Μαρία Κοζάκου: Εξηγεί γιατί συμμετέχει το Ισραήλ στη Eurovision, ενώ η Ρωσία όχι
Και οι δύο χώρες έχουν εισβάλει σε άλλα κράτη
"Στη Eurovision συμμετέχουν οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς, όχι οι χώρες", αναφέρει η Μαρία Κοζάκου
Η Μαρία Κοζάκου φιλοξενήθηκε το πρωί της Παρασκευής (10/5) στην εκπομπή «Πρωίαν σε είδον» της ΕΡΤ και μεταξύ άλλων εξήγησε τον λόγο για τον οποίο η EBU έχει διατηρήσει τη συμμετοχή του Ισραήλ στη φετινή Eurovision και δεν αποκλείστηκε όπως η Ρωσία, ενώ και οι δύο χώρες έχουν εισβάλει σε ξένες χώρες.
Όσον αφορά το Ισραήλ, η Μαρία Κοζάκου απάντησε: «Εδώ έχουμε μια διαφορετική κατάσταση. Το KAN είναι ένας καινούργιος φορέας, ο οποίος αντιτίθεται σε πολλές από τις αποφάσεις της ακραίας κυβέρνησης Νετανιάχου. Και ο Νετανιάχου βάλλει εναντίον του ΚΑΝ. Δεν ασκεί ακριβώς αντιπολίτευση το ΚΑΝ, αλλά προσπαθεί να διατηρήσει τη δημοσιογραφική ακεραιότητα. Αυτή φαντάζομαι είναι μια κίνηση στήριξης της EBU προς την προσπάθεια των Μέσων να διατηρήσουν μια δημοσιογραφική ουδετερότητα και ακεραιότητα».
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d15u3xjovjsp)
Κοζάκου: Στη Eurovision συμμετέχουν οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς, όχι οι χώρες
Η Μαρία Κοζάκου αναφερόμενη στη συμμετοχή της Ρωσίας είπε: «Στη Eurovision συμμετέχουν οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς, όχι οι χώρες. Συμμετέχει η ΕΡΤ, το BBC, η RAI. Η Μαρίνα εκπροσωπεί την ΕΡΤ. Η EBU είχε βγάλει αρχικά εκτός τη Λευκορωσία για κάποιους λόγους έλλειψης δημοκρατικών στάνταρ στη χώρα, αλλά υπήρχαν πολλά θέματα και με τη Ρωσία. Τα δημόσια κανάλια στη Ρωσία και το δημόσιο πρακτορείο λειτουργούν ως ενεργούμενα της κυβέρνησης και είχαν υπάρξει διαμαρτυρίες ήδη από πριν, πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, για την ανεξαρτησία των Μέσων Ενημέρωσης. Το κρατικό κανάλι της Ρωσίας είναι ένα κυβερνητικό κανάλι. Στην περίπτωση αυτή, λοιπόν, λειτούργησε στηρίζοντας την πρωτοβουλία της κυβέρνησης της ρωσικής να εισβάλει στην Ουκρανία. Και η EBU είπε ότι δεν στηρίζω αυτόν τον φορέα».Όσον αφορά το Ισραήλ, η Μαρία Κοζάκου απάντησε: «Εδώ έχουμε μια διαφορετική κατάσταση. Το KAN είναι ένας καινούργιος φορέας, ο οποίος αντιτίθεται σε πολλές από τις αποφάσεις της ακραίας κυβέρνησης Νετανιάχου. Και ο Νετανιάχου βάλλει εναντίον του ΚΑΝ. Δεν ασκεί ακριβώς αντιπολίτευση το ΚΑΝ, αλλά προσπαθεί να διατηρήσει τη δημοσιογραφική ακεραιότητα. Αυτή φαντάζομαι είναι μια κίνηση στήριξης της EBU προς την προσπάθεια των Μέσων να διατηρήσουν μια δημοσιογραφική ουδετερότητα και ακεραιότητα».