Ξέρουµε τα πάντα για την Τέιλορ Σούιφτ. Ή έτσι νοµίζουµε. Αυτές τις ηµέρες βρισκόταν στο Τόκιο για συναυλίες, στο πλαίσιο της παγκόσµιας περιοδείας της «Eras». Την περιµέναµε όµως να «διακτινιστεί» και στο Super Bowl, για να βρίσκεται κοντά στον αγαπηµένο της Τράβις Κελς των Kansas City Chiefs, να τους δούµε να πανηγυρίζουν και να φιλιούνται ξανά και ξανά στις γιγαντοοθόνες. Ως νέα βασίλισσα των Grammys, η Tέιλορ Σουίφτ κοιµάται σαν το απόλυτο είδωλο της ποπ και ξυπνάει σαν ένα 34χρονο κορίτσι που ζει στη Νέα Υόρκη µε τον γάτο της, που τον φωνάζει Μπέντζαµιν Μπάτον. ∆εν ζει φυσιολογική ζωή. Εχει «γκρούπις», οµάδες ανθρώπων που αναπνέουν για να την ακούνε και να τη βλέπουν ζωντανά. Στήνουν αντίσκηνα σε πάρκινγκ και συναυλιακούς χώρους, αναµεταδίδοντας live ιστορίες ως «Σουίφτις». Tο εισιτήριο για να τη δεις ζωντανά -εφόσον βεβαίως κατορθώσεις να βρεις µπορεί να κοστίζει ακόµη και 20.000 ευρώ.

∆ισεκατοµµυριούχος

Φανταστείτε να είσαι 34 χρόνων, να υπάρχουν τουλάχιστον 10 πανεπιστηµιακά µαθήµατα αφιερωµένα σε σένα -συµπεριλαµβανοµένου ενός στο Χάρβαρντ-, να συλλέγεις βραβεία, να εργάζεσαι σκληρά, να σε κατηγορούν και να σε λατρεύουν για όλα. Η σταρ, που από το «Billboard» µέχρι τους «Times» και το «Forbes» τη συγκρίνουν -και όχι άδικα- µε τη Μαντόνα, όταν δισεκατοµµύρια την προσκυνούσαν (στα ’90s), διαθέτει πλούτο, οµορφιά, ταλέντο. Και αληθινή αγάπη. ∆ισεκατοµµυριούχος µε αξιοζήλευτο χαρτοφυλάκιο ακινήτων, µε πιστή παρέα φίλων και τους τελευταίους πέντε µήνες µε έναν όµορφο αθλητή που µοιάζει να είναι ερωτευµένος µαζί της. Ολοι οι προβολείς είναι στραµµένοι πάνω τους. Οταν χάνει η οµάδα του, ποιον κατηγορούν; Mα φυσικά την Τέιλορ.

Και όταν κερδίζει; Λένε πόσο πίνει η Τέιλορ, τι φορούσε η Τέιλορ, µε ποιους ήταν η Τέιλορ... Τελευταία, ο κόσµος τη σήκωσε στην αγκαλιά του. Γιατί η οµάδα του νίκησε. Τη σχολιάζουν αρνητικά κι επειδή πετάει συχνά µε το ιδιωτικό της τζετ, χωρίς να σκέφτεται πόσο επιβαρύνει το περιβάλλον. Αλλά είναι και γενναιόδωρη. Εδωσε σε όσους εργάστηκαν στην περιοδεία της µπόνους 100.000 δολαρίων, µε το συνολικό ποσόν να ξεπερνά τα 55.000.000 δολάρια. Παρακολουθώντας στο Netflix το ντοκιµαντέρ για εκείνη («Miss Americana»), αντιλαµβάνεσαι γιατί νιώθει... κυνηγηµένη. Τη βλέπεις να πασχίζει για να βρίσκεται στην κορυφή, να επιχειρεί rebranding του εαυτού της - «All I do is try, try, try», όπως λέει και το τραγούδι της. Θαυµάζει τον Γιώργο Λάνθιµο. Είναι φίλη µε την Εµα Στόουν. Λέει συχνά στις συνεντεύξεις της πως όταν είσαι αναγνωρίσιµη, είναι σαν να βρίσκεσαι σε τραµπολίνο. «Προσπαθώ να κάνω τα πάντα. Για να συνεχίσεις να µε κοιτάς», γράφει σε έναν στίχο της. Ξέρει τι σηµαίνει νευρική ανορεξία. Απόρριψη. Χωρισµός. Και ενσυναίσθηση. Επικοινωνεί άψογα τα βιώµατά της πετυχαίνοντας το να συνδέονται µαζί της εκατοµµύρια. Ο Κάνιε Γουέστ παλαιότερα επιχείρησε να την «ακυρώσει». Και το κατόρθωσε. Για λίγο. Σήµερα δηλώνει ελεύθερη να δηµιουργήσει µακριά από τις προσδοκίες των άλλων. «∆εν έχεις συναντήσει ακόµη τον καινούργιο εαυτό µου», τραγουδάει.

Ταυτίζεσαι µαζί της

Γιατί αγαπάς να τη µισείς; Επειδή συµπάσχει µε τους «ήρωές» της, είναι σαν να µας προσκαλεί σε οµαδική ψυχοθεραπεία. Αφηγείται ιστορίες, µε ή χωρίς µουσική. Και έτσι απλά ταυτίζεσαι µαζί της. «Χτυπήθηκε» µέχρι να αγγίξει την κορυφή. «Μου έδωσαν µια τιάρα και µετά µου την πήραν», έχει πει. Κι ας µοιάζει απίθανο η σκέψη ότι κάποια στιγµή ήταν «χαµηλά».

Πραγµατοποίησε 66 lives ανά τις ΗΠΑ σε έναν χρόνο, ξεπερνώντας το ένα δισεκατοµµύριο (!) δολάρια σε πωλήσεις εισιτηρίων. Πόλεις, στάδια και δρόµοι µετονοµάστηκαν για χάρη της. Κάθε φορά που ερχόταν σε ένα νέο µέρος, σηµειωνόταν µια µίνι οικονοµική έκρηξη, καθώς τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια έβλεπαν ένα κύµα επισκεπτών.  Πολιτικοί από την Ταϊλάνδη, την Ουγγαρία και τη Χιλή την παρακάλεσαν να παίξει στις χώρες τους. Ως ποπ σταρ, βρίσκεται στη σπάνια «παρέα» των Ελβις Πρίσλεϊ, Μάικλ Τζάκσον. Και της Μαντόνα (φυσικά). Ως τραγουδοποιός έχει συγκριθεί µε τον Μποµπ Ντίλαν, τον Πολ ΜακΚάρτνεϊ, την Τζόνι Μίτσελ.

Ως επιχειρηµατίας, έχει χτίσει µια αυτοκρατορία που µεταφράζεται σε ένα δισεκατοµµύριο δολάρια. Είναι κροίσος δηλαδή. Και ως διασηµότητα ελέγχεται για τα πάντα. Από το µε ποιον βγαίνει ραντεβού µέχρι το τι φοράει. Και ποιον πολιτικό υποστηρίζει. Τον Μπάιντεν, και όχι τον Τραµπ, αν και είναι φειδωλή στις πολιτικές της τοποθετήσεις. Εκπέµπει τόσο φως που µπορεί να σε τυφλώσει. Ο κόσµος κλαίει, χορεύει, τραγουδάει µαζί της, λιποθυµάει όταν τη βλέπει ζωντανά. Οι συναυλίες της θυµίζουν θρησκευτική εµπειρία. Το πλήθος είναι εκστασιασµένο, όλοι «µαστουρωµένοι» από το ίδιο ναρκωτικό. Οι θαυµαστές της παθιασµένοι, και στο ∆ιαδίκτυο, αναλύουν από τη χορογραφία µέχρι και τα κοστούµια της. Ποιος Μάικλ Τζάκσον και ποιο «Τhriller»; Κάθε σόου διαρκεί 180 λεπτά, µε 40 τραγούδια από εννέα άλµπουµ, 16 αλλαγές κοστουµιών, πυροτεχνήµατα και µια οπτική ψευδαίσθηση όπου φαίνεται να βουτάει στη σκηνή και να κολυµπάει... Ελλάδα καλεί Σουίφτ. Τέιλορ Σουίφτ. Έχουμε την ωραιότερη θάλασσα.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής