Μπορεί να είναι ρομαντικό να παντρευτεί κανείς ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου στις 14 Φεβρουαρίου, αλλά σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία τα περισσότερα ζευγάρια καταλήγουν να χωρίσουν μακροπρόθεσμα.

Σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Popular Economics», Αυστραλοί και οι Ολλανδοί ερευνητές, με επικεφαλής τον Γιαν Καμπάτεκ του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 1,1 εκατομμύρια γάμους, συσχετίζοντας τη διάρκεια κάθε γάμου με την ημερομηνία που έγινε.

Έμφαση δόθηκε στη σύγκριση ανάμεσα σε δημοφιλείς και ιδιαίτερες ημερομηνίες γάμου, όπως η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου και μέρες με χαρακτηριστική διαδοχή αριθμών (π.χ. 9/9/99 ή 1/2/03), και σε κοινές μέρες χωρίς κάτι ιδιαίτερο.

Οι γάμοι που γίνονταν σε «ειδικές» ημερομηνίες ήταν αυξημένοι κατά 137% έως 509% σε σχέση με τις κοινές ημερομηνίες, καθώς οι μελλόνυμφοι έτειναν να τις προτιμούν ως σημαδιακές.

Διαπιστώθηκε όμως ότι, για κάποιο περίεργο λόγο, οι «ξεχωριστές» ημερομηνίες γάμου σχετίζονταν με αυξημένη πιθανότητα διαζυγίου κατά 18% έως 36%.

Όσοι νυμφεύονταν του Αγίου Βαλεντίνου είχαν 37% μεγαλύτερη πιθανότητα διαζυγίου αργότερα και 45% μικρότερη πιθανότητα να γιορτάσουν την τρίτη επέτειο του γάμου τους. Το 6% των γάμων που γίνονταν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είχε δαλυθεί μέσα στην επόμενη τριετία, έναντι ποσοστού 4% κατά μέσο όρο για όλες τις μέρες του έτους.

Η πιθανότητα χωρισμού ήταν μεγαλύτερη για τα ζευγάρια που παντρεύονταν για πρώτη φορά.

Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι -όπως διαπίστωσε η μελέτη- τα ζευγάρια που επέλεγαν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου για τον γάμο τους είχαν συνήθως ζήσει λιγότερο από έναν χρόνο μαζί έως τότε, ίσως γιατί ήταν πιο παρορμητικά στην απόφασή τους να παντρευτούν.

Επίσης, για ανεξήγητο λόγο, η πιθανότητα διαζυγίου ήταν μεγαλύτερη για όσους παντρεύονται Δευτέρα ή Τρίτη.