Ήταν το 2003 όταν οι δυο τους συναντήθηκαν στο Γκστάαντ στις ελβετικές Άλπεις. Δεν άργησαν να γίνουν ζευγάρι και από το 2004 συγκατοικούσαν σε ένα διαμέρισμα στο Τσέλσι του Λονδίνου. Η πρόταση γάμου έγινε μετά τα Χριστούγεννα του 2009, στο Πόρτο Χέλι, όπου ο Νικόλαος ζήτησε από την Τατιάνα Μπλάτνικ να γίνει γυναίκα του με ένα δαχτυλίδι κειμήλιο από τη γιαγιά του. Ο γάμος τους πραγματοποιήθηκε στις 25 Αυγούστου του 2010 στις Σπέτσες, με καλεσμένους τα πιο γνωστά μέλη βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης. Η νύφη φορούσε τιάρα και νυφικό με μακρύ πέπλο από τον οίκο Angel Sanchez, γνωστό για τη φινέτσα, τη θηλυκότητα και τη σύγχρονη αισθητική του.

Οι Σπετσιώτες θυμούνται ακόμη ότι η νύφη έφτασε στην εκκλησία με μια στολισμένη άμαξα με λευκά άλογα, κλασική παράδοση των Σπετσών, ενώ ο γαμπρός διά θαλάσσης, με το παραδοσιακό σκαρί της οικογένειάς του, τη διάσημη «Αφρόεσσα», την οποία ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος είχε κάνει δώρο στη σύζυγό του Άννα-Μαρία.

Αποτελούσαν ένα από τα πιο ταιριαστά αλλά και αγαπημένα ζευγάρια. Ο Νικόλαος Γλίξμπουργκ, γιος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και της Άννας-Μαρίας, ήταν ήδη γνωστός στα κοσμικά σαλόνια και στις βασιλικές αίθουσες της Ευρώπης. Η Τατιάνα Μπλάτνικ, γεννημένη στη Βενεζουέλα στις 28 Αυγούστου 1980, είναι κόρη του Σλοβένου επιχειρηματία Λάντισλαβ Μπλάτνικ και της Γερμανίδας αριστοκράτισσας Μαρί Μπίερλαϊν. Μετά το θάνατο του πατέρα της, μετακόμισε στην Ελβετία και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Georgetown. Εργάστηκε στο πλευρό της σχεδιάστριας ρούχων Νταϊάν φον Φίρστενμπεργκ και ανέλαβε ρόλους στην οργάνωση εκδηλώσεων και τις δημόσιες σχέσεις.

Μια σχέση φιλίας

Έπειτα από δεκατέσσερα χρόνια κοινής ζωής, το ζευγάρι αποφάσισε να προχωρήσει στη λύση του γάμου του, όπως ανακοινώθηκε το βράδυ της Παρασκευής. Η είδηση του διαζυγίου έγινε γνωστή μέσω επίσημης ανακοίνωσης που εξέδωσε το γραφείο της πρώην βασιλικής οικογένειας της Ελλάδας.

«Ο πρίγκιπας Νικόλαος και η πριγκίπισσα Τατιάνα, έπειτα από δεκατέσσερα χρόνια κοινής ζωής, αποφάσισαν να προχωρήσουν στη λύση του γάμου τους. Και οι δύο εκφράζουν τη δυσκολία της απόφασης αυτής, τη βαθιά εκτίμηση και σεβασμό που τρέφουν ο ένας για τον άλλο, αλλά και την αγάπη με την όποια πορεύτηκαν όλα αυτά τα χρόνια. Οι ίδιες αξίες σεβασμού και κατανόησης θα αποτελέσουν και τη βάση της σχέσης τους στο μέλλον, μια σχέση βαθιάς και ειλικρινούς φιλίας. Θα συνεχίσουν να ζουν και να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, τον τόπο που και οι δύο αισθάνονται σπίτι τους» αναφέρει η ανακοίνωση.

Παρόλο που η απόφαση για το διαζύγιο ήταν έκπληξη για πολλούς, που θεωρούσαν το ζευγάρι ένα από τα πιο όμορφα και ταιριαστά των βασιλικών οίκων, οι δικοί τους άνθρωποι δεν έδειξαν να εκπλήσσονται. Ο Νικόλαος και η Τατιάνα μένουν εδώ και καιρό χωριστά, αλλά διατηρούν καλές σχέσεις. Δεν διστάζουν να δηλώσουν, μάλιστα, ότι η απόφασή τους αυτή ήταν αποτέλεσμα μακράς και προσεκτικής σκέψης και ότι παραμένουν αφοσιωμένοι στην εκτίμηση που τρέφει ο ένας για τον άλλο.

Ζούσαν χώρια

Ο χωρισμός τους έχει επέλθει εδώ και αρκετό διάστημα. Για πολλούς μήνες ακολουθούσαν εντελώς διαφορετικό πρόγραμμα αλλά και τρόπο ζωής. Ο Νικόλαος έχει διατελέσει σύμβουλος επιχειρήσεων και η φιλανθρωπική του δράση είναι μεγάλη, καθώς ασχολείται ενεργά με την Axion Hellas, της οποίας είναι ιδρυτικό μέλος. Ακόμα και την ημέρα της ανακοίνωσης του διαζυγίου, βρισκόταν με την εθελοντική ομάδα σε νησιά για να μεταφέρει φάρμακα και ιατρικό προσωπικό. Μάλιστα, την ώρα που οι υπόλοιποι της αποστολής πήγαν να ξεκουραστούν, εκείνος πήρε την αγαπημένη του φωτογραφική μηχανή και άρχισε να φωτογραφίζει. Στη δραστηριότητά του αυτή σημαντικό ρόλο έπαιξε η Τατιάνα. Ήταν ο άνθρωπος που επέμενε να κάνει κάποτε εκθέσεις. Σε παλαιότερη συνέντευξή του, ο ίδιος είχε παραδεχτεί μάλιστα: «Η Τατιάνα έβλεπε πως, όποτε μου δινόταν η ευκαιρία, σήκωνα τη φωτογραφική μηχανή και τραβούσα. Όταν πλέον φτάσαμε στην Ελλάδα και συνειδητοποίησα το όμορφο φως που έχει αυτή η χώρα, έπεσα με τα μούτρα στη φωτογραφία».

Τις ίδιες στιγμές, η 43χρονη Τατιάνα χαιρόταν τις βόλτες της στην Αθήνα. Η μέρα της ξεκίνησε με μια βόλτα στη λαϊκή αγορά, απ’ όπου ανέβασε και το ανάλογο βίντεο. Απ’ ό,τι φαίνεται, ο 54χρονος Νικόλαος θα συνεχίσει να κατοικεί στο Καστρί, έχοντας στα σχέδιά του για το επόμενο διάστημα και κάποιες εκθέσεις στο εξωτερικό. Παράλληλα, θα συνεχίσει την κοινωνική του δράση μέσω της Axion Ηellas. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τατιάνα έχει νοικιάσει σπίτι στο Κολωνάκι εδώ και μήνες και, προς το παρόν τουλάχιστον, έχει πάρει την απόφαση να μείνει στην Ελλάδα.

Δημοσιεύθηκε στην Ontime