«Ο Ελληνικός στρατός κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο» από τα επίσημα αρχεία του Γενικού Επιτελείου Στρατού ΕΚΤΑΚΤΩΣ την Πέμπτη ο 10ος τόμος με τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
ΕΚΤΑΚΤΩΣ αυτή την Πέμπτη ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με τα Παραπολιτικά ένα σπάνιο ιστορικό ντοκουμέντο που κυκλοφορεί για πρώτη φορά με εφημερίδα, «Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ», από τα επίσημα αρχεία του Γενικού Επιτελείου Στρατού.
Μη χάσετε τον 10ο τόμο της σειράς, «Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ 1941- 1945 (ΕΛ ΑΛΑΜΕΙΝ, ΡΙΜΙΝΙ, ΑΙΓΑΙΟ)», αυτή την Πέμπτη 23/12.
Ο δέκατος τόμος της σειράς «Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ» αναφέρεται στη συγκρότηση και την οργάνωση του Ελληνικού Στρατού στη Μέση Ανατολή κατά την περίοδο 1941-1945, καθώς και στη δράση των μονάδων που συγκροτήθηκαν.
Τα κύρια σημεία του τόμου είναι τα εξής: Οι επιχειρήσεις στη Βόρεια Αφρική και στην Ιταλία. Συγκρότηση του ελληνικού στρατού στη Μέση Ανατολή. Η μάχη του Ελ Αλαμέιν. Η συμμετοχή του ιερού λόχου στις επιχειρήσεις της Βόρειας Αφρικής. Η συμμετοχή του ελληνικού στρατού στις επιχειρήσεις της Ιταλίας. Επιχειρήσεις στις Νήσους του Αιγαίου. Οι αποβατικές επιχειρήσεις περιόδου 29 Οκτωβρίου 1943 – 25 Νοεμβρίου 1943. Τα Συμμαχικά Σχέδια για τη Μεσόγειο και το Αιγαίο. Καταδρομικές επιχειρήσεις περιόδου 14 Φεβρουαρίου 1944 – 30 Σεπτεμβρίου 1944. Η Αναδιοργάνωση του Ιερού Λόχου ως Μοίρας Καταδρομών. Η απελευθέρωση των νησιών του Αιγαίου. Οι επιχειρήσεις στα Δωδεκάνησα.
Όπως γράφει χαρακτηριστικά στον πρόλογο της αρχικής έκδοσης του τόμου μεταξύ άλλων ο τότε Υποστράτηγος Δημήτριος Παλαιολόγος, Διευθυντής ΔΙΣ/ΓΕΣ:
«Στον τόμο αυτό, με τίτλο "Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ 1941-1945 (ΕΛ ΑΛΑΜΕΪΝ-ΡΙΜΙΝΙ-ΑΙΓΑΪΟ)" εξιστορείται μια κρίσιμη περίοδος της σύγχρονης Στρατιωτικής Ιστορίας του Ελληνικού Έθνους.
Είναι η περίοδος κατά την οποία, ενώ η Ελλάδα αγωνιούσε υπό το βάρος της τριπλής Κατοχής μια δράκα Ελλήνων που συσπειρώθηκε γύρω από την τότε Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία, επιχειρούσε τη μεταφορά του επικού αγώνα από τη Βόρειο Ήπειρο τη Μακεδονία και την Κρήτη στο πλευρό των Συμμάχων στη Μέση Ανατολή και συνέχιζε την ένδοξη πορεία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ο πατριωτισμός των Ελλήνων της Αίγυπτου καθώς και ο σημαντικός αριθμός των αξιωματικών και των στρατευσίμων που διέφυγαν από την Ελλάδα αποτέλεσαν τους πυρήνες για τη συγκρότηση αξιόμαχου στρατού, ο οποίος θα συνέχιζε τον πόλεμο και εκτός των ορίων της χώρας...
Στα στρατόπεδα εκπαιδεύσεως του Λιβάνου, της Συρίας και του Ευφράτη γεννήθηκε και ανδρώθηκε ο Ελληνικός Στρατός Μέσης Ανατολής, ο οποίος συμμετείχε στις συμμαχικές επιχειρήσεις εναντίον του Άξονα, προκαλώντας το θαυμασμό των Συμμάχων...
Η Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού, κατά την περιγραφή των στρατιωτικών επιχειρήσεων, έκρινε σκόπιμο να δώσει κάποιες λεπτομέρειες, εξιστορώντας συχνά τη δράση και μικρών κλιμακίων, με προφανή σκοπό να μη χαθεί η πολύτιμη πείρα που αποκόμισαν οι παλαιότεροι αξιωματικοί και να προκύψει για τους νεότερους - από τη μελέτη των ιδιόμορφων αυτών αγώνων - η απόκτηση τέτοιων γνώσεων που θα τους καταστήσει λίγο πιο ικανούς στο να αντιμετωπίζουν παρόμοια και συναφή προβλήματα».