Μοντέλα άνω των σαράντα που εξακολουθούν να δρέπουν δάφνες; Ελάτε τώρα, θα αστειεύεστε. Κι όμως, είναι εδώ, τις νιώθουμε μαζί μας: φωτογραφίζονται, γελάνε, ντύνονται, βάφονται, κυκλοφορούν στα καλύτερα σαλόνια. Ή απορρίπτουν υπέρλαμπρα events, όπως η Ναόμι Κάμπελ τα Όσκαρ της μόδας, το φετινό Met Gala δηλαδή. Κι ας έχει θέμα τη μαύρη κουλτούρα και την επιρροή της στην παγκόσμια μόδα.


Η Ιζαμπέλα Ροσελίνι: Ο δρόμος που άνοιξε για την επόμενη γενιά

Πρώτη διδάξασα ήταν η Ιζαμπέλα Ροσελίνι, που κατέρριψε τον ηλικιακό μύθο στον (υπερφωταγωγημένο και εξίσου εξοντωτικό) «πλανήτη μόντελινγκ»: μούσα επί μακρόν της Lancôme, συντήρησε για δεκαετίες ολόκληρες την τελειότητα που επιβαλλόταν από την καθεστηκυΐα τάξη της «μαμάς» μόδας και του προτύπου της αρχαιελληνικής ομορφιάς, που, ό,τι κι αν λένε, και σήμερα τη χαρακτηρίζει. Στις περισσότερες τουλάχιστον περιπτώσεις – γιατί σαφώς οι εξαιρέσεις υπάρχουν για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Κι αν τώρα… αφέθηκε, αν γεύεται τα πάντα χωρίς ενοχές, αν ομολογουμένως έχει παχύνει αρκετά, παράλληλα αποδεικνύει ότι δεν ακολούθησε τυχαία το μονοπάτι της ηθοποιίας· δεν έχει υπάρξει απλώς ωραία γυναίκα και πιστή υπηρέτρια του επαγγέλματός της, αλλά και υπολογίσιμη παίκτρια στην υποκριτική – η συγκλονιστική ερμηνεία της στο «Κονκλάβιο», που πάντως χωλαίνει το τελευταίο 15λεπτο, όπερ σημαίνει ότι δεν κατατάσσεται, σε καμία περίπτωση, στα αριστουργήματα, το αποδεικνύει (γι’ αυτό βέβαια ευθύνεται η πλοκή, προφανώς όχι οι ηθοποιοί).

Αλλού είναι το θέμα: ότι άνοιξε τον δρόμο για μια γενιά μοντέλων που δεν ασχολούνται ή, τέλος πάντων, ασχολούνται λιγότερο με τον χρόνο, με την ηλικία. Δεν την τρέμουν πια όπως ο διάβολος το λιβάνι. Είναι τα μοντέλα που συντηρούν τη γοητεία τους και παραμένουν περιζήτητα. Και αν κρίνουμε από το πώς είναι τώρα, που θεωρούνται «μεγαλοκοπέλες» -κλισέ, αλλά δόκιμο εν προκειμένω-, μπορούν να πάρουν κανονικά και με τον νόμο… σύνταξη.

 

Η στρατιωτική πειθαρχία και η αντοχή των μοντέλων

Η ψαλίδα άνοιξε, η καριέρα και η ζωή – γιατί το μόντελινγκ συγκαταλέγεται στα επαγγέλματα που θέτουν ως προαπαιτούμενο για επιτυχία την απόλυτη, τη στρατιωτική πειθαρχία, όπως εξάλλου και ο αθλητισμός- δεν «φρενάρουν» πλέον στα σαράντα. Ίσως να μη διαθέτουν πια τις ιδανικές αναλογίες, 90-60-90, τις οποίες «κραύγαζε», δίχως να σκοτίζεται για το αν ακουγόταν ένα τσακ ή και παραπάνω ρατσιστής, ο επικεφαλής στα '80s-'90s του κορυφαίου πρακτορείου μόδας του πλανήτη, Elite, και σύντροφος για πολλά χρόνια της «παραμορφωμένης» από τις πλαστικές, όπως κουραστήκαμε να την ακούμε να δηλώνει τρία -και περισσότερα- χρόνια τώρα, Linda E (Λίντα Εβανγκελίστα), Τζον Καζαμπλάνκας.

Ωστόσο, παραμένουν στην πρώτη γραμμή, είναι ετοιμοπόλεμες. Δεν μιλάμε μόνο για διάσημες αλλοδαπές, για υπερφωταγωγημένα θηλυκά, που η μισή τους ζωή κυριολεκτικά είναι κάτω από το φως των προβολέων. Για ποιες κυρίες μιλάμε; Για 11 celebrities, που τις απολαμβάνουμε. Ακόμα. Και στην πασαρέλα και σε καμπάνιες διάσημων οίκων μόδας και ειδών πολυτελείας. Και παντού – τελικά.

Μοντέλα -Ελληνίδες: Η διατήρηση της γοητείας παρά τα χρόνια που έχουν περάσει

Ξεκινώντας από την Ελλάδα, δεν γίνεται να μην αναφερθούμε στη, γεννημένη το 1978, Βίκυ Καγιά: από την τηλεόραση απέχει για τρίτη πια σεζόν. Αλλά είναι πέρα για πέρα ικανοποιημένη. Συνεχίζει να διαφημίζει ρούχα, παπούτσια, προϊόντα hairstyling, καλλυντικά. Και μέσω Instagram. Ουδεμία διαφορά δηλαδή με το μοντελικό της παρελθόν. Και η τηλεόραση; Αν είναι να ’ρθει, θε να ’ρθεί! Για τη Βίκυ πάντως ισχύει το «σκοτούρα μου μεγάλη» (και δέκα παπαγάλοι). Μια ματιά στον ινσταγκραμικό της λογαριασμό αρκεί για να πειστείτε ότι παραμένει και wanted και απίκο!

montela_3

Έπεται η Εστερ Μαστρογιάννη, ένα από τα πιο σεμνά, χαμηλών τόνων κορίτσια της εγχώριας μόδας. Η ψηλόλιγνη μελαχρινή έχει ταυτιστεί με την αθηναϊκή Εβδομάδα Μόδας, από όταν ξεκίνησε: και στην τελευταία, που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο, «έπαιξε μπάλα» στα περισσότερα ντεφιλέ. Σαν να μην πέρασε μια μέρα.

Ένα εξίσου low profile κορίτσι, που ανήκει στην ίδια ακριβώς κατηγορία με την Εστερ, είναι η Αντζελα Ευριπίδη. Παρότι λαλίστατη αν τη συναναστραφείς, δεν δίνει συχνά συνεντεύξεις, δεν μιλάει για τα προσωπικά της. Αλλά συνεχίζει τη δουλειά της, διαφημίζοντας από ρούχα μέχρι παπούτσια, καλλυντικά και top φίρμες hairstyling. Οι μετοχές της είναι στο limit-up.

 

montela_6
montela_9


Ζέτα Μακρυπούλια: Η ειδική περίπτωση της Ελληνικής μόδας

Τέταρτη στη λίστα του «S», μία ειδική περίπτωση, που ακούει στο όνομα Ζέτα Μακρυπούλια: ξεκίνησε από το μόντελινγκ και συνέχισε −με μεγαλύτερη ακόμα επιτυχία− με την ηθοποιία και −με ακόμα μεγαλύτερη (επιτυχία)− ως παρουσιάστρια του «Rouk Zouk». Γνώριμο πρόσωπο, όμορφο πρόσωπο, στον τηλεθεατή, τον θεατρόφιλο, τον σινεφίλ. Και στα θηλυκά που ξεφυλλίζουν ανέμελα περιοδικά μόδας ή σκρολάρουν στο λάπτοπ κάθε «κοπής» καμπάνιες. Παντού θα τη βρουν: γιατί οι μετοχές της Ζέτας, που, με τη σειρά της, μετρημένες συνεντεύξεις δίνει, παραμένουν στο limit-up. Η διαφορά με τις υπόλοιπες κυρίες −και με τις προηγούμενες και με τις επόμενες− είναι πως δεν σταμάτησε ουσιαστικά ποτέ κανένα από τα τρία της επαγγέλματα (ποιος ξεχνάει τις iconic διαφημίσεις για τη Raxevsky από το Μάτσου Πίτσου ή την Ταϋλάνδη με φωτογράφο την επιστήθια φίλη της, διακεκριμένη φωτογράφο Ρούλα Ρέβη; Ήταν ονειρικές και μιλάμε για... ζαλιστικά δαπανηρές παραγωγές την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, στη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκαν).

montela_1

Κλείνουμε με ένα όνομα-μύθο στο ελληνικό μόντελινγκ, αυτό της Βίκυ Κουλιανού, που έχει κάνει πασαρέλα από Αρμάνι μέχρι Ασλάνη: και πρόσφατα πραγματοποίησε φωτογράφηση μόδας με τη συμβολή-καταλύτη του πασίγνωστου στυλίστα Δημήτρη Γραμματικογιάννη και συνεχίζει να «μπουστάρει» δεκάδες προϊόντα μόδας, καλλωπισμού, παπούτσια, αξεσουάρ. Κουλιανού είναι μία - και διατηρεί ακόμα, κι ας έχει περάσει τα πενήντα, τα ωραιότερα πόδια του μόντελινγκ!

montela_2

 

Τα διεθνή super model: Η μόδα Δεν σταματά Στα 40

Περνώντας στην αλλοδαπή, είναι εντυπωσιακό από μόνο του το γεγονός πως τα supermodels της δεκαετίας του ’90 εξακολουθούν να θεωρούνται ιδανικά για μούσες διάσημων οίκων μόδας και ειδών πολυτελείας. Και εν προκειμένω δεν μιλάμε για 40+, αλλά για κυρίες άνω των 50. Η Κέιτ Μος είναι το πρόσωπο -μεταξύ άλλων- της Ντόνα Κάραν, η Σίντι Κρόφορντ της Ford (μιλάμε για συνεργασία που μετράει δεκαετίες), η Κρίστι Τέρλινγκτον, πέρα από τη yoga σειρά της Nuala, «μπουστάρει» πλείστα όσα προϊόντα διεθνών ομίλων και μέσω Instagram. Η Ναόμι Κάμπελ είναι η Νο 1 της Ντονατέλα Βερσάτσε - και ας έχει αποχωρήσει από τον οίκο της, θεωρείται παράγοντας-κλειδί στη μόδα. Με τη Ναόμι να παραμένει most wanted. 

montela_5
montela_8
montela_4



Παρότι µάλιστα πάει πακέτο µε τη Ναόµι ο χαρακτηρισµός bitch (σκύλα), συνεργάζεται πανεύκολα µε όλες τις προηγούµενες για οτιδήποτε µπορεί να τους ζητηθεί να προµοτάρουν, προσθέτοντας από δεκάδες έως εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στους τραπεζικούς της λογαριασµούς. Ξεχωριστή είναι η Ελενα Κρίστενσεν, και αυτό επειδή το κορµί της, αυτό το θεϊκό κορµί, που στοίχειωσε τις ανδρικές φαντασιώσεις από τον καιρό του επικού βιντεοκλίπ του Κρις Αϊζακ «Wicked game», το διατηρεί όπως τότε. Κάνοντας, όπως η ίδια έχει επισηµάνει, καθηµερινά µπάνιο µε παγάκια. Και τον χειµώνα, βγαίνοντας έξω µε µαγιό, στο χιόνι της χώρας της, της ∆ανίας. Εξακολουθεί να διαφηµίζει τα πάντα όλα - και το δυσκολότερο: εσώρουχα διεθνούς βεληνεκούς επιχειρήσεων. ∆εν θα µπορούσαµε παρά να ολοκληρώσουµε την έρευνα µε την... εµπνεύστρια αυτού του άρθρου, την αγαπηµένη Κορσικανή (αποτυχηµένη ηθοποιό, αλλά πάντα υπέροχο µοντέλο) Λετίσια Κάστα. Στη νέα καµπάνια για την Calzedonia είναι χάρµα οφθαλµών. Ετσι απλά, έτσι ωραία! Αλλιώς, πώς το έλεγε ο υπερλατρεµένος Σάιµον ΛεΜπόν στο θρυλικό βίντεοφιλµάκι των Duran-Duran, µε τη Ναόµι να τον υποδύεται και τη Σίντι να παίζει τον Τζον Τέιλορ, τον γόη -κάποτε- µπασίστα της αγαπηµένης µπάντας από το Μπέρµιγχαµ; It’s a girl panic!

montela_7
-Δημοσιεύθηκε στο Secret των Παραπολιτικών τις 3/5