Ο Κόναν Ο’ Μπράιεν θα είναι ο οικοδεσπότης της 99ης τελετής απονομής των Βραβείων Όσκαρ, όπως ανακοίνωσε επίσημα η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου. Η απονομή θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Μαρτίου 2027 στο Dolby Theatre at Ovation Hollywood, στο Λος Άντζελες, και θα μεταδοθεί ζωντανά από το ABC, ενώ θα είναι διαθέσιμη και μέσω Hulu. Η επιλογή του βραβευμένου με Emmy παρουσιαστή, σεναριογράφου, παραγωγού και κωμικού επιβεβαιώνει ότι η Ακαδημία επενδύει ξανά στο πρόσωπο που παρουσίασε τις δύο προηγούμενες τελετές και θεωρείται ότι έδωσε ανανεωμένη ενέργεια στη βραδιά.


Διαβάστε: Τα Όσκαρ "κλείνουν την πόρτα" στο AI: Το νέο πλαίσιο που αλλάζει τα βραβεία - Μόνο ανθρώπινες ερμηνείες και σενάρια (Βίντεο)

Ο Κόναν Ο’ Μπράιεν επιστρέφει στα Όσκαρ για τρίτη συνεχόμενη χρονιά

Η επιστροφή του Κόναν Ο’ Μπράιεν στα Όσκαρ δεν αποτελεί μια απλή επανάληψη, αλλά μια σαφή επιλογή συνέχειας από την Ακαδημία. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ο Ο’ Μπράιεν θα παρουσιάσει την τελετή για τρίτη διαδοχική χρονιά, μετά τις εμφανίσεις του στις δύο προηγούμενες απονομές. Η Ακαδημία τον περιγράφει ως Emmy βραβευμένο τηλεοπτικό παρουσιαστή, συγγραφέα, παραγωγό και κωμικό, ενώ τονίζει ότι η 99η απονομή θα προβληθεί ζωντανά στις 14 Μαρτίου 2027, στις 7 μ.μ. ώρα Ανατολικής Ακτής και 4 μ.μ. ώρα Ειρηνικού. Ο ίδιος είχε κερδίσει τις εντυπώσεις με το χιούμορ του στις προηγούμενες τελετές, ενώ στον φετινό εναρκτήριο μονόλογό του αστειεύτηκε λέγοντας: «Είναι τιμή μου που είμαι ο τελευταίος άνθρωπος που παρουσιάζει τα Όσκαρ… Του χρόνου θα είναι ένα Waymo με σμόκιν». Η ατάκα αυτή αποκτά τώρα διαφορετική διάσταση, αφού ο ίδιος επιστρέφει τελικά στη σκηνή, σε μια περίοδο όπου ο θεσμός ετοιμάζεται για μεγάλες αλλαγές στον τρόπο μετάδοσης και στη φυσική του έδρα.

Η ομάδα παραγωγής που παραμένει στο τιμόνι της απονομής

Μαζί με τον Κόναν Ο’ Μπράιεν επιστρέφουν και οι Ρατζ Καπούρ και Κέιτι Μάλαν ως εκτελεστικοί παραγωγοί, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά. Στην ομάδα παραμένουν επίσης ο Τζεφ Ρος και ο Μάικ Σουίνι ως παραγωγοί, με τον Σουίνι να αναλαμβάνει και καθήκοντα σεναριογράφου. Η Ακαδημία θέλει με αυτόν τον τρόπο να διατηρήσει την ίδια δημιουργική γραμμή, καθώς οι τελευταίες τελετές θεωρήθηκαν από τους επικεφαλής της καθηλωτικές, ψυχαγωγικές και συγκινητικές. Ο διευθύνων σύμβουλος της Ακαδημίας Μπιλ Κρέιμερ και η πρόεδρος Λινέτ Χάουελ Τέιλορ ανέφεραν στην ανακοίνωση ότι είναι ενθουσιασμένοι που θα συνεργαστούν ξανά με τον Κόναν, τον Ρατζ, την Κέιτι, τον Τζεφ και τον Μάικ, χαρακτηρίζοντάς τους «απίστευτη ομάδα». Παράλληλα, τόνισαν ότι ανυπομονούν να δουν τον Ο’ Μπράιεν να ηγείται ξανά της τελετής με τη λάμψη και το χιούμορ του.

Ο Κόναν Ο’ Μπράιεν θα παρουσιάσει και τα Όσκαρ 2027, με την Ακαδημία να επιβεβαιώνει την επιστροφή του για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Γιατί η Ακαδημία ποντάρει ξανά στον Κόναν Ο’ Μπράιεν

Η επιλογή του Κόναν Ο’ Μπράιεν συνδέεται με την προσπάθεια των Όσκαρ να κρατήσουν ζωντανό το ενδιαφέρον του κοινού σε μια εποχή όπου οι μεγάλες τηλεοπτικές απονομές δίνουν μάχη για τηλεθέαση, ψηφιακή απήχηση και συζήτηση στα κοινωνικά δίκτυα. Ο πρόεδρος του Disney Television Group, Κρεγκ Έργουιτς, δήλωσε ότι ο Ο’ Μπράιεν έχει δημιουργήσει «αξιοσημείωτη ενέργεια» γύρω από τα Όσκαρ και ότι η ξεχωριστή κωμική φωνή του κάνει τη μεγαλύτερη βραδιά του Χόλιγουντ μία από τις πιο ψυχαγωγικές γιορτές της χρονιάς. Ο Ο’ Μπράιεν έχει πίσω του μια μεγάλη διαδρομή στην αμερικανική τηλεόραση. Έγινε γνωστός ως παρουσιαστής των «Late Night with Conan O’Brien», «The Tonight Show with Conan O’Brien» και «Conan», ενώ πριν καθιερωθεί μπροστά από την κάμερα είχε εργαστεί ως σεναριογράφος στο «Saturday Night Live» και στο «The Simpsons». Σήμερα παρουσιάζει το podcast «Conan O’Brien Needs a Friend» και την ταξιδιωτική εκπομπή του HBO «Conan O’Brien Must Go». Σύμφωνα με την Ακαδημία, έχει κερδίσει έξι Primetime Emmy και έχει συγκεντρώσει 33 υποψηφιότητες, μεταξύ των οποίων και υποψηφιότητα για τη δουλειά του στα Όσκαρ.

Η 99η τελετή θα γίνει στο Dolby Theatre at Ovation Hollywood, τον ιστορικό χώρο που έχει ταυτιστεί με τα Όσκαρ εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες. Η απονομή του 2027 θα είναι μία από τις τελευταίες που θα φιλοξενηθούν εκεί.


Η 99η απονομή στο Dolby Theatre πριν από τη μεγάλη μετακόμιση

Η 99η τελετή θα γίνει στο Dolby Theatre at Ovation Hollywood, τον ιστορικό χώρο που έχει ταυτιστεί με τα Όσκαρ εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες. Η απονομή του 2027 θα είναι μία από τις τελευταίες που θα φιλοξενηθούν εκεί, καθώς η Ακαδημία έχει ήδη ανακοινώσει ότι από το 2029, με την 101η τελετή, τα Όσκαρ θα μεταφερθούν στο L.A. LIVE, στο κέντρο του Λος Άντζελες, σε χώρο που σήμερα είναι γνωστός ως Peacock Theater. Η νέα συμφωνία με την AEG θα ισχύσει από το 2029 έως το 2039. Η μετακίνηση αυτή δεν αφορά μόνο τη σκηνή της απονομής, αλλά συνοδεύεται και από σημαντικές τεχνικές και παραγωγικές αλλαγές. Η AEG θα προχωρήσει σε αναβαθμίσεις στη σκηνή, στον ήχο, στον φωτισμό, στους χώρους υποδοχής, στα παρασκήνια και σε άλλες κρίσιμες υποδομές παραγωγής, ώστε ο νέος χώρος να μπορεί να φιλοξενήσει τις απαιτήσεις της τελετής. Παράλληλα, η διευρυμένη πλατεία του L.A. LIVE θα χρησιμοποιείται για τις αφίξεις στο κόκκινο χαλί και τις γύρω δράσεις της βραδιάς.

Ο Κόναν Ο’ Μπράιεν θα είναι ο οικοδεσπότης της 99ης τελετής απονομής των Βραβείων Όσκαρ, όπως ανακοίνωσε επίσημα η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου. Η απονομή θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Μαρτίου 2027 στο Dolby Theatre at Ovation Hollywood, στο Λος Άντζελες, και θα μεταδοθεί ζωντανά από το ABC.


Από το 2029 τα Όσκαρ περνούν στο YouTube

Η άλλη μεγάλη αλλαγή αφορά τα τηλεοπτικά και ψηφιακά δικαιώματα. Η Ακαδημία και το YouTube ανακοίνωσαν πολυετή συμφωνία που θα δώσει στο YouTube τα αποκλειστικά παγκόσμια δικαιώματα των Όσκαρ από το 2029, αρχής γενομένης από την 101η τελετή, μέχρι και το 2033. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι τα Όσκαρ, μαζί με την κάλυψη του κόκκινου χαλιού, υλικό από τα παρασκήνια, πρόσβαση στο Governors Ball και επιπλέον περιεχόμενο, θα είναι διαθέσιμα ζωντανά και δωρεάν σε περισσότερους από 2 δισεκατομμύρια θεατές παγκοσμίως μέσω YouTube, ενώ στις ΗΠΑ θα είναι διαθέσιμα και στους συνδρομητές του YouTube TV. Η συνεργασία με το YouTube δεν θα περιοριστεί στην ίδια την τελετή. Θα περιλαμβάνει και άλλα γεγονότα και προγράμματα της Ακαδημίας, όπως τα Governors Awards, την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων, το γεύμα των υποψηφίων, τα Student Academy Awards και τα Scientific and Technical Awards. Η Ακαδημία έχει επίσης αναφέρει ότι η συνεργασία θα δώσει διεθνή πρόσβαση σε επιπλέον εκπαιδευτικό και αρχειακό περιεχόμενο, σε μια προσπάθεια να φέρει τον θεσμό πιο κοντά σε νεότερα και ευρύτερα κοινά.

Η επιλογή του βραβευμένου με Emmy παρουσιαστή, σεναριογράφου, παραγωγού και κωμικού επιβεβαιώνει ότι η Ακαδημία επενδύει ξανά στο πρόσωπο που παρουσίασε τις δύο προηγούμενες τελετές και θεωρείται ότι έδωσε ανανεωμένη ενέργεια στη βραδιά.


Τα Όσκαρ 2027 ως κρίκος μιας μεταβατικής εποχής

Η απονομή του 2027 αποκτά ιδιαίτερο βάρος, επειδή βρίσκεται ανάμεσα στην παραδοσιακή τηλεοπτική εποχή των Όσκαρ και στη νέα ψηφιακή τους φάση. Το ABC και η Disney θα συνεχίσουν να έχουν τη μετάδοση έως και την 100ή τελετή του 2028, ενώ από το 2029 η διοργάνωση θα περάσει σε νέο περιβάλλον προβολής, με νέα έδρα και νέα στρατηγική πρόσβασης στο παγκόσμιο κοινό. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η επιστροφή του Κόναν Ο’ Μπράιεν λειτουργεί ως γέφυρα σταθερότητας. Η Ακαδημία κρατά τον ίδιο παρουσιαστή και την ίδια βασική δημιουργική ομάδα, ενώ ετοιμάζεται για την πιο σημαντική αλλαγή των τελευταίων δεκαετιών στον θεσμό. Τα Όσκαρ 2027 δεν θα είναι απλώς ακόμη μία λαμπερή βραδιά στο Dolby Theatre. Θα είναι μία από τις τελευταίες τελετές πριν από τη μεγάλη μεταμόρφωση της διοργάνωσης.

Η Ακαδημία και το YouTube ανακοίνωσαν πολυετή συμφωνία που θα δώσει στο YouTube τα αποκλειστικά παγκόσμια δικαιώματα των Όσκαρ από το 2029, αρχής γενομένης από την 101η τελετή, μέχρι και το 2033.