Η Άντζελα Γκερέκου, ηθοποιός και πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, μας συστήνει μέσα από το πρώτο της βιβλίο ένα κομμάτι της ζωής της. Με τίτλο «Γεύσεις και μνήμες – Από 30 κερκυραϊκές συνταγές της μαμάς», η έκδοση αποτελεί ένα προσωπικό ταξίδι στις ρίζες και τις μνήμες της, που συνδέονται άρρηκτα με τη γεύση, τη μαγειρική και την παράδοση της Κέρκυρας. Μοιράζεται στιγμές με την οικογένειά της και τον Τόλη Βοσκόπουλο, μιλά με τρυφερότητα για τη μητέρα της και εξηγεί γιατί η γαστρονομία είναι κεντρικός άξονας του ελληνικού τουρισμού.

Δείτε την Άντζελα Γκερέκου να φτιάχνει νερατζοσαλάτα (Βίντεο)

Η πρόεδρος του ΕΟΤ και αγαπημένη ηθοποιός, Άντζελα Γκερέκου, μιλάει στο «Secret» και την Σάσα Σταμάτη για τις γεύσεις και τις στιγμές της Κέρκυρας που σημάδεψαν τη ζωή της. Είναι ένας φόρος τιμής σε όλα εκείνα τα βιώματα, τις μυρωδιές, τις στιγμές και τα συναισθήματα που με διαμόρφωσαν

Πώς αποφασίσατε να γράψετε το πρώτο σας βιβλίο, µε τίτλο «Γεύσεις και µνήµες - Από 30 κερκυραϊκές συνταγές της µαµάς»;
Ένα νοσταλγικό ταξίδι στις γνώριµες γεύσεις της ζωής µου. Στον τόπο όπου γεννήθηκα και µεγάλωσα, την Κέρκυρα. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα για αυτό το βιβλίο. Από την εσωτερική ανάγκη να επιστρέψω στις ρίζες µου και να περιπλανηθώ, µέσα από αγαπηµένες συνταγές της µαµάς, στις γεύσεις των αναµνήσεών µου. Γεύσεις και µνήμες που ενώνουν τους ανθρώπους και τους κρατούν συνδεδεµένους στον χρόνο. Η παρούσα έκδοση είναι ένας φόρος τιµής σε όλα εκείνα τα βιώµατα, τις µυρωδιές, τις στιγµές και τα συναισθήµατα που µε διαµόρφωσαν. Με την πεποίθηση ότι η γευστική µνήµη είναι η πιο ζωντανή µνήµη του ανθρώπου και τη σκέψη πως ο καθένας µας έχει µια δική του «συνταγή», που χαράσσει τον χάρτη της καρδιάς του, µοιράζοµαι µαζί σας αυτό το γευστικό, αλλά πάνω από όλα βιωµατικό ταξίδι. Κάθε συνταγή, κάθε φωτογραφία, κάθε λέξη αναδύεται µέσα από προσωπικές εµπειρίες. Η κερκυραϊκή γη προσφέρει τις πρώτες ύλες. Η οικογένεια, τις µνήμες των κοινών γευµάτων γύρω από το τραπέζι. Οι φίλοι, τη θαλπωρή και τη συντροφικότητα.

Αν έπρεπε να διαλέξετε ένα από τα φαγητά της µαµάς, ποιο θα ήταν;
Όλα όσα είναι στο βιβλίο είναι τα αγαπηµένα µου, όπως για παράδειγµα το αυγολέµονο µε γαλοπούλα, φαγητό που το φτιάχνουµε τα Χριστούγεννα και µε συνδέει αυτόµατα µε τη µνήµη της χριστουγεννιάτικης ατµόσφαιρας και τα οικογενειακά µας τραπέζια, που ακόµη και σήµερα χαιρόµαστε.

Μέσα στο βιβλίο αναφέρονται στιγµές δηµιουργίας που µοιραστήκατε µε τον Τόλη στην Κέρκυρα, αλλά και αγαπηµένα του φαγητά.
Ναι, υπήρξαν πολύ όµορφες στιγµές δηµιουργίας... Στην αυλή του σπιτιού στην Κέρκυρα, ο ένας πλάι στον άλλον γράψαµε τα δικά µας τραγούδια και κάπως έτσι γεννήθηκε το δικό µας CD µε τίτλο «Η νύχτα γέµισε µε φως». Μεθυσµένοι από δηµιουργία και συναισθήµατα, οι ώρες περνούσαν χωρίς να το καταλαβαίνουµε. Ο χρόνος µετρούσε αλλιώς και µόνο η φωνή της µαµάς µάς έφερνε στην πραγµατικότητα, όταν ερχόταν η ώρα να κάνουµε διάλειµµα για να φάµε το µπιάνκο µας. Ο Τόλης γεύτηκε και αγάπησε την κερκυραϊκή κουζίνα στα οικογενειακά µας τραπέζια: το ψάρι µπιάνκο, το σοφρίτο, το αυγολέµονο, την παστιτσάδα και φυσικά την κερκυραϊκή µαγειρίτσα.

Θα θέλατε να µοιραστείτε και µε τους αναγνώστες µας µια ακόµα αγαπηµένη συνταγή της µαµάς σας, που σας αρέσει να µαγειρεύετε κι εσείς;
Το σοφρίτο είναι ένα από τα αντιπροσωπευτικά φαγητά της Κέρκυρας, που µου αρέσει να το φτιάχνω, και µέσα στο βιβλίο µου θα ανακαλύψει κανείς όλα τα µυστικά του για να γίνει επιτυχηµένο!

1-gerekoy-mama-secret-parapolitika


Η µαµά Μαρία τι είναι για εσάς;
Η µαµά µου είναι το στήριγµά µου. Η µαµά Μαρία είναι φροντίδα και αφοσίωση. Είναι η γυναίκα που αφιέρωσε τη ζωή της στην οικογένειά της και στα παιδιά της και µας µετέδωσε την αγάπη και το πάθος για τη ζωή, αλλά και τη δύναµη να διαχειριζόµαστε όποια δυσκολία θα µας έφερνε η ζωή.

Η γιαγιά Μαρία µαθαίνει στην εγγονή της να µαγειρεύει κερκυραϊκές συνταγές, συνεχίζοντας την παράδοση;
Ναι, της µαθαίνει κερκυραϊκές συνταγές και µάλιστα από µικρή ηλικία έφτιαχναν µαζί κουλουράκια και πολλά άλλα. Αλλά το σηµαντικότερο είναι ότι της έχει µεταφέρει την αγάπη της για τη µαγειρική.

Πού θα θέλατε να αφιερώσετε αυτό το βιβλίο;
Θα ήθελα να το αφιερώσω σε όλες και όλους για τους οποίους το φαγητό είναι όχι µόνο γεύσεις, αλλά και µοίρασµα συναισθηµάτων και εµπειριών.

Ποια είναι η σηµασία της ελληνικής γαστρονοµίας στον τουρισµό;
Η ελληνική φιλοξενία και η ελληνική γαστρονοµία είναι από τις πιο σηµαντικές εµπειρίες για τον επισκέπτη που έρχεται στην Ελλάδα και βέβαια ο γαστρονοµικός τουρισµός είναι από τους πιο σηµαντικούς άξονες του ελληνικού τουρισµού, µαζί µε τον µοναδικό πολιτισµό µας και τις σπάνιες οµορφιές της Ελλάδας µας.

*Δημοσιεύτηκε στο ένθετο Secret των Παραπολιτικών