«Από την Αρκαδία στο Δραγατσάνι» έχει τίτλο το τέταρτο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ του Mega «’21 – η Επανάσταση των Ελλήνων», που θα προβληθεί απόψε 20 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα. Οι επαναστάτες είχαν τη βαθιά συνείδηση ενός έθνους που παλεύει να αναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες του.

Συνείδηση που κρατήθηκε ζωντανή μέσα στους αιώνες και συνέθετε όλα όσα τους έκαναν να νιώθουν και να είναι Έλληνες. Ποια ήταν όμως τα στοιχεία που απάρτιζαν την ταυτότητα και τη συνείδησή τους; Ποιες ήταν οι επιρροές από την Ιστορία τους αλλά και από το εξωτερικό; Κι ενώ η φωτιά της Επανάστασης είχε ανάψει πια για τα καλά και στην Πελοπόννησο, τον Ιούνιο του 1821, ο συγκλονιστικός Ιερός Λόχος του αρχηγού της Επανάστασης Αλέξανδρου Υψηλάντη θα δώσει τη μέγιστη τελική μάχη του στο Δραγατσάνι.

Εκεί οι νεαροί Έλληνες φοιτητές της Οδησσού, που απάρτιζαν το πρώτο σύγχρονο ελληνικό στρατιωτικό σώμα, δεν δείλιασαν απέναντι στον οθωμανικό στρατό και στο ιππικό. Στάθηκαν και έπεσαν όρθιοι σε μία από τις ηρωικότερες συγκρούσεις του Αγώνα. Η σειρά ντοκιμαντέρ με αφηγητή τον Τάσο Νούσια φέρει την υπογραφή του Γεωργίου Π. Μαλού.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα OnTime την Πέμπτη 15 Απριλίου