Να βγει από τη φυλακή, όπου κρατείται από το 2006, ζητάει πλέον ο Νίκος Παλαιοκώστας, ο άλλοτε φόβος και τρόμος αστυνομικών και σωφρονιστικών υπαλλήλων, που όμως σήμερα χαρακτηρίζεται υπόδειγμα κρατουμένου. Ο περιβόητος «φαντομάς» ή «Ρομπέν των Δασών», όπως είχε χαρακτηριστεί για τη δράση και τις αποδράσεις του ο 61χρονος σήμερα κρατούμενος, χωρίς να έχει πάρει ούτε μία ημέρα άδεια από τη φυλακή, κατέθεσε αίτηση για την υπό όρους αποφυλάκισή του από τις φυλακές του Αγίου Στεφάνου Πατρών.

Υπενθυμίζεται ότι εκτίει ποινή κάθειρξης 197 ετών και 376 μηνών, εκ των οποίων τα 25 εκτιτέα ενώ, όπως αποκάλυψε το pelop.gr, πληροί τους τυπικούς όρους για την υφ’ όρων απόλυσή του αφού ήδη έχει συμπληρώσει 17 χρόνια κράτησης. Η αίτηση για την αποφυλάκισή του κατατέθηκε πριν από δύο μήνες, μέσω της δικηγόρου του Ελισάβετ Πούλιου στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πατρών, καθυστερεί ωστόσο η απόφαση λόγω των περιοριστικών μέτρων για τη διασπορά του κορωνοϊού, όπως δήλωσε στην «On time» η κ. Πούλιου.

Οι 28 απορρίψεις

Ο Νίκος Παλαιοκώστας, αδελφός του έως σήμερα εξαφανισμένου Βασίλη Παλαιοκώστα, από το 2014 που θεμελίωσε το δικαίωμα να κάνει χρήση του ευεργετήματος της άδειας, έχει κάνει συνολικά 28 αιτήσεις οι οποίες όμως απορρίπτονταν η μία μετά την άλλη. Μόλις το 2018 η αίτησή του εγκρίθηκε από το Συμβούλιο των Φυλακών, ωστόσο «κόπηκε» εκ νέου κατόπιν έφεσης του εισαγγελέα Εφετών Πατρών με το επιχείρημα «ότι ο κρατούμενος δεν παρέχει τα εχέγγυα καλής χρήσης άδειας».

«Επικαλούνται κάθε φορά γεγονότα προ της κρατήσεώς του το 2006» τόνισε η δικηγόρος του, η οποία επισήμανε ότι ο σημερινός Νίκος Παλαιοκώστας δεν έχει καμία σχέση με το διαβόητο ληστή του παρελθόντος, κάτι που επιβεβαιώνουν, όπως είπε, οι άνθρωποι της φυλακής που ζουν καθημερινά μαζί του. Μάλιστα, σύμφωνα με έκθεση του Συμβουλίου των Φυλακών το 2018 χαρακτηρίστηκε ως «υπόδειγμα κρατουμένου και θεωρείται αδικαιολόγητο να μην λαμβάνει άδεια, γιατί είχε αποδράσει στο παρελθόν και υπό τον φόβο ότι θα δραπετεύσει με τη βοήθεια του καταζητούμενου αδελφού του».

Ο κακοποιός, που πριν από 3 δεκαετίες είχε τη φήμη λαϊκού ήρωα αφού πολλά από τα χρήματα που αποκόμιζε από τις ληστείες τα μοίραζε στους φτωχούς, σύμφωνα με την έκθεση του Συμβουλίου των Φυλακών «αντιμετωπίζει στωικά την κατάσταση και σέβεται την κρίση των εκάστοτε Πειθαρχικών Συμβουλίων της φυλακής και των Συμβουλίων Πλημμελειοδικών, χωρίς ποτέ να επαναστατήσει, να εκραγεί, να μιλήσει άσχημα, να απειλήσει ή να μεταβάλει την άριστη συμπεριφορά του μέσα στην φυλακή.

Αρνείται να εμπλακεί σε οποιαδήποτε ομάδα ή κλίκα εντός της φυλακής, αρνείται να συμμετέχει σε οποιοδήποτε επεισόδιο ή καυγά, αλλά δεν επιτρέπει να τον προσεγγίσουν ταραχοποιά στοιχεία μη επιθυμώντας ταύτιση με οτιδήποτε παραβατικό μέσα στη φυλακή. Γεγονότα που έχουν ως αποτέλεσμα να μην έχει κληθεί ποτέ ενώπιων του Συμβουλίου της φυλακής, έστω για σύσταση λόγω κάποιας πειθαρχικής παράβασης ή ανάρμοστης συμπεριφοράς επί 12 συνεχόμενα χρόνια».

Και σε άλλο σημείο αναφέρεται: «Επιπλέον δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ότι ο κρατούμενος έχει τελέσει μόνο αδικήματα ληστειών σε τράπεζες, χωρίς να έχει τραυματίσει ποτέ άνθρωπο, γεγονός που υποδεικνύει ότι δεν είχε ποτέ το ποινικό προφίλ του σκληρού βίαιου και ανάλγητου κακοποιού, ο οποίος να κρίνεται επικίνδυνος για το κοινωνικό σύνολο, την ώρα που κρατούμενοι με πολύ βαριά εγκλήματα (ανθρωποκτονίες, τρομοκρατία, ομαδικοί βιασμοί κλπ) απολαμβάνουν το ευεργέτημα της τακτικής άδειας που παρέχει ο νόμος».

Σύμφωνα με τη δικηγόρο του, ο Παλαιοκώστας «περιμένει ήρεμα και καρτερικά την απόφαση. Ωστόσο, το γεγονός ότι ούτε άδειες δεν του χορηγούν δημιουργείται λανθασμένα η πεποίθηση ότι η υποδειγματική συμπεριφορά του κρατουμένου δεν έχει βαρύτητα για την χορήγηση άδειας και την υφ’ όρον απόλυσή του, εν αντιθέσει με τη νομοθετική βούληση, που θέσπισε αυτούς τους θεσμούς ακριβώς για να επιβραβεύσει τον υποδειγματικό κρατούμενο».

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Ontime