Οι τρεις κορυφαίες ταινίες του πολυβραβευμένου σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή προβάλλονται από 1η Αυγούστου στην ψηφιακή πλατφόρμα του Netflix.

Πρόκειται για τα «El Greco», «Καζαντζάκης» και «Ο Θεός αγαπάει το Χαβιάρι».

Το Netflix επέλεξε να ξεκινήσει με το επικό έργο εποχής «El Greco», παρότι είναι πλέον δεκαέξι ετών και αυτό διότι, όπως έγραψαν, τη θεωρούν μια μεγάλη ταινία κι επιβεβαιώθηκαν, καθώς αμέσως βρέθηκε έκτη στο top-10 στις προτιμήσεις των θεατών!

Επιπλέον, το Νetflix προτείνει την ταινία στους θεατές του τόσο για τη μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου, όσο κι επειδή ήταν αδίκως υποτιμημένη (understated) έως τώρα.

Η ταινία «El Greco», όταν προβλήθηκε το 2007, έκανε ρεκόρ εισιτηρίων στην Ελλάδα, με 1.200.000 θεατές, το οποίο δεν έχει ξεπεραστεί μέχρι σήμερα. Προβλήθηκε επισήμως στο Φεστιβάλ του Τορόντο 2008, όπου το κρατικό κανάλι CBC κατέταξε την ταινία πρώτη ανάμεσα στις πέντε χρυσές ταινίες, ενώ είχε διεθνή διανομή σε πολλές χώρες. Μεταξύ πολλών άλλων, απέσπασε οκτώ κρατικά βραβεία, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας (στην Ελένη Σμαραγδή) και Σκηνοθεσίας στον Γιάννη Σμαραγδή.

Ο ηθοποιός Juan Diego Botto πήρε το πρώτο βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ του Καΐρου 2008, ενώ η ενδυματολόγος Lala Huete απέσπασε το Βραβείο Goya για τα κοστούμια της ταινίας. Ο Γιάννης Σμαραγδής απέσπασε, επίσης, το Διεθνές Βραβείο «GIUSEPPE SCIACCA 2008» στη Ρώμη ως ο καλύτερος Ευρωπαίος σκηνοθέτης της χρονιάς 2008 και τιμήθηκε με το βραβείο «Σοφίης» στους Δελφούς, το 2008, από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την ταινία του «El Greco».

Συμμετείχε επισήμως σε πολλά διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ όπως: Τορόντο 2008, Σάο Πάολο 2008, Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Κινηματογράφου 2008 του American Film Institute στην Washington, Κάιρο 2008, Γκουανταλαχάρα 2009, Pantalla Pinamar στην Αργεντινή κ.ά. Θεωρήθηκε μία από τις καλύτερες ταινίες που έγιναν για ένα ζωγράφο.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «On Time» στις 14/08