Δημήτρης Παπανικολάου για τον αυτισμό της κόρης του: "Δεν ερχόντουσαν για χρόνια προσκλήσεις για πάρτι γενεθλίων" (Βίντεο)
Συγκινεί
Ο Δημήτρης Παπανικολάου αναφέρθηκε στην κόρη του που είναι στο φάσμα του αυτισμού, λέγοντας πως "στην εφηβεία ήταν τα περισσότερα προβλήματα"
Για την κόρη του, Άρια, η οποία βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού, μίλησε ο Δημήτρης Παπανικολάου στην ΕΡΤ. Ο πρώην μπασκετμπολίστας τόνισε πως «δεν ερχόντουσαν για χρόνια προσκλήσεις για πάρτι γενεθλίων», ενώ αναφέρθηκε στο αρχικό σοκ και στη θέληση και αποφασιστικότητα που επέδειξε μαζί με τη σύζυγό του.
Δημήτρης Παπανικολάου: "Μας είπαν 'η κόρη σας είναι στο φάσμα του αυτισμού'"
Ο Δημήτρης Παπανικολάου είπε αρχικά πως «όταν μας φώναξαν για την κόρη μου, την Άρια η οποία, όπως έχει πει, είναι στο φάσμα του αυτισμού, μας είπαν να πάμε σε γιατρό. Και προτρέπω τον κόσμο να πάει. Όταν έκαναν τα τεστ μας είπαν… καθίστε, η κόρη σας είναι στο φάσμα του αυτισμού, ενδέχεται να μη δέσει ποτέ τα κορδόνια της και να μην μιλήσει ποτέ κανονικά».
Στη συνέχεια μίλησε για την ελπίδα που δεν πρέπει να σβήνει ποτέ: «Στην αρχή ήταν ένα σοκ, έτσι όπως στο λέει ο άλλος. Η διάγνωση ήταν σωστή και πρέπει να προσέχουμε στην πρόγνωση. Πρέπει πάντα να αφήνουμε μια ελπίδα για οτιδήποτε στους ανθρώπους. Χωρίς ελπίδα δεν ζεις. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να την αφήνουμε ανοιχτή σε οποιοδήποτε θέμα της ζωής μας». «Ήταν ένα σοκ όταν άκουσα τη λέξη αυτισμός, αλλά δεν χάσαμε ούτε μέρα δουλειάς. Δεν έχουμε τύψεις ως γονείς. Πρέπει να πας, να ξεκινήσεις δουλειά. Είναι κάτι που θα το βρεις μπροστά σου» συμπλήρωσε.
"Στην εφηβεία ήταν τα περισσότερα προβλήματα"
Αναφορικά με τα προβλήματα στην εφηβεία τόνισε: «Πολλές φορές αυτό που σε έχει πονέσει, που σε έχει πληγώσει μπορεί να το γυρίσεις σε δύναμη, σε διάφορες μορφές της ζωής. Έτσι κι εμείς λοιπόν, αρχικά ήταν το σοκ, μετά, όμως, είχαμε αρκετά προβλήματα με άλλους, με σχολεία που δεν δεχόντουσαν λόγω χαρτιών, ενώ προσπαθώ να λέω ακόμα και σήμερα, ότι οι ταμπέλες είναι για τους δρόμους και οι ετικέτες για τα ρούχα.
Στην εφηβεία ήταν τα περισσότερα προβλήματα όπου δεν ερχόντουσαν για κάποια χρόνια προσκλήσεις για πάρτι γενεθλίων, ότι δεν καλούσαν την Άρια και χιλιάδες παιδιά σαν την Άρια, σε βόλτες μαζί, αυτό που λέμε τη συμπερίληψη σήμερα. Υπήρχε και κάποιο διαδικτυακό bulling με το TikTok κλπ. και ερχόταν η Άρια πίσω στο σπίτι πολύ στεναχωρημένη».
Μάλιστα αναφέρθηκε και για το γεγονός πως βγήκε και είπε ότι και ο ίδιος έχει αυτισμό: «Βγήκα με τον Νίκο Γκάλη και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και είπα ότι έχω εγώ αυτισμό. Έτσι ελευθερώθηκαν οι πρώτοι άνθρωποι που συζητούσαν πριν για την απελευθέρωση και ελευθερώθηκαν μαμά και κόρη. Μάλιστα υπήρχε μια μερίδα κόσμου που μου έστελναν “περαστικά” και τους έλεγα “παιδιά δόξα το Θεώ, μια χαρά είμαι μέχρι στιγμής”».
En