ο επτάζυμο έχει ρίζες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, από την Κρήτη έως τα νησιά των Κυκλάδων, συνδέεται με θρησκευτικά έθιμα. Ιδιαίτερα τη Μεγάλη Εβδομάδα, πολλές οικογένειες έφτιαχναν επτάζυμο ως ένα καθαρό, ευλογημένο ψωμί, ιδανικό για νηστεία αλλά και για τη θεία κοινωνία.

Η διαδικασία της παρασκευής του συνήθως γινόταν με σιωπή, συγκέντρωση και προσευχή, κάτι που προσέδιδε μια ιερότητα στην πράξη της δημιουργίας του.

Σε πολλές κοινότητες, το επτάζυμο θεωρούνταν φυλαχτό του σπιτιού και μοιραζόταν σε γείτονες και συγγενείς ως ευχή για υγεία και ευλογία.



Τι είναι το επτάζυμο ψωμί;

Το επτάζυμο είναι ένα είδος ψωμιού που παρασκευάζεται αποκλειστικά με φυσικό προζύμι, χωρίς τη χρήση μαγιάς του εμπορίου. Το όνομά του δεν σημαίνει ότι φτιάχνεται από επτά διαφορετικές ζύμες αλλά ότι είναι «επτά φορές ζυμωμένο». Αυτό συμβολίζει περισσότερο τη χρονοβόρα και σχολαστική διαδικασία της φυσικής ζύμωσης, η οποία διαρκεί μέρες και απαιτεί αφοσίωση.

Διαβάστε περισσότερα στο thefashionbible.gr