Δεν δίνει συχνά συνεντεύξεις, γιατί, όπως λέει: «Εγώ προτιµώ να υπηρετώ το αντικείµενο και όχι τον εαυτό µου». Ο Μιχάλης Κεφαλογιάννης επί 27 ολόκληρα χρόνια µάς ενηµερώνει για θέµατα γύρω από την υγεία µε µεγάλη επιτυχία και έχει αποκτήσει φανατικούς τηλεθεατές, που παρακολουθούν πιστά όλη τη διαδροµή του. Αξιόπιστος, ειλικρινής, µε σεβασµό στον άνθρωπο, κάθε Σαββατοκύριακο στις 08.50 στο Mega, µέσα από την εκποµπή του «Ολα για τη ζωή µας, Vita», µας µαθαίνει να ακούµε προσεκτικά το σώµα και την ψυχή µας και να αφουγκραζόµαστε τις ανάγκες τους.

Αν και µεταγραφική περίοδος, ο Μιχάλης Κεφαλογιάννης παραδέχεται: «Κρατάω µια πολύ σοβαρή και σταθερή στάση όλα αυτά τα χρόνια και όταν είµαι καλά, δεν έχω λόγο να ψαχτώ ή να κάνω συζητήσεις άλλο». Θα παρουσίαζε ποτέ κάτι διαφορετικό; «Μου έχουν γίνει κατά καιρούς διάφορες προτάσεις. Εχω κάνει και εγώ, αλλά αυτά τα πράγµατα είναι και λίγο τυχερά. Το είδος της εκποµπής που κάνουµε όλα αυτά τα χρόνια έχει δείξει ένα µέρος της προσωπικότητάς µου, αλλά υπάρχουν κι άλλα στοιχεία της που δεν τα έχουµε δει και που µπορεί να έχουν και ενδιαφέρον. ∆εν φοβάµαι ούτε να δοκιµάσω ούτε να πειραµατιστώ», παραδέχεται ο έγκριτος δηµοσιογράφος.

Η τηλεόραση µπήκε στη ζωή του από τη στιγµή της γέννησης της ιδιωτικής. «Μου προέκυψε από τότε που βγήκε ιδιωτική τηλεόραση στον αέρα. Εψαχναν ανθρώπους από εφηµερίδες και ήµουν στη “Μεσηµβρινή”. Εκανα ιατρικό ρεπορτάζ και ήρθε η πρόταση από τον ΑΝΤ1. Ξεκίνησα στον Γιώργο Παπαδάκη την πρώτη του χρονιά στο “Καληµέρα Ελλάδα”. ∆εν έκανα ιατρικό ρεπορτάζ. Τότε πειραµατιζόµασταν, λέγαµε την κίνηση, τον καιρό, κάναµε κάποια χιουµοριστικά βίντεο. Την επόµενη χρονιά του λέω: “∆εν θέλω να κάνω αυτά τα χιουµοριστικά βίντεο, θέλω να κάνω κάτι άλλο” και είχα το θράσος -γιατί ήταν θράσος τότε για έναν νέο άνθρωπο- να πάρω µεταγραφή στο Μega!», λέει, o Μιχάλης Κεφαλογιάννης.

Στον δρόµο τού κάνουν πολλές ιατρικές ερωτήσεις. «Το περίεργο είναι πως µε ρωτάνε αν έχω σπουδάσει Ιατρική. Συνήθως µου ζητάνε να τους πω πού να απευθυνθούν, αλλά εγώ αποφεύγω να δίνω συµβουλές. Αυτό δείχνει µια αδυναµία του συστήµατος να το εµπιστευτεί ο πολίτης», τονίζει, o Μιχάλης Κεφαλογιάννης.

Από µικρός µπήκε βαθιά στο ρεπορτάζ και µέχρι σήµερα δουλεύει ασταµάτητα. «Η πιο δύσκολη αλλά και πιο παραγωγική στιγµή στην καριέρα µου ήταν όταν ξεκίνησα στην αρχή της ιδιωτικής τηλεόρασης, γιατί ήταν πολύ ανταγωνιστική τότε και ήταν πολύ άγριο όλο αυτό µε τα κανάλια. ∆υσκολεύτηκα σε επίπεδο πολλής δουλειάς. Υπήρξαν ξενύχτια, δύσκολα ρεπορτάζ και για µία δεκαετία είχα πάρα πολύ άγχος. Εκεί γύρω στα 30 άρχισα να αντιλαµβάνοµαι πως αυτό δεν θα µε πάει πουθενά και κατέβασα τον διακόπτη».


«ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΜΗΝΥΣΗ»


Εδώ και τρία χρόνια o Μιχάλης Κεφαλογιάννης έχει πέσει θύµα διαδικτυακής απάτης, καθώς προσπαθούν να πουλήσουν προϊόντα µέσω της εικόνας του. «Το αντιµετώπισα µε όλα τα νοµικά µέσα που είχα. Ενηµέρωσα την Αρχή Προσωπικών ∆εδοµένων, έχω κάνει και µήνυση κατά αγνώστου στη ∆ίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος, ενηµέρωσα την ΕΣΗΕΑ, που έβγαλε ανακοίνωση. Αυτό που µε στεναχωρεί είναι πως αυτές οι απάτες είναι τόσο καλοστηµένες, που χρησιµοποιούν µέχρι και την Τεχνητή Νοηµοσύνη και µε βάζουν ακόµα και να µιλάω και να λέω άλλα πράγµατα από αυτά που λέω στην πραγµατικότητα.

Αυτό είναι λίγο τροµακτικό και δεν ξέρω πού θα µας οδηγήσει στο µέλλον. Το ότι υπάρχουν άνθρωποι που ταλαιπωρήθηκαν από αυτό το προϊόν. Είχα να κοιµηθώ πέντε µέρες», λέει. Τις εκποµπές του δεν τις ξεχωρίζει, τις αγαπά όλες. «Τις αγαπώ για έναν ξεχωριστό λόγο την καθεµία. Με άλλες έχω συγκινηθεί, µε άλλες έχω γελάσει και έχω προβληµατιστεί και εγώ ο ίδιος από όλα αυτά που ακούω, γιατί δεν τα γνωρίζω όλα. Είναι µια εκποµπή που είναι διαρκής διαδικασία µάθησης ακόµα και για µένα», δηλώνει, o Μιχάλης Κεφαλογιάννης.

Τις εκποµπές άλλων καναλιών ίδιου ύφους τις βλέπει. «∆εν µου αρέσει να επηρεάζοµαι και να αντιγράφω. Ακόµα και µικρός, όταν ξεκίνησα αυτό το φορµάτ, είχα ένα σχέδιο στο µυαλό µου και το βελτιώνουµε µε τα χρόνια. ∆εν µπήκα σε ξένα φορµάτ για να δω. Καλό είναι να υπάρχουν κι άλλες ιατρικές εκποµπές, γιατί έτσι δηµιουργείται ένα ενδιαφέρον συνολικό του κόσµου γι’ αυτού του είδους τις εκποµπές, οπότε όλοι βγαίνουν κερδισµένοι. ∆εν το είδα ποτέ ανταγωνιστικά», καταλήγει, o Μιχάλης Κεφαλογιάννης.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο Secret της εφημερίδας Παραπολιτικά το Σάββατο 27/4