«Θα βουλιάξει η Αθήνα από τουρίστες», διαβάζω δεξιά κι αριστερά.

«Μην πιστεύεις τίποτα», μου λέει ένας φίλος μου ξεναγός, ο οποίος δεν είναι καθόλου αισιόδοξος με το τι πρόκειται να συμβεί.

Γενικά, αυτή η ρόδινη εικόνα που μας παρουσιάζουν για τον φετινό τουρισμό είναι αληθινή ή όχι; Αλλιώς, γιατί να υπάρχουν τόσες διαδηλώσεις των επαγγελματιών του τουρισμού, γιατί να αυξάνονται οι φωνές που ανησυχούν για την πανδημία ή για το γεγονός ότι δεν είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τα εκατομμύρια των τουριστών;

Υπάρχει γκρίνια από τους επαγγελματίες. Λένε πως υπάρχουν ξενοδόχοι, μαγαζάτορες κ.λπ. που δεν προσλαμβάνουν αρκετό προσωπικό και προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες όπως-όπως. Οι λιγοστοί υπάλληλοι «γονατίζουν» από τις πολλές υποχρεώσεις και το απίστευτο ωράριο που δουλεύουν. Εγώ, που είμαι αισιόδοξος άνθρωπος, θέλω να πιστεύω ότι αυτά που ακούμε είναι αλήθεια. Θέλω να έρθουν εκατομμύρια και να «βουλιάξουμε».

Θέλω η Αθήνα να έχει μία από τις καλύτερες τουριστικές σεζόν που έχει δει ποτέ. Είμαστε όμως έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα εκατομμύρια των ανθρώπων ενόψει της τουριστικής περιόδου;

1. Είναι έτοιμες οι δημόσιες υποδομές Υγείας;
2. Είναι έτοιμες οι αστικές συγκοινωνίες και γενικώς τα ΜΜΜ;
3. Πώς είναι η κατάσταση σε πάρκα και άλση;
4. Οι αρχαιολογικοί χώροι, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια έχουν αρκετούς υπαλλήλους;
5. Στους χώρους με τα αξιοθέατα, υπάρχουν parking, υποδομές (νερό, σκίαση), ξεναγοί, φύλακες;
6. Με τα έργα για τον Μεγάλο Περίπατο τι θα γίνει; Αμ, το άλλο; Από αισθητικής άποψης και καθαριότητας πώς είμαστε;

Μένω στο κέντρο, κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους, στο Θησείο και το Μοναστηράκι. Κάνοντας τη βόλτα μου προχθές, το βλέμμα μου έπεφτε συνέχεια πάνω σε σκουπίδια, σε ακαλαισθησίες και σε χιλιάδες graffiti. Η Πλάκα, το Θησείο και οι αρχαιολογικοί χώροι είναι μέσα στις μουντζούρες.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων, ο Δήμος Αθηναίων και το υπουργείο Πολιτισμού πρέπει να δώσουν τα ρέστα τους. Δεν γίνεται να βλέπουμε κάδους ξέχειλους από σκουπίδια, πινακίδες μουντζουρωμένες και παντού graffiti!

Περιμένουμε ξένο κόσμο... Τζήζας πχια!