Η καρδιά του Χόλιγουντ το βράδυ της Κυριακής (10/3) χτύπησε στο «Dolby Theater» του Λος Άντζελες, όπου έλαβε χώρα η 96η τελετή απονομής των χρυσών αγαλματιδίων.

Κεντρικός οικοδεσπότης ήταν, για τέταρτη φορά, ο Τζίμι Κίμελ, ενώ στην σκηνή ανέβηκαν μεγάλα ονόματα της βιομηχανίας του κινηματογράφου και παρέδωσαν τα βραβεία στους μεγάλους νικητές.

Το ελληνικό ενδιαφέρον φέτος ήταν πιο έντονο από ποτέ, αφού το «Poor Things», η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, ήταν υποψήφια σε 11 κατηγορίες και κατάφερε να κατακτήσει τέσσερις από αυτές:

– Καλύτερο Μακιγιάζ/ Κομμώσεων

– Καλύτερη Σκηνογραφία

– Καλύτερα Κοστούμια

– Α’ Γυναικείο Ρόλο για την ερμηνεία της Έμα Στόουν ως “Μπέλα Μπάξτερ”.

Συνολικά, απονεμήθηκαν 24 βασικά βραβεία, με το «Οπενχάιμερ» του Κρίστοφερ Νόλαν να θριαμβεύει, κερδίζοντας 7 Όσκαρ:

Η πρωταγωνίστρια του «Poor things» ανέβηκε στην σκηνή για να παραλάβει το Όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου κρατώντας το φερμουάρ πίσω από το φόρεμά της που χάλασε σε μία από τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής της.

– Α’ Ανδρικού Ρόλου (Κίλιαν Μέρφι)

– Β’ Ανδρικού Ρόλου (Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ)

Ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ ανεβαίνει στη σκηνή να παραλάβει το πρώτο Όσκαρ της καριέρας του για την ερμηνεία του στο Οπενχάιμερ και η ομιλία του αφήνει τους πάντες με το στόμα ανοιχτό.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω την απαίσια παιδική μου ηλικία και την Ακαδημία. Με αυτή τη σειρά».

Και μία… αμηχανία στο κοινό όταν ο Τζίμι Κίμελ αναφέρθηκε στην κατάχρηση ουσιών που έκανε παλιότερα ο γνωστός ηθοποιός, με τον ίδιο να φαίνεται κάπως ενοχλημένος.

Τα βλέμματα ανάμεσα στο πλήθος των παρευρισκόμενων έκλεψε ο Μέσι. Ένα μπόρντερ Κόλει που έπιασε ο φακός να χειροκροτεί μετά από απονομή βραβείου. Αργότερα, εξήγησαν πως κάποιος του κρατούσε τα πόδια και έκανε πως χειροκροτεί φορώντας το κομψό παπιγιόν του.

– Μοντάζ

– Φωτογραφίας

– Μουσικής

– Σκηνοθεσίας

– Καλύτερης Ταινίας.

Οι εμφανίσεις που ξεχώρισαν

Λαμπερές εμφανίσεις, φορέματα υψηλής ραπτικής και εντυπωσιακά κοσμήματα είχαν την τιμητική τους στο κόκκινο χαλί του Dolby Theatre, στον φετινό κορυφαίο θεσμό των κινηματογραφικών βραβείων του Λος ‘Αντζελες.

Έμα Στόουν (Emma Stone)

Η ηθοποιός, η οποία κέρδισε το κορυφαίο βραβείο, Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της ως Μπέλα Μπάξτερ στην ταινία «Poor Things», φόρεσε μία custom-made Louis Vuitton δημιουργία σε πράσινο της μέντας και ένα εντυπωσιακό διαμαντένιο περιδέραιο 30 καρατίων του οίκου. Ωστόσο, όταν σηκώθηκε να παραλάβει το χρυσό αγαλματίδιο, είχε ένα μικρό ατύχημα με το φόρεμά της.

Ντα’Βάιν Τζόι Ράντολφ (Da’Vine Joy Randolph)

Έλαβε το Όσκαρ Β΄ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία «Τα παιδιά του Χειμώνα» του Αλεξάντερ Πέιν φορώντας μία εντυπωσιακή γαλάζια τουαλέτα Louis Vuitton.

Αμέρικα Φερέρα (America Ferrera)

Η υποψήφια για Όσκαρ ηθοποιός επέλεξε μία ροζ Versace δημιουργία. «Σκεφτήκαμε να κρατήσουμε το ροζ για το τέλος» δήλωσε η στυλίστρια Κάρλα Γουέλς (Karla Welch) για το φόρεμα – δημιουργία για την οποία χρειάστηκαν περισσότερες από 400 ώρες εργασίας.

Έμιλι Μπλαντ (Emily Blunt)

Με δημιουργία Schiaparelli και κοσμήματα Tiffany & Co.

Σίνθια Εριβο (Cynthia Erivo)

Η διάσημη ηθοποιός έκανε την εμφάνισή της με ένα πράσινο σκούρο φόρεμα Louis Vuitton και κοσμήματα Roberto Coin.

Μισέλ Γιο (Michelle Yeoh)

Έλαμψε στο κόκκινο χαλί με ασημί φόρεμα Balenciaga, μαύρα γάντια, διαμαντένια σκουλαρίκια Cindy Chao και ένα εντυπωσιακό ρολόι.

Ρίτα Μορένο (Rita Moreno)

Η 92χρονη ηθοποιός, ανέβηκε στη σκηνή επιλέγοντας ένα φόρεμα από ταφτά και βελούδο Badgley Mischka και κομψά μαύρα opera γάντια ενώ αποκάλυψε ότι φορούσε περούκα. «Απλώς διασκεδάζω φορώντας [την]. Είναι φόρος τιμής στην Τσίτα Ριβέρα (Chita rRvera), μια γυναίκα που αγάπησα πολύ» είπε η Ρίτα Μορένο στο κόκκινο χαλί η οποία συνοδευόταν από την κόρη της Φερνάντα Λουίζα Γκόρντον (Fernanda Luisa Gordon)

Μάργκοτ Ρόμπι (Margot Robbie)

Η πρωταγωνίστρια της ταινίας «Barbie», επέλεξε ένα μαύρο φόρεμα Versace και κοσμήματα Fred Leighton.

Kάρεϊ Μάλιγκαν (Carey Mulligan)

Η υποψήφια για την ταινία «Maestro» ηθοποιός επέλεξε μία ασπρόμαυρη δημιουργία Balenciaga του 1951 και κοσμήματα Fred Leighton.

 

Η… έκπληξη του John Cena


Μια από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές της βραδιάς των 96ων βραβείων Όσκαρ ήταν η εμφάνιση του ηθοποιού John Cena γυμνού στην σκηνή για να παραδώσει το βραβείο Καλύτερων Κουστουμιών.

Ο σταρ του WWE και ηθοποιός εμφανίστηκε ολόγυμνος στο Dolby Theatre, χρησιμοποιώντας τον φάκελο του νικητή για να καλύψει τα επίμαχα σημεία. Ο John Cena θέλησε με τον τρόπο του να τονίσει πόσο σημαντικά είναι τα κουστούμια, κάνοντας και μια σύνδεση με τα Όσκαρ πριν από 50 χρόνια.

Η εμφάνιση του John Cena ήταν μια αναφορά στον ακτιβιστή και φωτογράφο Ρόμπερτ Οπέλ, ο οποίος το 1974 έτρεξε γυμνός στην σκηνή, διακόπτοντας την 46η τελετή απονομής των Όσκαρ την ώρα που ο Ντέιβιντ Νίβεν προσφωνούσε την Ελίζαμπεθ Τέιλορ.

«Κουστούμια… είναι τόσο σημαντικά. Ίσως το πιο σημαντικό πράγμα που υπάρχει. Δεν μπορώ να ανοίξω τον φάκελο. Μπορεί κάποιος να με βοηθήσει» ανέφερε χαρακτηριστικά από την σκηνή.

Όσο το κοινό έβλεπε κλιπάκια από τις υποψήφιες ταινίες, η παραγωγή τον έντυσε πολύ γρήγορα πάνω στην σκηνή.

Και το Όσκαρ πήρε, τελικά, το «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου.

 

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ ερμηνεύει το τραγούδι «I’m Just Ken»

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ ερμήνευσε ζωντανά στην σκηνή το τραγούδι «I’m Just Ken», την επιτυχία από την ταινία Barbie. Υποψήφιος για το Όσκαρ καλύτερου πρωτότυπου τραγουδιού, ο Γκόσλινγκ τραγούδησε το I’m Just Ken με πολύ κέφι, μαζί με άλλους 65 «Κεν», τον κιθαρίστα των Guns N’ Roses Slash και τον μουσικό Mark Ronson, σε ένα μουσικό στιγμιότυπο που παρακολουθήθηκε έντονα από τους διοργανωτές του σόου των Όσκαρ.

Η πολυαναμενόμενη παράσταση ξεκίνησε με τον Γκόσλινγκ να κάνει καντάδα στη Μάργκοτ Ρόμπι, προτού ανέβει στη φωτεινή ροζ σκηνή για να τραγουδήσει και να χορέψει με τους συναδέλφους του Kens, μεταξύ των οποίων ήταν οι συμπρωταγωνιστές του Simu Liu, Kingsley Ben-Adir και Ncuti Gatwa.

Δύο οι Έλληνες με το όνομα «Γιώργος» στα φετινά βραβεία

Την τιμητική του είχε και κατά τη διάρκεια της έναρξης των Όσκαρ ο Γιώργος Λάνθιμος. Κατά τη διάρκεια του εναρκτήριου μονολόγου του ο Τζίμι Κίμελ αναφέρθηκε στον Έλληνα σκηνοθέτη, λέγοντας πως «έχουμε μαζί μας τον σκηνοθέτη του Poor Things, Γιώργο Λάνθιμο, καθώς και τον υποψήφιο για το Όσκαρ Μοντάζ, Γιώργο Μαυροψαρίδης.

«Έχουμε δύο Γιώργους» είπε και όλοι ξέσπασαν σε γέλια. «Θα κερδίσουν άραγε κι οι δύο; yorgos (your guess) is as good as mine» είπε χαρακτηριστικά και όλοι ξέσπασαν σε γέλια.

Ο Γιώργος Μαυροψαρίδης, γεννημένος στις 21 Νοεμβρίου 1954 είναι Έλληνας μοντέρ κινηματογραφικών ταινιών. Είναι ευρύτερα γνωστός για τις συνεργασίες του με τον Γιώργο Λάνθιμο, έχοντας μοντάρει το σύνολο των ταινιών του.


Η τούμπα δεν πέρασε απαρατήρητη

Η Λίζα Κόσι ποζάρει με την κόκκινη τουαλέτα και ξαφνικά γίνεται ένα με το κόκκινο χαλί. Οι θεόρατες γόβες της διάσημης Αμερικανίδας youtuber φαίνεται πως την πρόδωσαν και τράβηξε όλα τα βλέμματα άθελά της.

Η άβολη… απονομή

Αρκετά αμήχανη ήταν η απονομή βραβείου Όσκαρ που έκανε ο Αλ Πατσίνο.

Αντί να απαριθμήσει τις 10 υποψηφιότητες για την καλύτερη ταινία της χρονιάς όπως συνηθίζεται, ανακοίνωσε έτσι απλά και λιτά πως το Όσκαρ πάει στην ταινία Οπενχάιμερ.

Η απάντηση στον Τραμπ
Ο παρουσιαστής της βραδιάς, Τζίμι Κίμελ, δεν μπορούσε να μην αναφερθεί σε σχόλιο που έκανε για εκείνον ο Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτηρίζοντάς τον χειρότερο παρουσιαστή που πέρασε ποτέ από την απονομή των Όσκαρ. Η απάντησή του, καταχειροκροτήθηκε.

«Δείτε αν μπορείτε να μαντέψετε ποιος πρώην πρόεδρος μόλις δημοσίευσε αυτό στο Truth Social. Κανείς; Όχι; Ευχαριστώ Πρόεδρε Τραμπ. Ευχαριστώ που μας είδες. Εκπλήσσομαι… μήπως είναι η ώρα της φυλακής για ‘σένα;».

Τέλος, συζητήθηκε για ακόμη μία φορά η εμφάνιση του Μπράντλει Κούπερ στο κόκκινο χαλί… φυσικά με τη μητέρα του, χεράκι – χεράκι.