O Ιωάννης Χουντής ντε Φάµπρι είναι «ο άνθρωπός µας» στο Λονδίνο. Ως σύµβουλος της Βουλής των Λόρδων, ξέρει από πρώτο χέρι τι συµβαίνει στο παλάτι του Μπάκιγχαµ, στο Κένσινγκτον και στα πέριξ… Και τώρα µιλάει στo «Secret» για τη ζωή του µια ανάσα µακριά από τους British royals. Ρωτώντας τον ποιες είναι οι αρµοδιότητές του, µου εξηγεί ότι «τα µέλη της Βουλής των Λόρδων, είτε προερχόµενα από κληρονοµική αριστοκρατία είτε έχοντας λάβει αυτή την τιµή εφ’ όρου ζωής, ασκούν εκτεταµένες νοµοθετικές αρµοδιότητες».

«Ο ρόλος µου είναι η υποβοήθηση του κοινοβουλευτικού τους έργου σε σειρά ζητηµάτων πολιτικής. Για παράδειγµα, ειδικεύοµαι σε ζητήµατα πολιτισµού, µετανάστευσης και Ιστορίας. Βρίσκοµαι εκεί τα τελευταία δύο χρόνια». Πώς µπορεί κανείς να αναλάβει ένα τέτοιο νευραλγικό πόστο; «Οι θέσεις δεν “προκηρύσσονται”, αλλά αποτελούν προνόµιο εµπιστοσύνης των µελών της αριστοκρατίας και όσων απολαµβάνουν της εµπιστοσύνης τους», διευκρινίζει. Πώς κυλάει το 24ωρό του; «Ισορροπώντας µεταξύ των διδακτορικών µου σπουδών, της συγγραφικής µου δραστηριότητας και της ενασχόλησής µου µε τη Βουλή των Λόρδων, το 24ωρό µου δεν είναι συµβατικό, της µορφής 09.00-17.00. Ευτυχώς! Αφιερώνω το πρώτο µισό της ηµέρας µου στη µελέτη, τη συγγραφή και σε επαγγελµατικές συναντήσεις και το δεύτερο µισό σε δείπνο στο Mayfair ή σε κάποια ιδιωτική λέσχη στο St. James’s, ακολουθούµενη από ποτά µε φίλους ή κάποιο πάρτι. Το τερπνόν µετά του ωφελίµου, που έλεγαν οι αρχαίοι ηµών πρόγονοι».

Τι λέει για την Ελλάδα


Και η Ελλάδα; «Περνώ µία-δύο εβδοµάδες τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα και τον Αύγουστο βρίσκοµαι σε Υδρα και Πάρο. Η νυχτερινή ζωή και τα διευρυµένα ωράρια που απολαµβάνουµε στη χώρα µας αποτελούν µοναδικό προνόµιο για επισκέπτες από τη ∆υτική Ευρώπη και αλλού, όπου τα πάντα νεκρώνουν στις 23.00. Το καλό φαγητό, οι θαυµάσιες ακτές και ο πολιτισµός µας την καθιστούν µοναδικό προορισµό». Ούτως ή άλλως, βέβαια, βρίσκεται µε µια βαλίτσα στο χέρι.

Για το διδακτορικό του στην Ιστορία επιβάλλεται να µεταβαίνει στο Πανεπιστήµιο του Aberdeen, στη Σκωτία. Πώς νιώθει µε τόσες εναλλαγές - που πάντως τις λατρεύει;

«Μισοαστειευόµενος, λέω σε φίλους ότι, µεταξύ ακαδηµαϊκών, νιώθω πρακτικός και κοινωνικός, ενώ µεταξύ socialites ή πολιτικών, θεωρητικός. Είναι το τίµηµα του συνδυασµού της θεωρίας και της πράξης κατά Αριστοτέλη».

Έχει γράψει και βιβλίο για τον λόρδο Βύρωνα - «Ο ροµαντισµός στην εξουσία» (Εκδόσεις Αρµός). Φέτος συµπληρώνονται 200 χρόνια από τον θάνατό του στο Μεσολόγγι. Τι τον κέντρισε; «Στη διάρκεια της έρευνας ανακάλυψα πολλά για την προσφορά του Βρετανού αριστοκράτη στην ανεξαρτησία της Ελλάδας. Βοήθησε τη χώρα να απελευθερωθεί από τον οθωµανικό ζυγό, χρηµατοδοτώντας την Επανάσταση του 1821, εξασφαλίζοντας παράλληλα την προσοχή της διεθνούς κοινής γνώµης, συµπεριλαµβανοµένης της Βρετανίας, λόγω του status διασηµότητας που κατείχε. Αποτελεί το σηµαντικότερο σύµβολο της ελληνοβρετανικής φιλίας».

Ο Κάρολος

Είναι πεπεισµένος ότι τα Γλυπτά θα επιστρέψουν στην Ελλάδα µετά την αλλαγή πρωθυπουργικού θώκου στη Βρετανία. «Εµµένω στην άποψή µου πως πριν από τις εκλογές στη Βρετανία -θα γίνουν εντός του 2024- δεν θα δούµε εξελίξεις. Η κρατούσα πιθανότητα είναι του δανείου για 3, 5 ή 15 έτη, σύµφωνα µε τη βρετανική νοµοθεσία, από κοινού µε την αναγνώριση εκ µέρους της Ελλάδας της βρετανικής κυριότητας επί των αρχαιοτήτων. Φυσικά, σε τέτοια περίπτωση θα κάνουµε λόγο για συµβιβασµό, επώδυνο µάλλον -όπως κάθε συµβιβασµός-, αλλά µε ορισµένα πρακτικά αποτελέσµατα, δηλαδή των επανένωση των Γλυπτών. Αν παρατηρήσετε, ο Ελληνας πρωθυπουργός κάνει πάντα λόγο για επανένωση, όχι για “επιστροφή” - ο δεύτερος όρος ενέχει µια µονιµότητα».


Και τελικά αλλάζει η µοναρχία στο Ηνωµένο Βασίλειο; ∆ύο γαλαζοαίµατες εξ αγχιστείας «αναβαθµίζονται». Η Κέιτ Μίντλετον θα απονέµει τιµητικές διακρίσεις εκ µέρους του βασιλιά και η βασίλισσα Καµίλα παρευρίσκεται αντί του Καρόλου, λόγω των θεραπειών για τον καρκίνο όπου υποβάλλεται, σε διάφορες εκδηλώσεις/υποχρεώσεις. Πώς το χαρακτηρίζει; «Οσα αναφέρετε εντάσσονται στους νεωτερισµούς του Καρόλου Γ'», θα πει. «Ο βασιλιάς δεν λειτουργεί µυστικά. Εκείνος προχώρησε στη σχετική δηµοσιοποίηση της κατάστασης της υγείας του. Και τώρα, στο διάγγελµα που έβγαλε, ήταν φυσικό να εµφανίζεται περισσότερο καταβεβληµένος απ’ ό,τι συνήθως.

Υπογράµµισε όµως πως θα συνεχίσει να εκτελεί µε αφοσίωση και αυταπάρνηση τα συνταγµατικά του καθήκοντα, παρά το σηµαντικό πρόβληµα υγείας που αντιµετωπίζει. Τούτο θα έλεγα πως βάζει στο “συρτάρι” και τα όποια σενάρια διακινούνται σχετικά µε τη διάδοχη κατάσταση».

Όσο για την παραποιηµένη φωτογραφία της πριγκίπισσας της Ουαλίας που έδωσε το Κένσινγκτον στη δηµοσιότητα, για την οποία µετά η Μίντλετον ζήτησε «συγγνώµη»; «∆εν έχουµε να κάνουµε µε απόπειρα παραπλάνησης της κοινής γνώµης, αλλά µάλλον µε µια επικοινωνιακή λαθροχειρία εκ µέρους του Παλατιού του Κένσινγκτον, των ιθυνόντων, δηλαδή, που διαχειρίζονται τις σχετικές δηµόσιες δηλώσεις και φωτογραφίες του πριγκιπικού ζεύγους, Ουίλιαµ και Κέιτ. Παρόµοιες επεµβάσεις σε βασιλικές φωτογραφίες πραγµατοποιούνται τουλάχιστον από την εποχή του θρυλικού φωτογράφου Σέσιλ Μπίτον. Ενώ πρόθεση ήταν να καθησυχαστεί η κοινή γνώµη, να παύσει η διακίνηση σχετικών φηµών, µετά τα τελευταία γεγονότα η κατάσταση επιδεινώθηκε».

Δημοσιεύτηκε στο ένθετο Secret των Παραπολιτικών