Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, της Εκδοτικής Αθηνών: Με τα Παραπολιτικά ο 11ος τόμος της επετειακής έκδοσης για τις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου
Εκτάκτως την Μεγάλη Πέμπτη στα περίπτερα όλης της χώρας και σε όλα τα σημεία πώλησης
Ο 11ος τόμος της νέας έκδοσης της Ιστορίας του Ελληνικού Έθνους, που κυκλοφορεί το Σάββατο 24.4 με τα Παραπολιτικά, αναφέρεται στις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου
Ο βασιλιάς της Μακεδονίας Αλέξανδρος Γ’, ο Μέγας Αλέξανδρος της Ιστορίας, ξεκίνησε 22 χρονών για τη θαυμαστή εκστρατεία του εναντίον των Περσών, που τον έφερε από τον Νείλο στον Ινδό, από τον Γρανικό ως την Ισσό και τα Γαυγάμηλα και ως τον Υδάσπη στην ενδοξότερη εκστρατεία στην ιστορία των πολέμων όλων των αιώνων.
Παράλληλα με τους πολεμικούς θριάμβους προχώρησε ξεπερνώντας τα στενά εθνικά πλαίσια, πέρα και από τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού στο μεγαλεπίβολο έργο του, τη δημιουργία οικομενικού κράτους, κοινής στέγης όλων των λαών, θέτοντας έτσι τις βάσεις για μια νέα περίοδο της ιστορίας. Την εποποιία του Μ. Αλεξάνδρου ακολούθησαν οι δραματικοί αγώνες όλων των Διαδόχων του και των Επιγόνων. Οι μεγάλοι στρατηγοί συμπολεμιστές του και κληρονόμοι του μαχητικού πνεύματός του, πολεμούν επί δεκαετίες μεταξύ τους, αρχικά για να διατηρήσουν την ενότητα του μεγάλου αυτού κράτους και αργότερα για να διατηρήσουν ή και να αυξήσουν τις εδαφικές περιοχές όπου είχαν ορισθεί διοικητές και είχαν κυριαρχήσει.
Η «Ιστορία του Ελληνικού Έθνους» είναι έργο ενιαίο, γενικό και αδιάσπαστο από την αυγή του Ελληνισμού έως τον εικοστό αιώνα. Από την αρχή, την απώτερη ιστορία, διαμέσου των αρχαϊκών χρόνων, περνάει στους κορυφαίους αιώνες της κλασικής, αλεξανδρινής και ελληνιστικής εποχής, συνεχίζει στον χριστιανικό ελληνισμό της ακμής του Βυζαντίου, στους αιώνες του οθωμανικού ζυγού και στην εθνική αναγέννηση, περνώντας πλέον στη σύγχρονη εποχή. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως η ιστορία της ανθρωπότητας είναι η ιστορία του ελληνικού πολιτισμού. Ο ελληνικός χώρος υπήρξε μικρός, το πνεύμα του όμως τον κατέστησε κέντρο της Οικουμένης. Γιατί σε αυτόν τον τόπο καθιερώθηκε το πρωτείο του πνεύματος. Οι Ρωμαίοι κατέκτησαν τον ελληνικό γεωγραφικό χώρο αλλά το ελληνικό πνεύμα κατέκτησε την Ρώμη.
Στους αιώνες της τουρκοκρατίας το ελληνικό πνεύμα ήταν αυτό που οδήγησε στον ξεσηκωμό του Γένους και οδήγησε στην ελληνική επανάσταση και στην ελευθερία του έθνους. Για τους ξένους λαούς η γνώση της ελληνικής ιστορίας αποτελεί μία άμεση επικοινωνία με τις ρίζες του πολιτισμού, με τη μακραίωνη συνέχεια και την πορεία του κόσμου. Επειδή πιστεύουμε ότι τίποτα δεν είναι αποκομμένο, αλλά ότι η ιστορία έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον, θελήσαμε να παρουσιάσουμε αυτή τη συνέχεια με συνέπεια. Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική επανάσταση, τα Παραπολιτικά προσφέρουν σε όλους τους αναγνώστες το βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών έργο «Ιστορία του Ελληνικού Έθνους», της Εκδοτικής Αθηνών, σε μια ανανεωμένη σειρά σκληρόδετων τόμων. Η Ιστορία του Ελληνικού Έθνους είναι ένα μεγαλειώδες και αξεπέραστο έργο, πολύπλευρο, πολυεδρικό, που δεν περιορίζεται στην καθιερωμένη εξιστόρηση των πολιτικών και των στρατιωτικών γεγονότων κάθε εποχής, αλλά συνθέτει μια καθολική εικόνα του Ελληνισμού διαμέσου των αιώνων. Οι τόμοι της σειράς, εκτός από τα εξαιρετικά κείμενα, εμπλουτίζονται με χιλιάδες εικόνες, πίνακες, προσωπογραφίες, χάρτες και γκραβούρες εποχής, από τα σπουδαιότερα ελληνικά και ξένα μουσεία του κόσμου. Η σειρά συνθέτει τα ιστορικά γεγονότα με την ερμηνεία τους, όπως επιβάλλει η επιστημονική έρευνα. Δεν είναι έργο ενός προσώπου ώστε να υπάρχει το μειονέκτημα της ατομικής θεώρησης. Είναι καρπός πολύμοχθης συλλογικής προσπάθειας από ειδικούς επιστήμονες κάθε κλάδου της Ιστορίας που έχουν ήδη δώσει την εξαιρετική προσφορά τους στην ιστορική έρευνα, στη συγγραφή, στη διδασκαλία από τις πανεπιστημιακές έδρες, έχουν αποδείξει την επιστημονική τους ακεραιότητα και το πνευματικό τους ήθος.
Οι κορυφαίοι καθηγητές: Κωνσταντίνος Τσάτσος, Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Μανόλης Ανδρόνικος, Ιωάννης Κακριδής, Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ Θάνος Βερέμης, Βασίλης Φίλιας, Απόστολος Βακαλόπουλος, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος είναι μόνο κάποια ονόματα, από τα πολλά, που υπήρξαν συγγραφείς και υπεύθυνοι της ύλης της σειράς. Τριακόσιοι ακόμα ακαδημαϊκοί, καθηγητές Πανεπιστημίου και άλλοι ειδικοί επιστήμονες, υπό την εποπτεία επιτροπής καταξιωμένων ανθρώπων του πνεύματος και με τη συμπαράσταση ειδικών συμβούλων για κάθε ιστορική περίοδο, αφοσιώθηκαν στη συγγραφή του μνημειώδους αυτού έργου της Εκδοτικής Αθηνών.