Το Σάββατο 29.8 τα Παραπολιτικά κυκλοφορούν με τον δεύτερο τόμο του παγκόσμιου Best Seller, «Η άνοδος και η πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας», της διακεκριμένης ιστορικού Τζούντιθ Χέριν!

 

Το σπουδαίο αυτό εκδοτικό επίτευγμα, της διακεκριμένης ιστορικού Τζούντιθ Χέριν,  που έγινε παγκόσμιο Best Seller, ξεναγεί τον αναγνώστη σε όλες τις πτυχές της φαντασμαγορικής, αλλά και γεμάτης εκπλήξεις, αυτοκρατορίας, που κυριάρχησε στο προσκήνιο της Ιστορίας για πάνω από χίλια χρόνια. Η διάσημη βυζαντινολόγος Τζούντιθ Χέριν, επεξηγεί και αναλύει με τον πιο γλαφυρό τρόπο το φαινόμενο «Βυζάντιο» καθώς και τις αιτίες και τα γεγονότα που οδήγησαν στην πτώση του! Όταν στη δυτική Ευρώπη τα απομεινάρια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας δεν ήταν παρά μικρά αδύναμα κρατίδια, η Κωνσταντινούπολη παρέμενε η πρωτεύουσα ενός ισχυρού οργανωμένου κράτους. Υπήρξε ένα κράτος με διοικητικές δομές, με νομοθεσία που εκσυγχρονίζονταν και προσαρμοζόταν στις ανάγκες του, με νόμισμα το οποίο κυκλοφορούσε σε ολόκληρο τον κόσμο, απ’ τη Μεσόγειο ως την Άπω Ανατολή, με εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο διατήρησε την καλλιέργεια της ελληνικής γλώσσας και παιδείας. Ήταν μια αυτοκρατορία που στηρίχθηκε σε μια ιεραρχημένη κοινωνία η οποία κληροδότησε στους μεταγενέστερους, εκτός από τη δική της αντίληψη για τον Χριστιανισμό, και ορισμένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας τέχνης. Σε αυτή την αυτοκρατορία οφείλει η σημερινή Ευρώπη την υπάρξή της: αν η Βυζαντινή Αυτοκρατορία δεν είχε αναχαιτίσει για τόσους αιώνες τους Άραβες, τους Σελτζούκους και τους Οθωμανούς, η Δύση δεν θα είχε προλάβει να ορθοποδήσει. Αυτές είναι μερικές από τις απαντήσεις που δίνει η διακεκριμένη συγγραφέας του βιβλίου, Τζούντιθ Χέριν στην ερώτηση «Τι είναι Βυζάντιο».

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Η Τζούντιθ Χέριν σπούδασε Ιστορία στα πανεπιστήμια του Cambridge και του Birmingham στο οποίο και εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή· εργάστηκε επίσης στην Αθήνα, στο Παρίσι και το Μόναχο και διαδέχτηκε τον Stanley J. Seeger, καθηγητή της Βυζαντινής Ιστορίας στο Princeton, προτού αναλάβει τη θέση που διατηρεί και σήμερα στο King's. Έγινε κυρίως γνωστή για το βιβλίο της "The Formation of Christendom" (Λονδίνο 1989), αλλά έχει επίσης στο ενεργητικό της πολλές δημοσιεύσεις για τη βυζαντινή αρχαιολογία και άλλα θέματα. Στην παρούσα φάση τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα κινούνται γύρω από τις γυναίκες στο Βυζάντιο και τη σχέση του Βυζαντίου με το Ισλάμ και τη Δύση. Είναι διευθύντρια στο Centre for Hellenic Studies, του King's College του Λονδίνου.