Η θεατρική παραγωγός-συγγραφέας και σκηνοθέτιδα Μιμή Ντενίση το απόγευμα της Τετάρτης μίλησε στον Νίκο Ευαγγελάτο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και για ένα ντοκιμαντέρ που έχει ετοιμάσει βάσει ιστορικών στοιχείων που έχει στη διάθεσή της.

«Είχαν την τύχη να βρω ένα βιβλίο πριν από τρία χρόνια στην Αμερική, είναι οι επιστολές της γυναίκας του Έλγιν, που είναι η "κινητήριος δύναμη" πίσω από αυτή την απάτη. Σκέφτηκα, λοιπόν, αυτά τα γράμματα να τα κάνω ντοκιμαντέρ, να δραματοποιηθούν. Όταν διαβάζει κάποιος αυτές τις επιστολές δεν χρειάζεται να πει επιχειρήματα», είπε αρχικά η Μιμή Ντενίση.

Χαρακτηριστικά περιέγραψε η κ. Ντενίση μία επιστολή τι αναφέρει: «Είναι στην Αθήνα η λαίδη Έλγιν, συσκευάζει τα αρχαία και λέει "αγάπη μου, εδώ δεν δουλεύουν τις Κυριακές, αλλά έδωσα πολλά μπαχτσίσια και τώρα συσκευάζω μία Cari…something", καθώς δεν θυμάται τη λέξη "Καρυάτιδα". "Κι αν βρίσκαμε ένα πολεμικό πλοίο καλό θα ήταν καλό να παίρναμε όλο τον ναό για τον κήπο μας"», ανέφερε η Μιμή Ντενίση.

Ειδικά για το ντοκιμαντέρ που ετοιμάζει η Μιμή Ντενίση σημείωσε: «Έχει την πρωτοτυπία ότι δεν λέει απλώς την ιστορία του Έλγιν. Είναι οι ιδιωτικές επιστολές που έστελνε η σύζυγος του Έλγιν στη μαμά της, στον μπαμπά της και στον ίδιο τον Έλγιν. Διαβάζοντας τις επιστολές γίνεται σαφές ότι πάρθηκαν για διακόσμηση του πύργου τους. Αυτό που λένε ότι αγοράστηκαν δεν ισχύει, γιατί (οι επιστολές) αναφέρουν για μπαχτσίσια, οπότε είναι όλα φανερά».