Η σειρά είναι βασισμένη στην ομώνυμη τριλογία φαντασίας του Philip Pullman, η οποία αποτελείται από τρεις νουβέλες: «The Golden Compass», «The Subtitle Knife» και «The Amber Spyglass». To 2007 είχε γίνει η κινηματογραφική μεταφορά του πρώτου μυθιστορήματος με πρωταγωνιστές τους Nicole Kidman, Daniel Craig και Eva Green. Η τριλογία θέτει ερωτήματα, όπως η αξία της οργανωμένης θρησκείας, η διαφθορά της εξουσίας, η διφορούμενη όψη της αλήθειας, τι είναι η ψυχή και άλλες ηθικές και θεολογικές αναζητήσεις

Η ιστορία ακολουθεί δυο παιδιά καθώς διασχίζουν παράλληλα σύμπαντα και λαμβάνουν μέρος σε ένα πόλεμο όπου συναντούν μάγισσες, δαίμονες και νοήμονα ζώα. Πρωταγωνιστούν ο υποψήφιος για Χρυσή Σφαίρα James McAvoy και η βραβευμένη για την ερμηνεία της στην σειρά, «The Affair», Ruth Wilson, ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφει ο βραβευμένος με Oscar («The King’s Speech») Tom Hooper.

Το «His Dark Materias» διατίθεται και μέσω των υπηρεσιών Nova Go και Nova On Demand, ώστε οι συνδρομητές να μπορούν να το απολαύσουν, όποτε εκείνοι θέλουν και όπου και αν βρίσκονται!