«Αυτό το βιβλίο πρέπει να το έχουμε στα χέρια μας. Ο Σαράντος Καργάκος ήταν ένας πολύ καλός δάσκαλος ελληνολογικών μαθημάτων κι ήταν και πολυγραφότατος, έχει γράψει περίπου 60 βιβλία που έχουν εκδοθεί» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή "Mea Culpa" εκτάκτως σήμερα με τον Χρήστο Μυτιλινιό, ο Ιστορικός και Γεωπολιτικός αναλυτής, Στέλιος Ιατρού, αναφορικά με την προσφορά της εφημερίδας «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», η οποία προσφέρει στους αναγνώστες της το Σάββατο 1/8 «Το Θαύμα των Ελλήνων».

«Ανήκει στην παράδοση των ιστορικών κειμένων της Ελλάδας που αναζητούν τρόπους να δικαιολογήσουν την συνέχεια του ελληνικού έθνους από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Είναι μια παράδοση που ξεκίνησε ο Παπαρηγόπουλος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ιατρού.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, το συγκεκριμένο βιβλίο μιλάει για την Αρχαία κληρονομιά.

«Είναι ένα βιβλίο που δεν λέει ψέματα, ανήκει στην παράδοση του πως πραγματικά έγιναν τα γεγονότα. Είναι δηλαδή γεγονοτολογικό περισσότερο και έχει κάποιες σκέψεις δοκιμιακού χαρακτήρα για τις ρίζες του ελληνισμού σε εκείνη την αρχαία εποχή», διευκρίνισε ο ίδιος.

«Εμείς πρέπει να πούμε εδώ ότι στην επιστήμη δοκιμάζεται διαρκώς αυτή η προσέγγιση, εάν δηλαδή μπορεί ένα Έθνος να αναζητήσει τόσο παλιά τις ρίζες του 2-3 και 4 χιλιάδες χρόνια όπως εμείς», σημείωσε επιπρόσθετα.

«Αυτό βέβαια ο απλός αναγνώστης πρέπει να το βιώσει ο ίδιος αναρωτώμενος «εγώ ποια κοινά στοιχεία έχω με τον αρχαίο Έλληνα. Πώς ενήργησε ο αρχαίος Έλληνας για να δικαιολογήσω και εγώ με τη δική μου συμπεριφορά ότι είμαι απόγονός του» πρόσθεσε ο κ. Ιατρού.

«Γιατί έχουμε και τον Γιουβενάλη που είναι ένας Ρωμαίος σατυρικός ποιητής που γράφει ότι ο Έλληνας είναι ένας που τα ξέρει όλα κι είναι ένας «Γραικύλος» ο οποίος αν του πεις «πήδα» θα πηδήξει», εξήγησε.

«Οπότε εμείς πρέπει να δούμε αν αυτά που κάνουμε σήμερα, μοιάζουν με αυτά που έκαναν οι Αρχαίοι, τα ένδοξα δηλαδή που περιγράφει στο βιβλίο του ο Καργάκος», επισήμανε.