Μετά από μία αγωνιώδη βραδιά ο 69ος μουσικός διαγωνισμός της Eurovision πέρασε στην Ιστορία με επιτυχία το βράδυ του Σαββάτου στη Βασιλεία της Ελβετίας. Η χώρα μας με την Κλαυδία και την «Αστερομάτα» κατάφερε να ισοφαρίσει την καλύτερη επίδοση από το 2013, καθώς συγκέντρωσε 231 βαθμούς και σκαρφάλωσε στην 6η θέση, διαψεύδοντας τα προγνωστικά που της έδιναν στην 15η θέση.

Διαβάστε: Eurovision 2025: Οι πρώτες δηλώσεις της Klavdia που μάγεψε την Ευρώπη με την "Αστερομάτα"

Κλαυδία: Η ερμηνεία που συγκίνησε κοινό και τηλεθεατές

Η Κλαυδία (Klavdia), εκπροσωπώντας την Ελλάδα στη φετινή Eurovision με το τραγούδι «Αστερομάτα», ανέβηκε στη σκηνή του Τελικού στη Βασιλεία και κατέκτησε την 6η θέση, συγκεντρώνοντας θετικά σχόλια για την ερμηνευτική της δύναμη, την αισθητική λιτότητα και τη συναισθηματική φόρτιση του τραγουδιού. Η επιλογή ενός προσωπικού, ποιητικού και κοινωνικά φορτισμένου θέματος ξεχώρισε σε μια χρονιά γεμάτη pop και electropop παραγωγές.


Πώς αντέδρασε το κοινό: Ένα hashtag που έγινε trend

Στα social media, το τραγούδι προκάλεσε κύματα ενθουσιασμού και συγκίνησης:

Το hashtag #Asteromata έγινε trend στο ελληνικό και κυπριακό Twitter, ενώ εμφανίστηκε στα trending topics και σε χώρες της διασποράς όπως η Γερμανία, η Αυστραλία και οι ΗΠΑ. Πολλοί Έλληνες χρήστες εξέφρασαν περηφάνια για το καλλιτεχνικό βάθος της συμμετοχής, κάνοντας λόγο για «την πιο έντιμη και ουσιαστική ελληνική πρόταση εδώ και χρόνια». Άλλοι εξέφρασαν την άποψη ότι η στατικότητα της σκηνικής παρουσίας στέρησε μια θέση στο βάθρο.

Στο TikTok, βίντεο με αποσπάσματα από την εμφάνιση της Κλαυδίας, αλλά και fan-made ερμηνείες και αναλύσεις του τραγουδιού ξεπέρασαν τις 500.000 προβολές μέσα στις πρώτες 48 ώρες μετά τον τελικό.

Στο Instagram, φωτογραφίες από τη σκηνική παρουσία της με την Καρυάτιδα στο παρασκήνιο και το καίγοντας δέντρο συγκέντρωσαν δεκάδες χιλιάδες likes.


Διεθνής Τύπος: Από τον σεβασμό στην επιφύλαξη
Η διεθνής κάλυψη της συμμετοχής της Κλαυδίας ήταν έντονη και ποικιλόμορφη:

The Guardian (UK): «Ένα τραγούδι που χρειάζεται χρόνο για να αναπτυχθεί· στατικό, αλλά συγκινητικό, με βαθύ νοηματικό φορτίο»
✦ Βαθμολογία: 3/5

The Times (UK): «Η "Αστερομάτα" είναι ένα αξιοπρεπές αφιέρωμα στους πρόσφυγες, με φωνή που θυμίζει Νάνα Μούσχουρη και εικόνες βγαλμένες από πίνακα»
✦ Βαθμολογία: 3/5

Der Spiegel (Γερμανία): «Η Ελλάδα παρουσίασε μία από τις πιο συναισθηματικά φορτισμένες ερμηνείες της βραδιάς· ένα τραγούδι που δεν φοβάται να θυμίσει την ιστορία»

Le Monde (Γαλλία): «Η Klavdia δεν επέλεξε τον εύκολο δρόμο. Έφερε στη σκηνή μια ιστορία χαμηλόφωνη, αλλά πανίσχυρη — και δικαιώθηκε»

CNN International: Εστίασε στις πολιτικές διαστάσεις του τραγουδιού, λόγω των τουρκικών αντιδράσεων και των συμβολισμών που συνδέονται με τον Ποντιακό Ελληνισμό.

Πολιτική διάσταση και αντιδράσεις από την Τουρκία

Η συμμετοχή της Ελλάδας δεν έμεινε εκτός πολιτικών ερμηνειών. Τουρκικά μέσα (π.χ. TRT Haber) κατηγόρησαν εμμέσως την ελληνική αποστολή ότι «υποκρύπτει μηνύματα που σχετίζονται με την Ποντιακή Γενοκτονία». Μάλιστα, υπήρξαν πληροφορίες ότι η Τουρκική Ραδιοτηλεόραση (TRT) σκέφτηκε να καταγγείλει το τραγούδι στην Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU).

Η ελληνική πλευρά, μέσω δήλωσης της ΕΡΤ, απάντησε ότι το τραγούδι δεν αποτελεί ιστορική καταγγελία, αλλά ένα ποιητικό αφήγημα για τον ξεριζωμό, τη μητρική μνήμη και την πανανθρώπινη εμπειρία του αποχωρισμού.


«Αστερομάτα»: Ένα τραγούδι που έμεινε

Η Αστερομάτα της Κλαυδίας ήταν κάτι παραπάνω από μια καλλιτεχνική συμμετοχή στον θεσμό της Eurovision. Ήταν μια ειλικρινής πρόταση, καλλιτεχνικά άρτια τεχνική και συναισθηματικά γενναία. Μπορεί να μην ανέβηκε στο βάθρο, όμως άφησε ισχυρό αποτύπωμα και άνοιξε συζητήσεις – όχι μόνο για το παρελθόν, αλλά και για το τι μπορεί να σημαίνει ελληνική ταυτότητα στη σύγχρονη Ευρώπη.