Οι Aγιοι νεοφανείς ένδοξοι μάρτυρες

Ραφαήλ, Νικόλαος & Ειρήνη

                                 της Σοφίας Ν. Σφυρόερα

Οι Άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος και Ειρήνη συγκαταλέγονται στη χορεία των Νεοφανών Αγίων, και μάλιστα εκείνων που μαρτύρησαν σχεδόν αμέσως μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Οι πρώτες πληροφορίες για τη ζωή και το μαρτύριό τους αποκαλύφθηκαν με θαυματουργικό και αποκαλυπτικό τρόπο από το 1959, όταν σε μια ανασκαφή που έγινε στη Θερμή της Λέσβου, ανακαλύφθηκε ο τάφος ενός αγνώστου προσώπου, που όπως αποκαλύφθηκε σε συνεχή οράματα, ανήκε στον Άγιο Ιερομάρτυρα Ραφαήλ (1410-1463), ο οποίος καταγόταν από τους Μύλους της Ιθάκης.

 Το κοσμικό όνομα του Αγίου ήταν Γεώργιος Λάσκαρης ή Λασκαρίδης και πριν από τη μοναχική κουρά του είχε σταδιοδρομήσει ως ιατρός και χιλίαρχος στον βυζαντινό στρατό.

Μετά τη χειροτονία του σε πρεσβύτερο, τιμήθηκε και με το οφίκιο του αρχιμανδρίτη και του πρωτοσύγκελου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και σε μια αποστολή του στο Μορλαί της Γαλλίας γνώρισε τον φοιτητή της Νομικής Νικόλαο (Κωσταντάκη), ο οποίος αποφάσισε να ακολουθήσει κι αυτός την οδό της ιεροσύνης και χειροτονήθηκε διάκονος.

Μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης (1453), οι δύο κληρικοί κατέφυγαν στη Θερμή της Λέσβου, όπου μόνασαν στον λόφο των Καρυών, στην παλαιά Μονή του Γενεσίου της Θεοτόκου, η οποία στο παρελθόν ήταν γυναικεία και είχε καταστραφεί από πειρατές το 1235.

Το 1462 η Λέσβος έπεσε στα χέρια των Τούρκων, οι οποίοι σε μια επιδρομή τους στο μοναστήρι, συνέλαβαν τον Άγιο Ραφαήλ, ο οποίος μαρτύρησε με σκληρά και ανηλεή βασανιστήρια και αποκεφαλίστηκε διά πριονισμού από τη σιαγόνα, την Τρίτη της Διακαινησίμου, στις 9 Απριλίου 1463, μαζί με τον Άγιο Οσιομάρτυρα Νικόλαο (+ 1463) και τη δωδεκάχρονη Αγία Ειρήνη, θυγατέρα του προεστού της Θερμής Βασιλείου.

Με τους Αγίους συνεμαρτύρησαν ο πατέρας της Αγίας Ειρήνης, Βασίλειος, η σύζυγός του Μαρία, το βρέφος τους Ραφαήλ, η ανιψιά τους Ελένη, ο δάσκαλος Θεόδωρος και ο γιατρός Αλέξανδρος, τα οστά των οποίων βρέθηκαν κοντά στους τάφους των Αγίων, μέσα σε ξεχωριστούς τάφους.

Το παρόν βιβλίο, το οποίο περιέχει ένα ιδιαίτερα πλούσιο φωτογραφικό υλικό, αφηγείται τη ζωή και το μαρτύριο των Αγίων, καθώς τον θαυματουργικό τρόπο με τον οποίο έγινε γνωστή η ύπαρξη των λειψάνων τους και υποδείχθηκαν τα σημεία όπου βρίσκονταν οι τάφοι τους.

 

ή το βιβλίο

                                     ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ

 Η Εκκλησία», όπως λέει ο π. Γεώργιος Φλορόφσκι «είναι μια με την Πεντηκοστή, που ήταν η ημέρα της θαυμαστής θεμελιώσεως και των γενεθλίων της Εκκλησίας, οπότε όλες οι προφητείες γι ́ αυτήν εκπληρώθηκαν. Σ’ εκείνη την “τρομερή και ακατανόητη γιορτή”, το Πνεύμα, ο Παράκλητος, κατέρχεται και ενοικεί μέσα στον κόσμο».

 

Ο Παράκλητος αποκάλυψε στους μαθητές του Χριστού ολόκληρη την αλήθεια για το πρόσωπό Του. Η Εκκλησία μας στην εορτή της Πεντηκοστής πανηγυρίζει το “μέγα και σεβάσμιον” μυστήριο: Τη συμπλήρωση της ελπίδας, την προθεσμία της επαγγελίας, την επιδημία του Πνεύματος του Αγίου.

 

Γιατί πράγματι η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος στους αποστόλους του Χριστού, αποτελεί το τέλος και το επιστέγασμα όλου του έργου της σωτηρίας. Όλο το έργο του Χριστού, η Γέννηση, η Διδασκαλία, το Πάθος, η Ανάσταση, η Ανάληψη απέβλεπαν στην έλευση του Αγίου Πνεύματος στον κόσμο, στη νέα Δημιουργία. Το Άγιο Πνεύμα είναι η ψυχή, η ζωή, η ίδια η Εκκλησία, ο καθοδηγητής της εν Αγίω Πνεύματι  καινής ζωής.

 

Για παλαιότερα ένθετα της Κιβωτού, πληροφορίες και παραγγελίες,

επικοινωνήστε στο τηλ. 210 6923211.

Καθημερινά, εκτός Σ/Κ, από 10:00π.μ. έως 15:00μ.μ.