Πρωταγωνιστεί στην επιτυχηµένη θεατρική παράσταση «12 ένορκοι», ενώ συµµετέχει και στον «Καπετάν Μιχάλη». Ο λόγος για τον Τάσο Γιαννόπουλο, ο οποίος μίλησε στο «Secret» και τον Γιάννη Ξυνόπουλο, και αναφέρθηκε στις δυο θεατρικές παραστάσεις που συμμετέχει, αλλά και στην τηλεοπτική σειρά «Ηλέκτρα», όπου έχει ένα από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Τι κάνετε αυτόν τον καιρό; Πού σας βρίσκουµε;

«Αυτό το διάστηµα συµµετέχω σε δύο θεατρικές παραστάσεις και µία τηλεοπτική σειρά. Ας ξεκινήσουµε από τους «12 ενόρκους», που παίζονται στο θέατρο για ένατη χρονιά. Πρόκειται για ένα δικαστικό δράµα, όπου 12 ένορκοι, έπειτα από µια τριήµερη δίκη, εξετάζουν την υπόθεση ενός δεκαεξάχρονου παιδιού που κατηγορείται ότι σκότωσε τον πατέρα του. Από αυτό το θεατρικό έργο έχουν περάσει πολύ καταξιωμένοι συνάδελφοι, που πρέπει να είναι πάνω από 30. Πιστεύω ότι μεγάλο ενδιαφέρον έχει η ιστορία, και αυτά που πραγματεύεται το έργο. Το ότι είναι συνέχεια γεμάτο το θέατρο μας δίνει δύναμη για να βάζουμε τα δυνατά μας κάθε μέρα. Παίζεται κάθε Πέµπτη, Παρασκευή και Σάββατο, στις 21:30, και την Κυριακή στις 18:00, στο θέατρο "Αλκµήνη", σε σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη.

Πρώτη φορά παίζεται στην παράσταση αυτή;

«Όχι ήμουνα το 2017-18 και επέστρεψα πάλι πρόπερσι τον Φεβρουάριο, άρα μέχρι στιγμής είμαι δυόμιση χρόνια»

Η άλλη παράσταση στην οποία συμμετέχετε;

«Συμμετέχω επίσης στην παράσταση ο "Καπετάν Μιχάλης", αυτό το υπέροχο μυθιστόρημα του Καζαντζάκη όπου τη σκηνοθεσία έχει κάνει ο Μανώλης Ίωνας, και παίζεται κάθε Σάββατο στις 19:00 και Κυριακή στις 21:00. Μιλάμε για έναν ήρωα πολυαγαπημένο που ενσαρκώνει την ίδια την Κρήτη. Η ιστορία έρχεται από τα τέλη του προηγούμενου αιώνα και στην ουσία περιγράφει πως μπορεί να συμβιώσουν δύο λαοί μαζί, δύο θρησκείες διαφορετικές. Είναι μία κατάσταση που βλέπουμε να συμβαίνει και σήμερα, με τον πόλεμο που γίνεται στο Ισραήλ με τους Παλαιστίνιους»

Τηλεοπτικά που σας βλέπουμε;

«Συμμετέχω στην τηλεοπτική σειρά της ΕΡΤ "Ηλέκτρα" όπου είναι ένα αισθηματικό δράμα εποχής, που αναπτύσσεται μέσα στην επταετία της χούντας. Ο ρόλος που κάνω είναι ο Σωτήρης Βρεττός και είναι ο δήμαρχος του νησιού, ο οποίος είναι λίγο με το καθεστώς, λίγο φοβικός άνθρωπος που προσπαθεί να είναι δίκαιος, συντηρητικός, μετρημένος αλλά λίγο άβουλος απέναντι στον πατέρα του. Έχει γυναίκα την Ηλέκτρα η οποία είναι ένα ελεύθερο πνεύμα, και από κει και πέρα αρχίζει και εξελίσσεται η ιστορία. Βασίζεται στο βιβλίο της Ελένης Καπλάνη και το σενάριο είναι της Μαντώ Αρβανίτη και του Θωμά Τσάπα, σε σκηνοθεσία της Βίκυς Μανώλη»

Είχατε χρόνια να εμφανιστείτε στην τηλεόραση;

«Όχι, είμαι στην τηλεόραση τα τελευταία τρία χρόνια.. Πέρσι ήμουν στο "Κάνε ότι κοιμάσαι" και πρόπερσι ήμουνα σε μία άλλη καθημερινή σειρά στην ΕΡΤ που είχε τίτλο στα "Ξένα χέρια". Είναι πρώτη φορά που κάνω τρία χρόνια συνεχόμενα τηλεόραση»

Είναι μεγάλη η δύναμη της τηλεόρασης;

«Είναι μεγάλη γιατί μπαίνει καθημερινά στα σπίτια των ανθρώπων, ενώ για να πας στο θέατρο πρέπει να το επιλέξεις εσύ. Πρέπει να σηκωθείς, να ντυθείς, να βγεις από το σπίτι σου, και τα λοιπά. Έχει άλλη διαδικασία, ενώ με την τηλεόραση είσαι στο σπίτι, πατάς το κουμπί και βλέπεις ότι θέλεις»

Τάσος Γιαννόπουλος

Η πρώτη σας εμφάνιση ήταν σε μία πολύ επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά, το «Ευτυχισμένοι μαζί»

«Μέχρι τότε έκανα θέατρο και είχαμε συνεργαστεί αρκετές φορές με τον Γιάννη Μπέζο. Κάποια στιγμή μου είπε ότι “του χρόνου θα κάνουμε μία οικογενειακή σειρά, και είναι αυτός ο ρόλος. Θέλεις να το κάνεις;” Απάντησα θετικά και ήταν κάτι πρωτόγνωρο για μένα. Είχα κάνει μία ταινία το 1994 το "Τέλος εποχής" αλλά πρώτη φορά βρισκόμουνα μπροστά από τηλεοπτικές κάμερες, και ήταν για μένα ένα ευχάριστο παιχνίδι. Οι φίλοι, οι κουμπάροι, το μαγαζί, εγώ να πίνω μπύρες, να έχω ένα συνεργείο όπου δεν δούλευα ποτέ. Ήταν μία ξέγνοιαστη εποχή, και μία υπέροχη ανάμνηση για μένα αυτή η συνεργασία».

Ο ρόλος του Μάκη στο "Ευτυχισμένοι μαζί" άφησε πολλές ατάκες

«Αλήθεια, είναι όλο αυτό προέκυψε μέσα από δουλειά και από αυτοσχεδιασμούς που γινόντουσαν κατά τις πρόβες των γυρισμάτων. Ήμουν πάρα πολύ τυχερός για αυτή τη συνεργασία. Ήμουν πάρα πολύ ελεύθερος στο να εκφραστώ για να οδηγήσω αυτό το ρόλο όπως τον αισθανόμουνα».

Τάσος Γιαννόπουλος

Φέτος γίνεται χαμός με την μυθοπλασία στην ελληνική τηλεόραση

«Αυτές είναι οι δυσκολίες που έχει ο άνθρωπος» απάντησε γελώντας. «Αυτό είναι καλό πρώτα για εμάς τους ηθοποιούς για τη βρίσκουμε δουλειά, για τα συνεργεία και για όλους αυτούς τους ανθρώπους που δεν σας κρύβω είναι δεκάδες εκατοντάδες στο χώρο της τηλεοπτικής μυθοπλασίας. Πιστεύω ότι τα τελευταία χρόνια η ελληνική τηλεόραση έχει πάρει έναν άλλο δρόμο και σιγά-σιγά ενηλικιώνεται».

Επηρεάζεστε από την πραγματικότητα της καθημερινής ζωής;

«Και βέβαια επηρεαζόμαστε άνθρωποι είμαστε. Όλο αυτό το φέρουμε μέσα μας. Και στα σενάρια πρέπει να βγαίνει, αν είναι κάποιο σύγχρονο σενάριο. Πρέπει να συμβαδίζουμε με την πραγματικότητα και ότι συμβαίνει γύρω μας»

Πως σχολιάζετε τον πόλεμο στο Ισραήλ;

«Κάθε πόλεμος είναι κακός. Η ειρήνη πρέπει να επικρατεί, αλλά κάθε πλευρά διεκδικεί το δικαίωμα της να ζήσει. Ο κάθε λαός θέλει να έχει τα σύνορα του, και την ελευθερία του. Δυστυχώς ο κάθε πόλεμος γίνεται για οικονομικούς λόγους, και αυτό είναι κάτι δυσάρεστο. Ελπίζω να βρίσκονται λύσεις και αυτές οι καταστάσεις να μην διαιωνίζονται. Όπως αναφέρει και ο Νίκος Καζαντζάκης οι λαοί πρέπει να συνυπάρξουν. Μακάρι να μην υπήρχαν σύνορα στον κόσμο, μακάρι όλες οι θρησκείες να ήταν μαζί, αλλά δυστυχώς αυτό δεν γίνεται. Κανονικά πρέπει να υπάρχουν πράγματα που να μας ενώνουν, γιατί αυτός ο πλανήτης ανήκει σε όλους μας»

Τάσος Γιαννόπουλος

Γενικά είστε αισιόδοξος;

«Είμαι και οφείλω να είμαι, γιατί η ζωή είναι πολύ δύσκολη. Υπάρχει ένας άκρατος καπιταλισμός, υπάρχει μία τεράστια ακρίβεια, προαναφέραμε τους πολέμους που υπάρχουν, υπάρχει η κλιματική κρίση, υπάρχει ενεργειακό πρόβλημα και τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά, για αυτό οφείλουμε να είμαστε αισιόδοξοι»

Απωθημένα στο χώρο της εργασίας σας έχετε;

«Όχι δεν έχω, ούτε θα ήθελα να είχα στη ζωή μου. Είμαι πολύ ευτυχής με ότι έχω κάνει μέχρι τώρα, και πολύ τυχερός θα έλεγα. Πιστεύω ότι οφείλω εγώ στο θέατρο και στην υποκριτική, παρά εκείνη σε μένα. Ότι ήταν να μου δώσει μου το έχει δώσει, τώρα εγώ πρέπει να δώσω σε εκείνη. Εύχομαι και ελπίζω σε όμορφες συνεργασίες που είναι το πιο σημαντικό. Εύχομαι ωραία έργα και σενάρια, κινηματογραφικά και τηλεοπτικά..
 Αυτό»

Social media έχετε;

«Δεν έχω ούτε Instagram ούτε Facebook. Υπάρχει μόνο μία επαγγελματική σελίδα στο Facebook που δεν την χειρίζομαι ο ίδιος. Δεν ασχολούμαι καθόλου γιατί δεν μου έχουν τραβήξει καθόλου το ενδιαφέρον, αλλά ακούω τι γίνεται. Δεν είμαι κατά της τεχνολογίας, αλλά δεν ασχολούμαι με τα social media»

Τάσος Γιαννόπουλος

Την αναγνωρισιμότητα πώς την διαχειριστήκατε;

«Τα πρώτα χρόνια ήταν αρκετά δύσκολο γιατί ξαφνιαζόμουν πολύ συχνά και μου φαινόταν περίεργο να μου μιλάνε και να με χαιρετάνε άγνωστοι άνθρωποι. Αλλά σιγά-σιγά με τα χρόνια είναι κάτι που υπάρχει στη ζωή μου. Το αντιμετωπίζω με μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια γιατί μου δίνει δύναμη. Έτσι, έχω γνωρίσει πάρα πολλούς ανθρώπους και έχω συζητήσει μαζί τους… Για μένα ποτέ δεν ήταν παράξενο να με φωνάζουν με το όνομα του ρόλου, αφού με αυτό με γνώρισαν»

Πώς θέλετε να κλείσουμε αυτή τη συζήτηση;

«Εύχομαι να έχουμε υγεία και μία όμορφη χειμερινή σεζόν για όλους, και να παλεύουμε καθημερινά»

*Δημοσιεύθηκε στο Secret της εφημερίδας Παραπολιτικά το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023

Τάσος Γιαννόπουλος - Ηλέκτρα - ΕΡΤ