Σήκωσε αυλαία την Τρίτη το 77ο Φεστιβάλ Καννών, με τη Μέριλ Στριπ, την Τζέιν Φόντα και άλλες κυρίες του παγκόσμιου κινηματογράφου να περπατούν στο κόκκινο χαλί, με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα όμως να είναι βαριά.

Μάλιστα, το Φεστιβάλ άνοιξε με τη βράβευση της Στριπ με τον τιμητικό «Χρυσό Φοίνικα» για την προσφορά της στον παγκόσμιο κινηματογράφο, που της παρέδωσε η κλαίουσα και κατασυγκινημένη Ζιλιέτ Μπινός.

Όπως μετέδωσε ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος από τις Κάννες, υπάρχει υπεραστυνόμευση στην περιοχή και για τον φόβο διαδηλώσεων για το Παλαιστινιακό αλλά και λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων που διοργανώνει σε λίγους μήνες η Γαλλία. Μάλιστα, όπως είπε, οι διοργανωτές έχουν απαγορεύσει τις καρφίτσες υπέρ του Ισραήλ ή της Παλαιστίνης.

Επιπλέον, ένα σεξουαλικό σκάνδαλο ρίχνει τη σκιά του στο Φεστιβάλ, καθώς η Ζουντίτ Γκοντές, σκηνοθέτις και ηθοποιός, απειλεί να προβεί σε μία μαζική καταγγελία για ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά εναντίον δέκα ανδρών, Γάλλων σκηνοθετών και ηθοποιών, που αποτελούν, ούτε λίγο ούτε πολύ, την αφρόκρεμα του σύγχρονου γαλλικού σινεμά. Η «λίστα των 10» κυκλοφόρησε online κι ανάμεσά τους βρίσκονται ο Ζαν Ντιζαρντέν, ο Ζιλ Λελούς, ο Γκιγιόμ Κανέ, ο Πιερ Νινέ και ο Ραφαέλ Κενάρ. Προς το παρόν βέβαια δεν έχει γίνει τίποτα.

Το διαγωνιστικό μέρος του Φεστιβάλ άνοιξε η γαλλική ταινία «Η Δεύτερη Πράξη» του Quentin Dupieux. Είναι η ιστορία της Florence που θέλει να γνωρίσει τον αγαπημένο της David στον πατέρα της.


Ο David όμως θέλει να αποφύγει τη Florence με κάθε κόστος και τη συστήνει σε έναν φίλο του. Η πλοκή ξεκινά όταν οι τέσσερίς τους συναντώνται σε ένα εστιατόριο στη μέση του πουθενά.

Είκοσι δύο ταινίες θα πάρουν μέρος φέτος στο διαγωνιστικό κομμάτι του Φεστιβάλ, που θα διαρκέσει 12 μέρες και θα κλείσει στις 25 Μαΐου με την ανακοίνωση του μεγάλου νικητή.