«Ο κόσμος ανήκει στην Τέιλορ Σουίφτ - και εμείς απλώς ζούμε σε αυτόν» ήταν ο πηχυαίος τίτλος άρθρου που διάβαζα πρόσφατα για το κορίτσι-φαινόμενο που καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, με τελευταίο το τετραπλό σερί στις βραβεύσεις στα Grammy. Και τώρα έρχεται νέα απόδειξη της υστερίας που επικρατεί με τη σούπερ σταρ του πενταγράμμου. Ένα από τα κορυφαία μουσεία στον κόσμο, το ιστορικό βρετανικό Victoria & Albert, ζητεί ειδικό για την Τέιλορ, που κατ’ αυτόν τον τρόπο ανοίγει και θέσεις εργασίας.

Πρώτα ήρθε η Τέιλορ ως μάθημα σε αμερικάνικα κολλέγια, μετά το «Swiftposium», ένα τριήμερο διεθνές ακαδημαϊκό συνέδριο αφιερωμένο στην πολιτιστική επιρροή της τραγουδίστριας, που διοργάνωσαν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης. Και τώρα, το V&A του Λονδίνου δημοσίευσε αγγελία για την πρόσληψη ενός «Swiftie». Τι ακριβώς θα κάνει; Καταρχάς, θα πρέπει να είναι φανατικός της.

Δεύτερον, θα συμβουλεύει τους ειδικούς επιμελητές, εξηγώντας την επιρροή της στην ιστορία της τέχνης και του ντιζάιν, όπου άλλωστε ειδικεύεται το μουσείο. Έτσι το μουσείο εκσυγχρονίζεται, στηρίζοντας παράλληλα τους εφόρους του αναφορικά με την εκμάθηση εξειδικευμένων θεμάτων και πολιτιστικών τάσεων. Το μουσείο κατέχει περισσότερα από 2.800.000 εκθέματα, ενημερώνουν στην αγγελία τους οι διοργανωτές και ενδεχομένως ο «Swiftie» να βοηθήσει να επηρεαστεί ο μελλοντικός προγραμματισμός του μουσείου, καταλήγουν.

Ποια είναι τα προσόντα που θα πρέπει να έχει ο υποψήφιος (job decription); Θα πρέπει να παράσχει πληροφορίες για την κουλτούρα, αλλά και τη «χειροτεχνία» - και χειροτεχνία στην περίπτωση της Σουίφτ σημαίνει χειρόγραφες επιστολές προερχόμενες από θαυμαστές της. Όπως και τα βραχιολάκια φιλίας και τα άλλα σουβενίρ του ειδώλου που ανταλλάσσουν οι θαυμαστές της - η ανταλλαγή τους φέρει τα ονόματα των τραγουδιών και των άλμπουμ της Σουίφτ ή τα ονόματα των ίδιων των θαυμαστών και συνδέονται με την παρακολούθηση συναυλίας της στη διάρκεια της περιοδείας «Eras», που πραγματοποίησε το 2023. Όπως αναφέρεται στον ιστότοπο του μουσείου, προσφέρονται συμβάσεις μερικής απασχόλησης ή μηδενικών ωρών. Ήδη έχει δώσει εργασία σε φαν των Lego ή και των Pokemon.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή