Για το εμβληματικό έργο του σπουδαίου Έλληνα λογοτέχνη, «Αναφορά στον Γκρέκο», που προσφέρουν αυτό το Σάββατο τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, μίλησε η Νίκη Σταύρου, η πνευματική δικαιούχος του έργου του Νίκου Καζαντζάκη και Διευθύντρια των εκδόσεων Καζαντζάκη.


Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Ζούμε αληθινά» με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Γιαγτζόγλου, για την αυριανή προσφορά της εφημερίδας, η κ. Σταύρου υπογράμμισε:


«Η αναφορά στον Γκρέκο είναι η πνευματική αυτοβιογραφία του Ν.Καζαντζάκη και για μένα είναι το ωραιότερο βιβλίο του κόσμου. Αυτό το βιβλίο είναι γεμάτο πνευματικά εργαλεία και εφόδια επιβίωσης, για κάθε κρίση που βιώνει ένας άνθρωπος και τώρα περνάμε δύσκολους καιρούς. «Πολεμικός μας έλαχε ο κλήρος» όπως λεει ο Καζαντζάκης για αυτό είναι τόσο επίκαιρο αυτό το βιβλίο που προσφέρετε. Είναι επίκαιρο για αυτό που βιώνουμε τώρα, επειδή μας δείχνει τον τρόπο να αλλάζουμε, να μετουσιώνουμε τη δυστυχία και την απελπισία σε θάρρος, σε πείσμα και ψυχή, και μας μαθαίνει να ζούμε και να δημιουργούμε σαν να είμαστε αθάνατοι.


Μάλιστα αυτό το βιβλίο που προσφέρετε, είναι το βιβλίο που περιλαμβάνει μια από τις ομορφότερες φράσεις της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Την είπε ο Ν.Καζαντζάκης όταν είδε μέσα στο καταχείμωνο να χτυπιέται από τους κρύους βοριάδες μια ολάνθιστη αμυγδαλιά: «Είπα στην αμυγδαλιά, αδερφή μίλησέ μου για το Θεό κι μυγδαλιά άνθησε»...