Στον καναπέ της Ελένης Μενεγάκη, άρτι αφιχθείς από την Κύπρο, κάθισε ο Στέφανος Μιχαήλ, που θα δούμε την Κυριακή 21 Γενάρη, στις 21:00, στην πρεμιέρα της σειράς του MEGA, Famagusta.

«Το συγκεκριμένο σίριαλ, πέρα από το εξαιρετικό σενάριο και από τη σπουδαία δουλειά στο σετ, αναδεικνύει και μια πτυχή της Κύπρου που κατ’ εμέ την αφήνουμε σιγά, σιγά να ξεθωριάσει, τόσο στην Κύπρο, όσο και στην Ελλάδα. Χάσαμε τη μισή Κύπρο για να επανέλθει η Δημοκρατία στην Ελλάδα» είπε ο Κύπριος ηθοποιός, Στέφανος Μιχαήλ.

Περιγράφοντας τη σειρά Famagusta έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις μαρτυρίες που θα δούμε από τα γεγονότα του ’74. «Βγαίνουν προς τα έξω ιστορίες οικογενειών, γυναικών… κι αυτές οι γυναίκες πέρασαν την εισβολή, ζουν ακόμη και δεν μπορούμε να ξέρουμε μέσα τους τι κρύβουν γιατί διαβάζουμε πράγματα που δεν μπορώ να περιγράψω» είπε.

Ο Στέφανος Μιχαήλ παραδέχτηκε πως είναι ηθικό ζήτημα η συμμετοχή του στη σειρά: «Όταν με πήρε ο Αντρέας να μου μιλήσει για τη σειρά, δεν με ενδιέφερε ούτε η συμφωνία, ούτε ο ρόλος που θα έκανα. Θεωρούσα χρέος μου και ένιωθα και περήφανος. Θα ήθελα να είμαι κομμάτι αυτής της σειράς για ηθικούς σκοπούς, οπότε δέχτηκα κατευθείαν. Διαβάζοντας και το σενάριο και κάποιες σκηνές που γυρίσαμε».

Στέφανος Μιχαήλ: Ειδικά το πρώτο επεισόδιο θα είναι πολύ δυνατό

«Ειδικά το πρώτο επεισόδιο θα είναι πολύ δυνατό. Θα έχουμε όλα τα συναισθήματα που μπορεί να νιώσει ένας άνθρωπος. Θα δούμε κι έναν φόνο κι εκεί θα αναποδογυριστούν ζωές. Οπότε θα είστε τσίτα συνέχεια με το επεισόδιο αυτό» αποκάλυψε για μια δολοφονία στην οποία εμπλέκεται ενεργά ο ρόλος τον οποίο υποδύεται.

ΟΣτέφανος Μιχαήλ είναι ο Θοδωρής, ένας άνδρας παντρεμένος με τη Μαριάννα Σέκερη, κόρη της οικογένειας που έχει χάσει τον γιο της κατά τον βομβαρδισμό της Αμμοχώστου. Ωστόσο, μια παράνομη σχέση με άλλη γυναίκα θα τον φέρει αντιμέτωπο με σαρωτικές αλλαγές.

Μιχαήλ για την Κατεχόμενη Κύπρο: «Το βλέπεις μπροστά σου κάθε μέρα»

«Τα τετράδια μας ήταν τρία ή τέσσερα που είχαν φωτογραφίες από τα Κατεχόμενα και πάντα από κάτω ήταν το «Δεν Ξεχνώ». Υπάρχουν ακόμη τα τετράδια, για τα υπόλοιπα (γέλια)…» σχολιάζει σε ερώτηση της Ελένης Μενεγάκη για το κατά πόσο μαθαίνουν τα παιδιά στην Κύπρο για εκείνα τα γεγονότα.

«Πάντα μιλάνε οι οικογένειες, γιατί ακόμη είναι ζωντανοί αυτοί οι άνθρωποι, το βλέπεις μπροστά σου κάθε μέρα» σημειώνει. «Βλέπεις την ολόφωτη σημαία του Ψευδοκράτους πάνω στον Πενταδάκτυλο κάθε μέρα που πας στη δουλειά. Είναι συνέχεια λες και κάποιος είναι από πάνω σου και σε έχει πιάσει από το λαιμό» προσθέτει για την κατεχόμενη πλευρά του νησιού.

Ο Στέφανος Μιχαήλ όμως θέλησε να περάσει κι ένα μήνυμα: «Αν ξεχάσουμε τι συνέβη και το δράμα που πέρασε ο κόσμος αυτός, τι μας μένει; Χάνουμε και την ταυτότητά μας. Θα ήθελα να πω και στα νέα παιδιά και στους πιο παλιούς να μην το αφήνουν να ξεθωριάσει γιατί είναι πολύ σημαντικό για τον τόπο μας».

Όσο για τις δικές του μνήμες και ιστορίες από τα γεγονότα; «Θυμάμαι τη γιαγιά μου να μου περιγράφει το συναίσθημα του να ψάχνει τον γιο της που ήταν στον πόλεμο. Να παίρνουν το αμάξι με τον παππού να τον αναζητούν στα νοσοκομεία αν είναι ζωντανό ή νεκρό. Μου έλεγε ‘έχασα τη μισή μου ζωή εκείνες τις μέρες’», περιγράφει, ο Στέφανος Μιχαήλ.

Ο ίδιος φυσικά γεννήθηκε πολύ αργότερα, όμως πέρασε στα Κατεχόμενα όταν άνοιξαν τα σύνορα το 2004. «Ήμουν 14 τότε. Το συναίσθημα που ένιωσα, δεν μπορώ να το περιγράψω. Να βλέπω έναν τόπο που είναι δικός μου, να πρέπει να δείξω διαβατήριο, να αποδεχτώ δηλαδή ό, τι έχει συμβεί και να μην μπορώ να πάω ευθεία και όποτε θέλω σε αυτούς τους όμορφους τόπους» είπε, ο Στέφανος Μιχαήλ.