοι χρειάστηκε να εγκαταλείψουν το σπίτι τους.

 

6_3

 

 ΣΕ ΜΑΥΡΟ ΦΟΝΤΟ

Από την άλλη, ο Τριαντάφυλλος έγραψε τη λέξη «SOS» σε µαύρο φόντο στο Instagram και δηµοσίευσε την εικόνα του ξαδέλφου του Παναγιώτη, που είναι εθελοντής πυροσβέστης και ρίχτηκε στη µάχη για να σβήσει τη φωτιά στο χωριό του.

2_4



Οσο για τη λαµπερή ηθοποιό Κωνσταντίνα Μιχαήλ, που είχε µάλιστα τα γενέθλιά της, µε ανάρτηση στα social media εξέφρασε τη θλίψη της: «Είχα πει να γιορτάσω φέτος τα γενέθλιά µου στην υπέροχη Ρόδο, στην οποία γεννήθηκα και περπάτησα τα πρώτα βήµατα της ζωής µου. ∆εν τα κατάφερα και τι γιορτή να κάνω σε έναν τόπο που µάχεται και κλαίει πάνω από τις στάχτες του... Είναι ανώφελο ακόµα κι αυτό που γράφω, αλλά η καρδιά µου µατώνει και η ψυχή µου και η σκέψη µου τρέχουν κοντά σε αυτούς τους τόπους, στους ανθρώπους, στην καταπληκτική φύση, στα ζωάκια, στις περιουσίες, στα σπίτια, στα χωριά, στις γιαγιάδες, στους παππούδες, στα παιδιά που γεννιούνται και κάνουν τα πρώτα τους βήµατα, όπως εγώ πριν από πολλά χρόνια».

3_5


*Δημοσιεύθηκε στο Secret της εφημερίδας Παραπολιτικά το Σάββατο 29/7