Η 1η Ιουλίου του 1987 σημάδεψε την ιστορία του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου, καθώς εκείνη τη μέρα ο Λευτέρης Βουρνάς, σε ηλικία μόλις 45 ετών, έβαλε τέλος στη ζωή του. Με αφορμή τη συμπλήρωση 38 ετών από τον θάνατό του, η Φίνος Φιλμ δημοσίευσε ένα συγκινητικό βίντεο που αναδεικνύει την καλλιτεχνική του πορεία και την ανθρώπινη απώλεια πίσω από τον φακό.

Λευτέρης Βουρνάς: Ο τραγικός του θάνατος συγκλόνισε το πανελλήνιο

Η αυτοκτονία του Λευτέρη Βουρνά συγκλόνισε τον καλλιτεχνικό χώρο αλλά και το κοινό που τον είχε αγαπήσει μέσα από τον κινηματογράφο. Οι συνθήκες του θανάτου του ήταν σοκαριστικές: ο ηθοποιός κατάπιε χάπια, έκοψε τις φλέβες του και τελικά πήδηξε από το μπαλκόνι του τρίτου ορόφου, όταν συνειδητοποίησε ότι κάποιοι προσπαθούσαν να τον σώσουν. Τα αίτια που τον οδήγησαν στην πράξη αυτή δεν έγιναν ποτέ γνωστά.


Ο Λευτέρης Βουρνάς υπήρξε ένας άνθρωπος με πολλές ευαισθησίες. Ήταν εξαιρετικά εσωστρεφής και κυκλοθυμικός, με βιώματα που τον οδήγησαν γρήγορα στην κατάθλιψη. Το 1971 παντρεύτηκε την Αθηνά Βουρνά, αλλά ούτε αυτό ήταν αρκετό για να αποτρέψει αυτό που θα ερχόταν.

Η καλλιτεχνική παρακαταθήκη του Λευτέρη Βουρνά

Παρότι δευτεραγωνιστής, ο Λευτέρης Βουρνάς άφησε το στίγμα του στον ελληνικό κινηματογράφο των δεκαετιών του ’60 και ’70. Όπως σημειώνει η Φίνος Φιλμ: «Ο γόης της δεκαετίας του ’60 υπήρξε ένας από τους δευτεραγωνιστές του ελληνικού κινηματογράφου, που ξεχώρισε για την ομορφιά αλλά και την υπέροχη υποκριτική του υπόσταση». Η λεζάντα συνοδεύεται από φωτογραφίες και πλάνα του Βουρνά από ταινίες και εμφανίσεις του στο πλευρό σημαντικών προσωπικοτήτων, όπως η Ειρήνη Παππά, ο Δημήτρης Χορν και η Έλλη Λαμπέτη, με τους οποίους διατηρούσε φιλική σχέση.


Το βίντεο της Φίνος Φιλμ: Τιμά τη μνήμη του Λευτέρη Βουρνά

Το βίντεο που αναρτήθηκε στους επίσημους λογαριασμούς της Finos Film στα social media είναι ένας φόρος τιμής, όχι μόνο στον ηθοποιό, αλλά και στον άνθρωπο που δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει την πορεία του. Με λιτό αλλά συγκινητικό τρόπο, η ανάρτηση επισημαίνει: «Δυστυχώς, δεν πρόλαβε να ξετυλίξει το αναμφισβήτητο ταλέντο του, καθώς έφυγε πολύ νωρίς από τη ζωή, την 1η Ιουλίου του 1987». Το βίντεο έχει ήδη συγκινήσει χιλιάδες χρήστες, οι οποίοι άφησαν σχόλια με αγάπη, θαυμασμό και θλίψη για τη σύντομη, αλλά αξιομνημόνευτη πορεία του.

Λευτέρης Βουρνάς: Ο γόης με το ανεκμετάλλευτο ταλέντο

Ο Λευτέρης Βουρνάς ήταν ένας από τους πιο ξεχωριστούς δευτεραγωνιστές του ελληνικού κινηματογράφου. Ξεχώρισε όχι μόνο για την εμφάνισή του αλλά και για τη βαθιά υποκριτική του δύναμη, που γοήτευσε μεγάλες προσωπικότητες της τέχνης όπως η Ειρήνη Παππά, ο Δημήτρης Χορν και η Έλλη Λαμπέτη. Παρότι δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει την καριέρα που του άξιζε, άφησε πίσω του μια έντονη παρουσία και μια σιωπηλή παρακαταθήκη.

Ο Λευτέρης Βουρνάς ήταν ένας από τους πιο ξεχωριστούς δευτεραγωνιστές του ελληνικού κινηματογράφου. Ξεχώρισε όχι μόνο για την εμφάνισή του αλλά και για τη βαθιά υποκριτική του δύναμη, που γοήτευσε μεγάλες προσωπικότητες της τέχνης όπως η Ειρήνη Παππά, ο Δημήτρης Χορν και η Έλλη Λαμπέτη. Παρότι δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει την καριέρα που του άξιζε, άφησε πίσω του μια έντονη παρουσία και μια σιωπηλή παρακαταθήκη.

Τα πρώτα χρόνια: Ορφάνια, προσφυγιά και τρυφερότητα

Γεννημένος στην Αθήνα το 1942, μέσα στη δίνη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Λευτέρης Βουρνάς ήρθε αντιμέτωπος από νωρίς με τη σκληρότητα της ζωής. Σε ηλικία μόλις 2 ετών έχασε τη μητέρα του, ενώ ο πατέρας του αναγκάστηκε να φύγει στο εξωτερικό ως πολιτικός πρόσφυγας. Αποχωρίστηκε και την αδελφή του και μεγάλωσε με την αδελφή της γιαγιάς του. Χωρίς πατρικό πρότυπο, ευαίσθητος και τρυφερός από παιδί, διαμόρφωσε έναν χαρακτήρα που θα άφηνε το δικό του αποτύπωμα στον χώρο του θεάτρου και του κινηματογράφου.

Σπουδές και πρώτη επαφή με την τέχνη

Ο Βουρνάς φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Λυκούργου Σταυράκου, από όπου αποφοίτησε με άριστα. Το φυσικό του ταλέντο και η εσωτερικότητα της ερμηνείας του κέρδισαν σύντομα την αναγνώριση των ανθρώπων του χώρου.

Ο Λευτέρης Βουρνάς παραμένει ένας διακριτικός ήρωας του ελληνικού κινηματογράφου – ένας άνθρωπος που άγγιξε τις καρδιές, τόσο με την παρουσία του, όσο και με τη σιωπηλή του απουσία.


Θέατρο: Από τα «Κόκκινα Φανάρια» στην τελευταία του παράσταση

Το θεατρικό του ντεμπούτο έγινε το 1962 με το έργο «Τα Κόκκινα Φανάρια». Έκτοτε, έλαβε μέρος σε σημαντικές παραστάσεις όπως: «Το Κοροϊδάκι της Πριγκηπέσσας», «Οδός Ονείρων», «Φράνκυ». Τέλος πρεπει να αναφέρουμεότι η τελευταία του θεατρική εμφάνιση έγινε το 1983 στο έργο «Ησαΐα Χόρευε», δίπλα στη Μάρθα Καραγιάννη.