Σήμερα, Δευτέρα 19 Μαΐου — Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων — η Ζωή Παπαδοπούλου δημοσίευσε στο TikTok ένα ιδιαίτερα βίντεο που προκάλεσε έντονη συγκίνηση στους followers της.Στο βίντεο, η αγαπημένη τραγουδίστρια στέκεται μπροστά από το Μνημείο της Γενοκτονίας των Ποντίων στον Πειραιά, με φόντο το χαρακτηριστικό γλυπτό, φτιαγμένο από ανοξείδωτο χάλυβα, με λεπτομέρειες που απεικονίζουν τον ξεριζωμό και την προσφυγιά των Ποντίων.


Ζωή Παπαδοπούλου Το τραγούδι που ερμηνεύει


Με βαθιά συναισθηματική φόρτιση, ερμηνεύει το ποντιακό μοιρολόι «Την πατρίδα μ’ έχασα», ένα τραγούδι-σύμβολο του ξεριζωμού και του πόνου του ποντιακού ελληνισμού σε μουσική Μπαχατίν Τσαμουραλί και στίχους Χρήστου Αντωνιάδη.

Η ανάρτηση της τραγουδίστριας ήρθε ως φόρος τιμής στις 353.000 ψυχές που χάθηκαν κατά τη γενοκτονία των Ποντίων στις αρχές του 20ού αιώνα.

@zoipapadopoulou_official 19 Μαΐου Ημέρα Μνήμης. Κάθε φορά που ακούω ή τραγουδάω ένα από τα ποντιακά τραγούδια που μιλούν για αυτές τις ψυχές, νιώθω την καρδιά μου να σφίγγεται. Είναι σαν να ενώνομαι μαζί τους, σαν να τους ακούω να μιλούν μέσα από την μουσική και τους στίχους.Αυτός ο πόνος, αυτό το άδικο, δεν πρέπει να ξεχαστεί. Το τραγούδι γίνεται προσευχή, μνήμη, φωνή για όσους δεν πρόλαβαν να πουν τη δική τους ιστορία. Και όσο μπορώ, θα τραγουδώ για να τους τιμώ και να τους κρατώ ζωντανούς μέσα από τη μουσική μου. #19Μαΐου #Γενοκτονία #353000ψυχες🕊️ #ΈλληνεςτουΠόντου #πόνοςβαθύς #ρίζαποντιακή #υπερήφανηΠοντία #ζωήπαπαδοπούλου #zoipapadopoulou #fyp ♬ πρωτότυπος ήχος - Zoi Papadopoulou

Μνημείο Γενοκτονίας Ποντίων στον Πειραιά

Το Ελληνικό Μνημείο Γενοκτονίας στον Πειραιά είναι μνημείο που βρίσκεται στο λιμάνι του Πειραιά και τιμά τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Το μνημείο βρίσκεται στην πλατεία Αλεξάνδρας στον Πειραιά. Το έργο αποτελείται από ένα γλυπτό που δημιουργήθηκε από τον καλλιτέχνη Παναγιώτη Τανιμανίδη. Παρουσιάστηκε επίσημα σε τελετή στον Πειραιά στις 21 Μαΐου 2017. Η τελετή σηματοδότησε την πρώτη φορά που έλαβαν χώρα μνημειακές εκδηλώσεις για εις μνήμη της γενοκτονίας στον Πειραιά. Το μνημείο χρηματοδοτήθηκε από τον επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη. Η γενοκτονία των Ποντίων, σύμφωνα με πολλά κράτη, διαπράχθηκε από την τουρκική κυβέρνηση, παράλληλα με τις γενοκτονίες των Αρμενίων και των Ασσυρίων. Αποτελείται από ένα τρισδιάστατο γλυπτό μήκους 15,50 μέτρων και ύψους 7,10 μέτρων. Είναι κατασκευασμένο από ανοξείδωτο χάλυβα και έχει λεπτομέρειες από ορείχαλκο. Στο εσωτερικό, το έργο κοσμείται με 17 γλυπτικές συνθέσεις, που αποτελούν διαδοχικές εικόνες που απεικονίζουν τη φυγή των κατοίκων από τον Πόντο και την άφιξή τους σε μια απροετοίμαστη πατρίδα που προσέφερε στέγη στους πρόσφυγες.