Σε μια από τις πιο αληθινές και ουσιαστικές συνεντεύξεις της, η Πηνελόπη Αναστασοπούλου άνοιξε την καρδιά της στη Μαρία Σολωμού και την εκπομπή της «Μαρία τη Νύχτα» στο YouTube. Η ηθοποιός μίλησε για τη βαθιά ριζωμένη πατριαρχία στην ελληνική κοινωνία, τις καταγγελίες στον χώρο του θεάτρου, το metoo και τη δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για αξιοκρατία και συνθήκες σεβασμού στους επαγγελματικούς χώρους.

Διαβάστε: Η Πηνελόπη Αναστασοπούλου ποζάρει με πράσινο μπικίνι - "Αυτή τη φορά άλλαξα" (Εικόνες)

Πηνελόπη Αναστασοπούλου: «Οι ρίζες της πατριαρχίας είναι βαθιές»

«Είναι βαθιές οι ρίζες της πατριαρχίας και πόσο μάλλον στην Ελλάδα», τόνισε η Αναστασοπούλου. Αναφέρθηκε στις παγιωμένες αντιλήψεις και συμπεριφορές που πέρασαν από γενιά σε γενιά, με φράσεις όπως «έλα μωρέ, άντρας είναι» να λειτουργούν ως κανονικοποίηση της παρενόχλησης. Όπως είπε, «δεν είναι εύκολο να αποτινάξεις κάτι που είναι ριζωμένο βαθιά και έχει επικοινωνηθεί μέσα στα χρόνια με μάθηση και σθένος».

Το metoo ως απαραίτητη καμπή

Η ηθοποιός χαρακτήρισε το metoo ως καθοριστικό σταθμό για την ελληνική κοινωνία και τον χώρο του θεάματος. «Το metoo ήταν ένα σημείο καμπής πολύ σοβαρό και έτσι έπρεπε να είναι, με στόχο πάντα το καλό», υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι η κοινή γνώμη διαμορφώνεται συχνά από εξωτερικές επιρροές και όχι πάντα από ουσία. Ο στόχος, όπως ανέφερε, δεν είναι να στραφεί κανείς εναντίον κάποιου, αλλά να εδραιωθεί ένα περιβάλλον αμοιβαίου σεβασμού.

Σεβασμός, χαρά και ασφάλεια στο επάγγελμα

Η Πηνελόπη Αναστασοπούλου έθεσε στο επίκεντρο της κουβέντας την ανάγκη για συνθήκες ασφάλειας στους επαγγελματικούς χώρους. «Ο άνθρωπος πρέπει να κάνει τη δουλειά του με χαρά και όχι με φόβο», είπε χαρακτηριστικά, καταρρίπτοντας την άποψη πως το metoo στοχεύει στην τιμωρία. Αντιθέτως, σύμφωνα με την ίδια, πρόκειται για μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η αξιοπρέπεια των ανθρώπων στους χώρους εργασίας.


«Το θέμα είναι η αξιοκρατία»

Κλείνοντας τη συνέντευξή της, η ηθοποιός έστειλε ένα δυνατό κοινωνικό μήνυμα. «Το θέμα είναι να πηγαίνουμε στις δουλειές μας χωρίς να φοβόμαστε και να υπάρχει αξιοκρατία. Κανείς δεν καταράστηκε κανέναν, κανείς δεν ευχήθηκε να σαπίσει κανείς κάπου». Μια δήλωση που συνοψίζει το βαθύτερο νόημα της παρέμβασής της: να σταματήσει η ανοχή στην κατάχρηση εξουσίας και να γίνει ο σεβασμός θεμέλιο σε κάθε εργασιακή σχέση.