«Ο Ελληνικός στρατός κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο» από τα επίσημα αρχεία του Γενικού Επιτελείου Στρατού αυτό το Σάββατο ο ε' τόμος με τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Αυτό το Σάββατο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με τα Παραπολιτικά ένα σπάνιο ιστορικό ντοκουμέντο που κυκλοφορεί για πρώτη φορά με εφημερίδα, «Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ», από τα επίσημα αρχεία του Γενικού Επιτελείου Στρατού.
Μη χάσετε τον 5ο τόμο της σειράς, «Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ», αυτό το Σάββατο 20/11.
Ο πέμπτος τόμος της σειράς «Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ» εξιστορεί την τελευταία φάση των επιχειρήσεων που έγιναν σε ελεύθερο ελληνικό έδαφος: «Τη Μάχη της Κρήτης». Την εποχή κατά την οποία έγιναν τα εξιστορούμενα γεγονότα ο νικηφόρος στρατός του αλβανικού μετώπου δεν υπήρχε πλέον και ολόκληρη η Ηπειρωτική Ελλάδα είχε καταληφθεί από τους γερμανικά στρατεύματα. Οι ελληνικές μονάδες που έλαβαν μέρος στη μάχη της Κρήτης δεν αποτελούσαν μέρος του οργανικού ελληνικού στρατού αλλά ήταν κάποιες πρόχειρα συγκροτημένες μονάδες χωρίς καμία ουσιαστική υποδομή. Τις ελλείψεις όμως ήρθε να αναπληρώσει η αποφασιστικότητα και ο ηρωïσμός με τον οποίο, μέσα και από τη βοήθεια των εμπειροπόλεμων κατοίκων της Κρήτης, οι άπειρες αυτές μονάδες πραγματοποίησαν την αποστολή τους...
Γράφει χαρακτηριστικά στον πρόλογο της αρχικής έκδοσης του τόμου μεταξύ άλλων, ο τότε Αντιστράτηγος Κων. Κανελλόπουλος:
«Η «ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ», περιγραφομένη εις τον ανα χείρας τόμον, αποτελεί την τελευταίαν πράξιν τον πολεμικού δράματος, δι ής συνετελεσθη η κατάληψις ολοκλήρου της Ελλάδος παρά των Γερμανό - Ιταλικών στρατευμάτων.
Η απώλεια της μάχης της Κρήτης παρά των Βρεττανικών στρατευμάτων, τα οποία συνέρρευσαν εις την νήσον, αποδιωργανωμένα και ενίοτε άνευ οπλισμού, μετά τους ηρωικούς των αγώνας εις την ηπειρωτικήν Έλλάδα, οφείλεται εις την έλλειψιν οιασδήποτε σχεδόν από αέρος υποστηρίξεως και εις τα πενιχρά των αντιαεροπορικά μέσα. Η έλλειψης συντονισμού εις την άμυντικην ενέργειαν των Βρεττανικών στρατευμάτων, δικαιολογημένη εκ της καταστροφής από των πρώτων ωρών των μέσων διαβιβάσεων της Βρεττανικής Διοικήσεως μετά των στρατευμάτων της, ως και της μεταξύ τούτων επικοινωνίας, συνέβαλλεν εν πολλοίς εις το ατυχές αποτέλεσμα της μάχης...».