Πραγµατοποιήθηκε η παγκόσµια πρεµιέρα της ελληνογαλλικής ταινίας «The child who measured the world» (σε ελεύθερη απόδοση «Το παιδί που µετρούσε τον κόσµο»), η οποία γυρίστηκε πέρσι στις Σπέτσες. Βασισµένη στο οµώνυµο µυθιστόρηµα του Metin Arditi, ο οποίος το 2017 τιµήθηκε µε τα βραβεία Prix Mediterranee και Prix du Meilleur Roman Points, η ταινία, σε σκηνοθεσία του ελληνικής καταγωγής Takis Candilis, ουσιαστικά πραγµατεύεται τη δύναµη της αγάπης τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τους τόπους.

Ο Κώστας Κροµµύδας λαµβάνει µέρος σε διεθνή κινηµατογραφική παραγωγή για δεύτερη φορά, αφού το 2016 είχε συµµετοχή στη µεγάλη αγγλική παραγωγή «The Durrells».

Τα γυρίσµατα της ταινίας έγιναν στις Σπέτσες πέρσι την άνοιξη, µε τον επιτυχηµένο συγγραφέα να διακόπτει την περιοδεία του σε όλη την Ελλάδα για την προώθηση του νέου του βιβλίου, µε τίτλο «Κι ως την άλλη µου ζωή θα σε λατρεύω», την οποία και συνέχισε µετά το τέλος των γυρισµάτων.

Ο Κώστας Κροµµύδας  µιλά στο «Secret» για την εµπειρία του από τα γυρίσµατα της ταινίας, αλλά και για τη συνεργασία του µε τους Γάλλους ηθοποιούς. «Πέρασα από δύο κάστινγκ για να πάρω τον ρόλο του Σταύρου. Είναι ένας Ελληνας ο οποίος είναι ο υπεύθυνος των θαλάσσιων ταξί και έχει σχέση µε την πρωταγωνίστρια», εξηγεί και αποκαλύπτει πως «το νησί λέγεται “Καλαµάκι”, είναι φανταστικό, δεν λέγεται Σπέτσες στην ταινία και αυτή ήταν µία από τις πιο όµορφες συνεργασίες που έχω κάνει. Είναι µια γαλλική παραγωγή. Εγώ µιλούσα ελληνικά, όπως και οι υπόλοιποι Ελληνες που συµµετείχαν. Μάλιστα, χρησιµοποιήθηκαν και αρκετοί κάτοικοι του νησιού για µικρούς ρόλους», εξηγεί ο Κώστας Κροµµύδας και αναφέρεται στους συντελεστές: «Ηταν ελληνογαλλικό το συνεργείο και η παραγωγή πολύ οργανωµένη. Είναι µεγάλη µου χαρά που ήµουν µέρος της. Η Ελλάδα µας παίρνει µεγάλη προβολή στο εξωτερικό µέσα από αυτές τις υψηλού επιπέδου παραγωγές». ∆υσκολίες υπήρχαν στα γυρίσµατα; «Ο καιρός µόνο µας τα χαλούσε καµία φορά... Μία συννέφιαζε, µετά έβγαζε ήλιο και γυρίζαµε ξανά και ξανά τις σκηνές... Ηταν αδύνατο να τηρηθεί µια συνέπεια στο φως», λέει.

Η ταινία θα έρθει στην Ελλάδα στις 5 Απριλίου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο, όπου θα γίνει µια ειδική προβολή για τους συντελεστές, ενώ η πρεµιέρα για το ελληνικό κοινό έχει προγραµµατιστεί για το καλοκαίρι στις αίθουσες. Ο Κώστας Κροµµύδας, ο συγγραφέας που το κοινό αδηµονεί κάθε φορά να διαβάσει το νέο του βιβλίο, προτιµά κινηµατογραφικές παραγωγές, αφού, όπως εξηγεί, «δεν προλαβαίνω να συµµετέχω σε ελληνική παραγωγή. Μου έχουν γίνει προτάσεις, όµως λέω “όχι”. Ενώ στην ταινία κάναµε τα γυρίσµατα τρεις εβδοµάδες και τέλος. Και σε θέατρο κάθε χρόνο µού προτείνουν να παίξω, όµως δεν προλαβαίνω. Χωρίς ωστόσο να έχει κλείσει αυτό το κεφάλαιο για µένα». Ο Κώστας Κροµµύδας ετοιµάζει το νέο του µυθιστόρηµα, µε τίτλο «Κρασί από τα χείλη σου», που σύντοµα θα είναι στα χέρια µας.

kormydas


«Είναι ένα µυθιστόρηµα στη Νεµέα Κορινθίας και αναφέρεται σε έναν µεγάλο έρωτα. Το κρασί, ο έρωτας και η οικογένεια εµπλέκονται σε µια υπέροχη ιστορία...», αποκαλύπτει. Τον Μάιο ξεκινά τις παρουσιάσεις του σε όλη την Ελλάδα, µε το κοινό να ανυποµονεί να τον δει από κοντά. «Είναι έντονες οι εκδηλώσεις του κόσµου, γεµάτες από αγάπη για µένα και τα βιβλία µου και τους ευχαριστώ...», λέει. Οσο γι' αυτό που του ζητούν; «Να κάνω τη ζωή τους µυθιστόρηµα!», καταλήγει, ο Κώστας Κροµµύδας.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο Secret της εφημερίδας Παραπολιτικά το Σάββατο 30/3