Για την σειρά «Ελληνική επανάσταση 1821» που κυκλοφορεί με την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ μίλησε η Χριστιάνα Χριστοπούλου, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Εκδοτικής Αθηνών.

Η κ. Χριστοπούλου εξήγησε μιλώντας στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 πως «ο τόμος που κυκλοφόρησε το προηγούμενο Σάββατο ήταν για την περίοδο του Όθωνα, τώρα θα είναι το τέλος της βασιλείας του Όθωνα μέχρι την έξωσή του».

«Σημαντικό εκεί γεγονός είναι ο Κριμαϊκός πόλεμος ο οποίος καταλήγει με τη συνθήκη των Παρισίων με δυσμενείς συνέπειες για την ελληνική πλευρά καθώς η Τουρκία γίνεται δεκτή στην ευρωπαϊκή οικογένεια από την Αγγλία, Γαλλία και την Αυστρία και εγγυούνται την ακεραιότητα και ανεξαρτησία του οθωμανικού κράτους» πρόσθεσε.

Σχετικά με το περιεχόμενο του τόμου, η πρόεδρος της εκδοτικής αθηνών επεσήμανε οτι «αναφέρονται οι αγώνες που είχαν δοθεί στο Ιόνιο κράτος το οποίο με τη Συνθήκη των Παρισίων τελούσε υπό την προστασία της Μεγάλης Βρετανίας, για να καταλήξουμε στα πρώτα χρόνια της βασιλείας του βασιλιά Γεώργιου, μέρος της συνθήκης για να εισέρθει στη βασιλεία του ήταν να σταματήσει να υπάρχει το Ιόνιο κράτος και να ενωθεί με το ανεξάρτητο ελληνικό κράτος». «Επίσης κατά την περίοδό του έχουμε το νέο σύνταγμα που ψηφίζεται το 1864 και διαρκεί για 50 χρόνια. Θεσπίζει την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας και πολλούς από τους θεσμούς που βλέπουμε σήμερα όπως είναι η ίδρυση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την εξουσία να γνωμοδοτεί για τα σχέδια των νόμων» τόνισε.

Όπως είπε η κ. Χριστιάνα Χριστοπούλου «το ενδιαφέρον στους προηγούμενους τόμους και σε αυτό τον τόμο, είναι ότι βλέπουμε να θεσπίζονται θεσμοί, κτήρια, συγκοινωνίες, επικοινωνίες που κατά μια έννοια επιζούν μέχρι σήμερα. Έχει ένα ενδιαφέρον να το δούμε αυτό το γίγνεσθαι του και ειδικά σε αυτό τον τόμο που φαίνεται μια τεράστια “ανακατωσούρα”, πέφτουν κυβερνήσεις, υπάρχουν τεράστιες αναμοχλεύσεις που μπορεί και ο μέσος αναγνώστης να τις αντιληφθεί από τον τρόπο που γράφεται ο τόμος».

Όπως ανέφερε, ο τόμος καταλήγει στην Κρητική επανάσταση η οποία διήρκησε για κάποιο χρονικό διάστημα χωρίς όμως αποτέλεσμα. «Δεν μπόρεσε να πετύχει λόγω της στάσης των τριών δυνάμεων πάλι αλλά και την ανεπαρκή βοήθεια του ελληνικού κράτους για διάφορους λόγους που εξηγούνται στον τόμο» είπε χαρακτηριστικά.