Νικολέτα Σερέτη: Η κτηνίατρος της καρδιάς μας μιλάει για τη ζωή, τα ζώα και το όνειρό της για την τηλεόραση
Διαβάστε την συνέντευξη
Η Νικολέτα Σερέτη έχει αγαπηθεί από το ευρύ κοινό μέσα από τη στήλη της στην εκπομπή “Πρωινό ΣουΣου” του OPEN TV με την Ελένη Τσολάκη αλλά και γενικότερα από την έντονη τηλεοπτική της παρουσία

Εξαιρετική επαγγελματίας και απο τις καλύτερες κτηνιάτρους σε όλη την Ελλάδα. Η έμπειρη κτηνίατρος από την Θεσσαλονίκη, Νικολέτα Σερέτη, που μεγαλώνοντας έκανε το παιδικό της όνειρο πραγματικότητα στην πόλη που γεννήθηκε και ζει, μιλάει αποκλειστικά στο Παραπολιτικά και συστήνεται σε ένα κοινό, που ίσως δε την γνωρίζει. Η απόφαση να ασχοληθεί με το επάγγελμα αυτό, η σχέση με την οικογένειά της, το ιατρείο της στην Θεσσαλονίκη αλλά και η επιθυμία της να έκανε κάτι τηλεοπτικά στο μέλλον. Η Νικολέτα Σερέτη έχει αγαπηθεί από το ευρύ κοινό μέσα από τη στήλη της στην εκπομπή «Πρωινό ΣουΣου» του OPEN TV με την Ελένη Τσολάκη αλλά και γενικότερα από την έντονη τηλεοπτική της παρουσία όλα αυτά τα χρόνια, τις δράσεις της στα Social Media και το κανάλι της στο Youtube, ενώ πάντα ευαισθητοποιημένη σε θέματα προστασίας των ζώων διοργανώνει συνεχώς φιλανθρωπικές δράσεις για την προστασία των τετράποδων φίλων μας.

Θέλω να μας πεις σε μια παράγραφο , λίγα λόγια για την Νικολέτα! Να σε γνωρίσουμε …
Μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη, μαζί με τη μαμά μου και τον αδερφό μου. Δεν ήταν όλα εύκολα — περάσαμε δύσκολα, αλλά αυτές οι εμπειρίες με διαμόρφωσαν, με έκαναν δυνατή και με δίδαξαν τι σημαίνει να παλεύεις. Από πολύ μικρή ήμουν κοινωνική, γεμάτη ενέργεια και αγάπη για τα ζώα. Είχα μια φοβερή εξοικείωση μαζί τους, σαν να μιλούσαμε την ίδια γλώσσα. Πάντα με ρωτάνε: “Ο άνθρωπος γεννιέται ή γίνεται;” Όσον αφορά τα ζώα, μπορώ να το πω με σιγουριά: εγώ γεννήθηκα. Η αγάπη μου για αυτά έβγαινε φυσικά από μέσα μου — και ακόμα βγαίνει, κάθε μέρα Ήταν σχεδόν αυτονόητο για μένα ότι κάποια μέρα θα αφιερωθώ σε αυτά. Σήμερα, ό,τι είμαι το οφείλω σε αυτές τις ρίζες, και συνεχίζω με την ίδια αγάπη, την ίδια ψυχή και το ίδιο όνειρο.»
Η ενασχόληση με την κτηνιατρική είχε να κάνει με την αγάπη που έχεις για τα ζώα ;
Απόλυτα! Η πρώτη μου ανάμνηση είναι με το κοκεράκι μας, τη Μπούμπου, που ήταν σαν αδερφάκι μου. Από τότε ήξερα ότι θέλω να φροντίζω ζώα. Δεν ήταν απλώς αγάπη, ήταν σαν αποστολή. Να είμαι δίπλα τους, να τα προστατεύω και να τα θεραπεύω.
Θέλω να μας πεις γιατί να έχει ένα κατοικίδιο κάποιος στο σπίτι του; Και τι οφείλει να προσέχει;
Ένα κατοικίδιο γεμίζει το σπίτι με αγάπη, συντροφικότητα και θετική ενέργεια. Είναι σαν να αποκτάς έναν φίλο που σε καταλαβαίνει χωρίς να χρειάζεται να πεις λέξη. Αλλά δεν είναι παιχνίδι – χρειάζεται υπευθυνότητα, σωστή διατροφή, ιατρική φροντίδα και, κυρίως, σεβασμό. Δεν παίρνουμε ζώο από παρόρμηση, αλλά με σκέψη και δέσμευση.
Θα ήθελες να κάνεις τηλεόραση; Δηλαδή, αν δεν ήσουν κτηνίατρος, θα επέλεγες αυτό τον δρόμο της παρουσίασης;
Ποτέ δεν με έχω φανταστεί να μην είμαι κτηνίατρος – είναι κάτι που με εκφράζει απόλυτα. Όμως, μου αρέσει πολύ η τηλεόραση και η επικοινωνία με τον κόσμο, γι’ αυτό και όταν μου προτάθηκε να συμμετάσχω, χάρηκα πάρα πολύ. Δεν σας κρύβω πως θα μου άρεσε μια πιο ολοκληρωμένη τηλεοπτική παρουσία, ειδικά αν απευθυνόταν αποκλειστικά σε “κατοικιδιογονείς”. Μια εκπομπή με θέμα τα ζώα, την υγεία τους και τη σωστή ενημέρωση θα με εξέφραζε απόλυτα. Θα είχα τη διάθεση και την ενέργεια να το υποστηρίξω και πιστεύω ότι το αποτέλεσμα θα ήταν πολύ καλό. Τα τελευταία χρόνια έχει ανέβει πολύ η αγάπη προς τα ζωάκια, οπότε ίσως είναι η κατάλληλη περίοδος για να υπάρξει κάτι τέτοιο και στην ελληνική τηλεόραση – όπως συμβαίνει ήδη στο εξωτερικό.
Σκύλος ή γάτα;
Δεν μπορώ να διαλέξω. Και οι σκύλοι και οι γάτες έχουν ξεχωριστές ψυχές. Ο σκύλος σου δίνεται από την πρώτη στιγμή, σε κοιτάει στα μάτια και σ’ εμπιστεύεται απόλυτα. Η γάτα είναι πιο ανεξάρτητη, αλλά όταν σε διαλέξει, η σχέση που χτίζεται είναι βαθιά και μοναδική. Έχω ζήσει συγκλονιστικές στιγμές και με τα δύο – ζωάκια που ήρθαν πολύ άρρωστα και τα καταφέραμε μαζί. Δεν ξεχνάω ούτε το βλέμμα ενός σκύλου που ξαναστάθηκε στα πόδια του, ούτε το γουργούρισμα μιας γάτας που ένιωσε ασφάλεια μετά από πόνο. Αυτές οι στιγμές είναι που μου θυμίζουν γιατί αγαπάω και τα δύο τόσο πολύ. Δεν μπορώ να τα ξεχωρίσω, γιατί με έχουν αγγίξει και τα δύο με τον δικό τους τρόπο


Υπάρχουν δύσκολες στιγμές στη δουλειά σου; Και πώς τις αντιμετωπίζεις;
Ναι, υπάρχουν αρκετές δύσκολες στιγμές στη δουλειά μου. Είτε πρόκειται για ένα επείγον περιστατικό στο κτηνιατρείο, όπου πρέπει να πάρω γρήγορες και κρίσιμες αποφάσεις για τη ζωή ενός ζώου, είτε για στιγμές που πρέπει να εξηγήσω σε έναν ιδιοκτήτη ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω. Αυτές οι στιγμές δεν γίνονται ποτέ εύκολες. Τις αντιμετωπίζω με ενσυναίσθηση, αλλά και επαγγελματισμό. Προσπαθώ να είμαι απόλυτα ειλικρινής, να στηρίζω τους ανθρώπους ψυχολογικά, και ταυτόχρονα να παραμένω συγκεντρωμένη στο πώς μπορώ να βοηθήσω, πρακτικά και ιατρικά. Επίσης, επειδή εκτός από γιατρός είμαι και επιχειρηματίας, υπάρχουν προκλήσεις και στη διαχείριση ομάδας και πελατών. Και εκεί χρειάζεται ισορροπία, ξεκάθαρη επικοινωνία και εμπιστοσύνη στους ανθρώπους μου. Γιατί θέλω να στηρίζομαι στην ομάδα μου.
Πού θα σε βρουν οι φίλοι και φίλες; Και θέλω να μου πεις αν σου αρέσει που χαρακτηρίζεσαι στα social “Κτηνίατρος της καρδιάς μας”!
Θα με βρείτε στο κτηνιατρείο μου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, Καλαποθάκη 13 – και πολύ σύντομα και στην Αθήνα, με έναν νέο, πλήρως εξοπλισμένο χώρο, όπως ακριβώς αυτόν της Θεσσαλονίκης. Δεχόμαστε όλων των ειδών τα περιστατικά και – αν δεν ξέρετε ακόμα τι έχει το ζωάκι σας – είμαστε εδώ, εγώ και η ομάδα μου, για να το λύσουμε. Θα το ψάξουμε σε βάθος, με φροντίδα, μέχρι να βρούμε τι πραγματικά συμβαίνει. Όσο για το “Κτηνίατρος της καρδιάς μας”;Ειλικρινά; Με συγκινεί πάρα πολύ. Δεν υπάρχει τίτλος πιο όμορφος από αυτόν. Γιατί ναι, αγαπώ τη δουλειά μου, αλλά πάνω απ’ όλα αγαπώ τις καρδιές πίσω από κάθε μουσούδα. Αν έχω καταφέρει να γίνω η “κτηνίατρος της καρδιάς σας”, τότε είμαι στο σωστό δρόμο!
Τι σε έκανε να επιλέξεις την Κτηνιατρική;
Μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη και από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ήμουν συνέχεια με ζωάκια. Όταν γεννήθηκα, στο σπίτι είχαμε ένα κοκεράκι, την Μπουμπού. Τη λάτρευα. Η πρώτη μου επαφή με τα ζώα δεν ήταν απλώς τρυφερή, ήταν σχεδόν μαγική. Από μικρή έλεγα ότι θέλω να γίνω «γιατρός των ζώων» και δεν το άλλαξα ποτέ. Έτσι, σπούδασα την κτηνιατρική επιστήμη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και αργότερα άνοιξα το πρώτο μου κτηνιατρείο στο κέντρο της πόλης. Η αλήθεια είναι ότι τα ζώα με κάνουν χαρούμενη. Όσο δύσκολη κι αν είναι η μέρα μου, ένα βλέμμα τους ή μια ουρίτσα που κουνιέται αρκεί.
Ποιο είναι το πιο δύσκολο περιστατικό που έχεις αντιμετωπίσει;
Δεν θα ξεχάσω όταν έφεραν στο ιατρείο ένα αδεσποτάκι, μια μικρή, φοβισμένη σκυλίτσα που είχε χτυπηθεί από αυτοκίνητο. Ήταν παρατημένη στη μέση του δρόμου, κανείς δεν σταματούσε, μέχρι που την εντόπισε μια κοπέλα και την έφερε τρέχοντας. Ήταν πολυτραυματίας, πονούσε πολύ, αλλά με κοίταζε στα μάτια σαν να ζητούσε βοήθεια και να μου έδειχνε εμπιστοσύνη ταυτόχρονα. Ήξερα ότι το σώμα της ίσως να μην τα κατάφερνε, αλλά έπρεπε να προσπαθήσω. Της κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν και την κρατήσαμε κοντά μας για μέρες. Τελικά, επέζησε. Και όχι μόνο αυτό, η κοπέλα που τη βρήκε την υιοθέτησε. Τώρα ζει σαν βασίλισσα. Εκείνη τη μέρα ένιωσα ότι κέρδισα κάτι πολύ μεγαλύτερο από μια απλή νίκη. Ένιωσα ότι άλλαξε η μοίρα ενός πλάσμα τος. Δύσκολη στιγμή με χαρούμενο αποτέλεσμα.
Η απάντηση είναι «πολύ πιο συχνά απ’ ό,τι νομίζουμε»! Ο κόσμος έχει συχνά την εντύπωση ότι πάμε στον κτηνίατρο μόνο όταν το ζώο έχει κάτι, όμως η πρόληψη είναι το Α και το Ω. Ιδανικά, ο πρώτος έλεγχος γίνεται άμεσα, μόλις υιοθετηθεί το ζώο, μετά ξεκινάμε εμβολιασμούς, αποπαρασιτώσεις και καθιερώνουμε τακτικούς επανελέγχους. Όπως εμείς πάμε στον γιατρό για τσεκάπ, έτσι πρέπει και τα κατοικίδιά μας.
Πώς έχεις καταφέρει να κερδίσεις την εμπιστοσύνη των φιλόζωων που επιλέγουν το κτηνιατρείο σου;
Η αλήθεια είναι πως κάθε περιστατικό είναι μοναδικό και πολλές φορές απαιτείται συνδυασμός εμπειρίας, γνώσης και συνεργασίας. Αυτό όμως που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι στο κτηνιατρείο μας είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι. Δια θέτουμε σύγχρονο εξοπλισμό, εξελιγμένα διαγνωστικά μηχανήματα και πάνω απ’ όλα διάθεση να μαθαίνουμε και να εξελισσόμαστε συνεχώς. Έχουμε επίσης δημιουργήσει δίκτυο συνεργασίας με εξαιρετικούς συναδέλφους, ώστε να ανταλλάσσουμε απόψεις και να βρίσκουμε την καλύτερη δυνατή λύση, ακόμη και στα πιο απαιτητικά περιστατικά. Αυτό που θέλω να πω σε όλους τους «κατοικιδιογονείς» είναι πως ό,τι πρόβλημα κι αν αντιμετωπίζει το ζωάκι σας, θα με κάνει πραγματικά χαρούμενη να έρθετε σε επαφή μαζί μου και να βρούμε μαζί τη λύση. Γιατί πάντα υπάρχει λύση όταν υπάρχει αγάπη, γνώση και φροντίδα.

Τι θα συμβούλευες όποιον επιθυμεί να υιοθετήσει ένα κατοικίδιο;
Να το κάνει, αλλά να το κάνει συνειδητά. Δεν είναι διακοσμητικό, ούτε «δώρο για να χαρεί το παιδί». Είναι ζωντανή ψυχή, με ανάγκες και συναισθήματα. Θα συμβούλευα πρώτα να εξετάσει το πρόγραμμά του, τις οικονομικές του δυνατότητες και τη διάθεση να δεσμευτεί για χρόνια. Αν νιώσει έτοιμος, τότε έχει να κερδίσει την πιο αληθινή αγάπη που υπάρχει.
Κάποιοι που έχουν μωρά στο σπίτι είναι ασφαλές να έχουν και κατοικίδιο;
Φυσικά και είναι. Αρκεί να υπάρχει επίβλεψη και καλή ενημέρωση. Τα παιδιά που μεγαλώνουν με ζώα αποκτούν ενσυναίσθηση, γίνονται πιο υπεύθυνα και χτίζουν καλύτερες κοινωνικές δεξιότητες. Το ζώο δεν είναι κίνδυνος, είναι δάσκαλος ζωής. Όμως, αντίστοιχα, δεν είναι παιχνίδι για το παιδάκι μας. Είναι ένα ισάξιο μέλος στην οικογένεια που πρέπει να το σεβόμαστε.
Όταν υπάρχει ήδη κατοικίδιο στο σπίτι και η οικογένεια αποκτά μωρό, πώς προετοιμάζεται η γνωριμία του κατοικίδιου με το νέο μέλος της οικογένειας;
Η λέξη-κλειδί είναι «προσαρμογή». Πριν έρθει το μωρό, πρέπει να αλλάξει σταδιακά η ρουτίνα του κατοικίδιου, να εξοικειωθεί με ήχους και μυρωδιές του βρέφους. Όταν έρθει το μωρό στο σπίτι, καλό είναι η πρώτη επαφή να γίνει ήρεμα και με ασφάλεια. Το ζώο πρέπει να συνεχίσει να νιώθει ότι έχει ρόλο μέσα στην «αγέλη», δεν πρέπει να αποκλειστεί.
Θεωρείς ότι υπάρχει επαρκής ενημέρωση και πληροφόρηση στην ελληνική τηλεόραση για τους φιλόζωους τηλεθεατές;
Η τηλεόραση προσφέρει ελάχιστο χώρο στη φιλοζωία, και όταν το κάνει συχνά το προσεγγίζει επιφανειακά ή συναισθηματικά. Χρειάζεται σύγχρονη, σωστή ενημέρωση, βασισμένη σε επιστημονική γνώση αλλά με απλή, καθημερινή γλώσσα. Ο κόσμος διψάει για πρακτικές πληροφορίες. Μια σωστή τηλεοπτική πρωτοβουλία θα μπορούσε να κάνει θαύματα στην υπεύθυνη κατοχή κατοικίδιων.
Θα σε ενδιέφερε να αναλάβεις μια τέτοιου είδους τηλεοπτική εκπομπή;
Με ενθουσιάζει η ιδέα. Θα ήθελα μια εκπομπή φρέσκια, με αληθινά περιστατικά, σωστή ενημέρωση, χιούμορ, συγκίνηση και… ουρές που κουνιούνται. Να μιλήσουμε ανοιχτά για όσα δεν λέγονται: υιοθεσίες, λάθη ιδιοκτητών, εμβολιασμούς, διατροφή, περίεργα περιστατικά. Να δείξουμε τη σχέση ανθρώπου – ζώου στην πραγματική της διάσταση. Το κοινό είναι έτοιμο.













