Ο Κωνσταντίνος Αργυρός βλέπει την ελληνική μουσική να αποκτά ολοένα μεγαλύτερη παρουσία στο εξωτερικό, με το άλμπουμ «Καμπάνες» να καταγράφει μια ιστορική πορεία στα παγκόσμια charts του Billboard. Με αφορμή αυτή τη διεθνή διάκριση, ο δημοφιλής τραγουδιστής μίλησε στον ΣΚΑΪ για τη δημιουργία του δίσκου, τη δύναμη της νησιώτικης παράδοσης και τη συγκίνηση που νιώθει όταν άνθρωποι διαφορετικών πολιτισμών αγκαλιάζουν τα ελληνικά ακούσματα. Το «Καμπάνες» έγινε το πρώτο ελληνόφωνο άλμπουμ που έκανε ντεμπούτο στα Billboard Top World Albums και Top Album Sales, ανοίγοντας, όπως πιστεύει ο ίδιος, έναν νέο δρόμο για την ελληνική μουσική στη διεθνή σκηνή.

Κωνσταντίνος Αργυρός: "Αυτό είναι μόνο η αρχή"

Ο Κωνσταντίνος Αργυρός δεν έκρυψε τη χαρά και την υπερηφάνειά του για την επιτυχία, αποδίδοντας παράλληλα σημαντικό μέρος της διάκρισης στους ανθρώπους που εργάστηκαν μαζί του επί χρόνια για την ολοκλήρωση του άλμπουμ. «Είναι χαρά μεγάλη αυτό που συμβαίνει. Εντάξει, πάντα πίστευα ότι η ελληνική μουσική μπορεί να πιάσει κορυφές παγκοσμίως, όπως και από το παρελθόν έχει δείξει ότι ταξιδεύει και εγώ κάνω ό,τι μπορώ με το δικό μου τρόπο, με τη δικιά μου σκέψη, αυτό να το πολλαπλασιάσω και νομίζω ότι αυτό είναι μόνο η αρχή. Είμαι πάρα πολύ υπερήφανος για όλους τους συνεργάτες που δουλέψαμε εδώ και αρκετά χρόνια για αυτό το άλμπουμ» ανέφερε αρχικά ο δημοφιλής τραγουδιστής.

Διαβάστε: Κωνσταντίνος Αργυρός: Οι sold out βραδιές στην Κωνσταντινούπολη, οι φωτογραφίες και η υπόσχεση που έδωσε στο κοινό (Εικόνες)

Η αφετηρία του δίσκου βρίσκεται στην Τζια και σε μια συζήτηση του τραγουδιστή με τον Γιάννη Περδικάρη. Η κοινή τους σύνδεση με τη νησιωτική Ελλάδα τούς οδήγησε στην απόφαση να δημιουργήσουν ένα μουσικό αφιέρωμα στην παράδοση και στους ανθρώπους που τη διαμόρφωσαν. Ο Κωνσταντίνος Αργυρός εξήγησε πώς ξεκίνησε το εγχείρημα: «Ξεκίνησε από μια ιδέα με τον Γιάννη Περδικάρη όταν είμαστε στην Τζια και επειδή είμαι και εγώ νησιώτης, είναι και αυτός από τη Τζια, εγώ είμαι από Λευκάδα, λέγαμε ότι πρέπει να κάνουμε ένα tribute στη νησιώτικη παράδοση. Και έτσι μαζέψαμε όλους αυτούς τους legends από όλα τα νησιά και τους κάναμε μια ομάδα. Και κάθε λίγο και λιγάκι πηγαίναμε στη Τζια, σε ένα στούντιο που φτιάξαμε δίπλα στη θάλασσα. Είναι μια πολύ μεγάλη διαδρομή και για μένα ήταν ένα πανεπιστήμιο το να είμαι κοντά σε τέτοιους ανθρώπους που στην ουσία χτίσανε το τη νησιώτικη μουσική με το δικό τους ταπεραμέντο, πηγαίνοντας από νησί σε νησί, με τα γαϊδουράκια τους, να παίζουν από από πανηγύρι σε πανηγύρι και κάναμε μια ομάδα δική μας και κάθε λίγο και λιγάκι πηγαίναμε στη Τζια και παίζαμε ένα, δύο τραγούδια, το ευχαριστιόμασταν.

Για μένα προσωπικά είναι ένα πανεπιστήμιο και είμαι τόσο περήφανος για αυτό, γιατί την 12η θέση στο Billboard τη παίρνει η μουσική της Ελλάδας και είναι μπροστά αυτοί οι άνθρωποι και εγώ μαζί τους, που μπορούμε και προσφέρουμε. Αλλά αυτό που μου κάνει εντύπωση μεγάλη είναι ότι όχι μόνο στο Billboard, γιατί είναι ένα αμερικάνικο chart, αλλά αυτό βλέπω σε όλες τις χώρες που πάμε στη παγκοσμίως, που αρχίζει και η μουσική της Ελλάδας και αγαπιέται από πάρα πολλούς πολιτισμούς, βιώνουν την ελληνική εμπειρία με έναν δικό τους τρόπο, και αυτό με κάνει και συγκινούμαι πολλές φορές».

Η ελληνική μουσική ως γέφυρα πολιτισμών

Ξεχωριστή αναφορά έκανε και στις sold out συναυλίες του στην Κωνσταντινούπολη, όπου διαπίστωσε από κοντά την απήχηση που έχει η ελληνική μουσική στο τουρκικό κοινό. Για τον ίδιο, αυτή η ανταπόκριση επιβεβαιώνει ότι η μουσική μπορεί να ξεπερνά σύνορα και διαφορές, ενώνοντας ανθρώπους μέσα από κοινές εμπειρίες. «Είναι σημαντικό που ακόμα και ο τουρκικός λαός αγαπάει την ελληνική μουσική. Αυτό αποδεικνύει για ακόμα μία φορά ότι η μουσική είναι γέφυρα για τους πολιτισμούς και αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Και χαίρομαι πάρα πολύ που ζήσαμε μαζί αυτή την εμπειρία εκεί με όλο αυτό τον κόσμο και θα συνεχίσω να δίνω την καρδιά μου και την ψυχή μου για αυτό που πραγματικά αγαπάω, που είναι η μουσική και να συνεχίζω να το κάνω αυτό και σε άλλες χώρες με όλη τη με όλο τον σεβασμό που και την αγάπη που με διακατέχει όσον αφορά την ελληνικότητα και την ελληνική μουσική».