Με μαύρες τουαλέτες και αντίστοιχου χρώματος σμόκιν παρουσιάστηκε η πλειοψηφία των καλεσμένων της τελετής των Χρυσών Σφαιρών στο Χόλιγουντ.

Οι περισσότεροι εκ των ηθοποιών αποφάσισαν να ντυθούν με μαύρα ρούχα μετά από συνεννόηση, για να διαμαρτυρηθούν με αυτόν τον τρόπο για τη σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση που έχουν υποστεί γυναίκες στο Χόλιγουντ. Μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε με τον Χάρβεϊ Γουάινστιν, αρκετοί επέλεξαν αυτόν τον τρόπο για να δείξουν τη συμπαράστασή τους στις γυναίκες, αλλά και τους άνδρες που έπεσαν θύμα σεξουαλικής βίας, ενώ κάποιοι από τους ηθοποιούς αποφάσισαν να παρουσιαστούν στο κόκκινο χαλί συνοδεία κάποιας γυναίκας ακτιβίστριας.

Η εκδήλωση στο Μπέβερλι Χιλς του Λος Άντζελες εξελίχθηκε σε εκδήλωση αφιερωμένη στη γυναίκα και σ' αυτές που έχουν πέσει θύματα κακοποίησης, με τη Μέριλ Στριπ, που έχει βρεθεί στο στόχαστρο εξαιτίας της καλής σχέσης που έχει με τον Γουάινστιν, να λέει πως υπάρχει μια ανισορροπία στη βιομηχανία που οδηγεί σε τέτοιου είδους περιστατικά…

Μεταξύ των ηθοποιών που αποφάσισαν να πάνε συνοδεία γυναικών ακτιβιστριών ήταν η Έμα Γουάτσον και η Λόρα Ντερν, ενώ η Μέριλ Στριπ πήγε με την Αϊ Τζεν Που, πρόεδρο της Εθνικής Ένωσης Οικιακών Εργαζομένων.

Αρκετοί ηθοποιοί φορούσαν ένα σήμα της πρωτοβουλίας «Time's Up», που είναι το κίνημα κατά της σεξουαλικής βίας.

Στην έναρξη της εκδήλωσης, ο παρουσιαστής Σεθ Μάγιερς, με εμφανή τη διάθεση να κάνει χιούμορ, καλωσόρισε τους καλεσμένους λέγοντας: «Καλησπέρα στις γυναίκες και σε όσους άνδρες έχουν απομείνει… Έχουμε 2018. Η μαριχουάνα είναι επιτέλους νόμιμη. Η σεξουαλική παρενόχληση επιτέλους δεν είναι! Για τους άνδρες υποψήφιους στην αίθουσα απόψε, αυτή πρέπει να είναι η πρώτη φορά εδώ και τρεις μήνες που δεν θα σας τρομοκρατήσει το ενδεχόμενο να ακούσετε το όνομά σας να προφέρεται δυνατά δημόσια».

Όσον αφορά τα βραβεία, η Νικόλ Κίντμαν πήρε το βραβείο καλύτερης ηθοποιού σε μίνι τηλεοπτική σειρά (Big Little Lies), στην οποία μάλιστα υποδύεται μια γυναίκα που υφίσταται συστηματική σωματική κακοποίηση από τον σύζυγό της, ενώ ο Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ, ο οποίος υποδύεται τον βίαιο σύζυγο, πήρε βραβείο δεύτερου ανδρικού ρόλου, όπως και η Λόρα Ντερν που επίσης παίζει στη σειρά.

Βραβείο καλύτερης τηλεοπτικής σειράς έλαβε το «The Handmaid's Tale», με την Ελίζαμπεθ Μος να κερδίζει το βραβείο καλύτερου πρώτου ρόλου σε δραματική σειρά.

Η ταινία «In the Fade» του Τούρκου σκηνοθέτη Φατίχ Ακίν -γαλλική συμπαραγωγή- κέρδισε το βραβείο καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Χρυσή σφαίρα για την καλύτερη σκηνοθεσία έλαβε ο Γκιγιέρμο ντελ Τόρο («The Shape of Water»), καλύτερη ταινία, μιούζικαλ ή κωμωδία αναδείχθηκε το «Lady Bird», το βραβείο πρώτου ρόλου σε δραματική ταινία πήγε στον Γκάρι Όλντμαν («Darkest Hour»), το βραβείο δεύτερου ρόλου σε δραματική ταινία πήρε ο Σαμ Ρόκγουελ («Three Billboards Outside Ebbing, Missouri»), βραβείο δεύτερου γυναικείου ρόλου πήρε η Άλισον Τζένι («I, Tonya»), βραβείο καλύτερου ρόλου σε κωμωδία ο Τζέιμς Φράνκο («The Disaster Artist») και Χρυσή Σφαίρα καλύτερου σεναρίου έλαβε ο Μάρτιν Μακντόνα («Three Billboards...»).

Τη δεύτερή του Χρυσή Σφαίρα για το καλύτερο σάουντρακ έλαβε ο Αλεξάντρ Ντεπλά («The Shape of Water»).

Τέλος, η ομιλία της Όπρα Γουίνφρι ήταν από τις σημαντικότερες στιγμές της βραδιάς, κατά την οποία η παρουσιάστρια έστειλε το δικό της μήνυμα κατά της κακοποίησης.

«Όλοι μας σε τούτη την αίθουσα βραβευόμαστε για τις ιστορίες που λέμε - αλλά φέτος, γίναμε εμείς η ιστορία. Κι αυτή δεν είναι μια ιστορία που αφορά απλά τη βιομηχανία του θεάματος. Θέλω να εκφράσω ευγνωμοσύνη σε όλες τις γυναίκες που υπέμειναν χρόνια κακοποίησης και επιθέσεων, επειδή -όπως η μητέρα μου- είχαν παιδιά να μεγαλώσουν, είχαν λογαριασμούς να πληρώσουν, είχαν όνειρα να κάνουν πραγματικότητα», είπε.