Η Ελεονώρα Μελέτη παραχώρησε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στη δημοσιογράφο Σάσα Σταμάτη και το ένθετο «Secret» της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ με αφορμή την απόφαση να βρεθεί υποψήφια Ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, μετά την πρόταση που δέχθηκε από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Μέσα σε όλα, η παρουσιάστρια μίλησε τόσο για το τηλεοπτικό της μέλλον όσο και τον πόλεμο που δέχθηκε για αυτή την απόφαση στα social media.

Το κεφάλαιο «τηλεόραση» έκλεισε για σένα;

«Όχι, βέβαια. Είτε με είτε χωρίς Ευρωβουλή, η τηλεόραση θα συνεχιστεί. Είμαστε ήδη σε συζητήσεις με τον σταθμό μου».

Δέχθηκες αρνητικά σχόλια για την υποψηφιότητα σου; Τι απαντάς σε αυτούς που σου καταλογίζουν λάθος timing;

«Από ό,τι αντιλαμβάνομαι, πρέπει να βρίσκομαι στο επίκεντρο μιας επίθεσης, την οποία ωστόσο δεν βιώνω. Μου έχουν μεταφέρει πως στον μικρόκοσμο των social media δέχομαι χυδαία επίθεση με σεξιστικά, υποτιμητικά και κακοποιητικά σχόλια ωστόσο εδώ και έξι χρόνια, δεν έχω Twitter. Έχω χάσει τους κωδικούς μου και δεν μπορώ καν να ανακτήσω τον λογαριασμό μου. Και δεν με ενδιαφέρει κιόλας. Επομένως ό,τι και να συμβαίνει, δεν το έχω αντιληφθεί.

Στο Instagram, στο γρήγορο πέρασμα, βλέπω πως ανάμεσα στα δεκάδες υποστηρικτικά μηνύματα υπάρχουν και κάποια αρνητικά. Δεν στέκομαι. Ο κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να έχει την άποψη του και να την εκφράζει ελεύθερα, πόσω δε μάλλον με αφορμή την ένταξη μου σε ένα ψηφοδέλτιο. Δεν μπορώ να κάνω κάτι γι’ αυτό και δεν με αφορά να το σταματήσω. Το δέχομαι και πάω παρακάτω. Δεν με αφορά ούτε ο λόγος για τον οποίο κάποιος εναντιώνεται ούτε ποιος εναντιώνεται.

1-eleonora-meleti-2a


Να σου θυμίσω πως πριν από κάποια, πολλά χρόνια είχα πέσει θύμα συναισθηματικής και λεκτικής βίας και κακοποίησης, από τον εθνικό διασυρμό μου, στα πρώτα μου βήματα. Επί τρία χρόνια κάθε μέρα "δολοφονούσαν" την προσωπικότητα μου. Και τότε ήμουν άπειρη, εκτεθειμένη και αβοήθητη με αποτέλεσμα να αρρωστήσω σωματικά και ψυχικά.

Χρειάστηκα πολλά χρόνια φροντίδας και θεραπείας, εκπαίδευσης και καθοδήγησης για να ξαναβρώ την ακεραιότητα μου και από τότε που το πέτυχα έγινα ο άνθρωπος που είμαι σήμερα. Κατανοώ αυτούς που επιτίθενται, μπορώ και γνωρίζω τον ψυχικό μηχανισμό που τους οδηγεί σε αυτό και δεν με αγγίζει πλέον τίποτα. Αυτό λέγεται ψυχική ανθεκτικότητα. Και είναι η λύση σε πολλά προβλήματα. Τοξικότητα, μισογυνισμός, εξωτερικευμένος μισογυνισμός, χυδαιότητα, αδικία, αλητεία, γελοιότητα, αμορφωσιά, έλλειψη γνώσης, σύνδρομα κατωτερότητας, μειωμένη αντίληψη δεν θα θα σταματήσουν να υπάρχουν ποτέ.

Η ψυχική ανθεκτικότητα είναι η λύση. Στο βιβλίο μου με τίτλο "Το όνειρο μου ήταν πάντα ένα μωβ ποδήλατο", που θα κυκλοφορήσει στις 22 Μαΐου από τις εκδόσεις "Διόπτρα", περιγράφω μέσα από την αληθινή δική μου εμπειρία της συναισθηματικής κακοποίησης τον δρόμο προς την ψυχική ανθεκτικότητα».


1-eleonora-meleti-3