Έφτασε κι αυτή η στιγμή. Διάβασα ότι η πόλη Βερόνα της Ιταλίας περιόρισε τη χρήση του πόσιμου νερού για να αντιμετωπίσει την ξηρασία. Ο δήμαρχος λόγω της κλιματικής κατάστασης και των συνεπειών της στην παροχή νερού υπέγραψε ένα διάταγμα που περιορίζει τη χρήση πόσιμου νερού μόνο για οικιακούς σκοπούς. Απαγορεύεται να γεμίζουν πισίνες ή να πλένουν αυτοκίνητα, απαγορεύεται να σπαταλούν νερό για πότισμα και πλύσιμο αυλών ή αθλητικών τερέν. Όποιος παραβιάσει αυτούς τους περιορισμούς μπορεί να τιμωρηθεί με πρόστιμο που φτάνει έως και τα 500 ευρώ.

Ενώ παρόμοια μέτρα έχουν υιοθετήσει και άλλες ιταλικές κοινότητες, η Βερόνα είναι η μεγαλύτερη πόλη, μέχρι στιγμής, που αναγκάστηκε να επιβάλει τόσο δραστικούς περιορισμούς. Όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ιταλία αντιμετωπίζει ένα ασυνήθιστα πρώιμο κύμα καύσωνα και, σε συνδυασμό με την έλλειψη βροχοπτώσεων, πλήττεται από τη χειρότερη ξηρασία εδώ και 70 χρόνια. Η ξηρασία απειλεί το 30% της αγροτικής παραγωγής και τις μισές κτηνοτροφικές μονάδες.

Η Ευρώπη διψάει. Η κλιματική αλλαγή, οι απαρχαιωμένες υποδομές και τα απόβλητα καθιστούν το πόσιμο νερό ένα ολοένα και πιο πολύτιμο αγαθό.

Και για να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα, στην Ευρώπη η Ελβετία είναι η χώρα με την υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση νερού, με περίπου 300 λίτρα την ημέρα. Ακολουθεί η Ιταλία, όπου κάθε κάτοικος καταναλώνει 245 λίτρα νερού την ημέρα (έως 30 λίτρα μόνο για το βούρτσισμα των δοντιών τους, 50 λίτρα για το ντους και πάνω από 100 λίτρα για το πλύσιμο του αυτοκινήτου). Στην Ελλάδα η ημερήσια κατανάλωση νερού υπολογίζεται στα 150 λίτρα την ημέρα.

Τα μέτρα που λαμβάνουν στην Ιταλία ακολουθεί και η Πορτογαλία, η οποία ανακοίνωσε επίσημα πως οι συνθήκες «σοβαρής» ή «ακραίας» ξηρασίας είναι από τις χειρότερες των τελευταίων 20 ετών. Το 97,1% της επικράτειας βρίσκεται στην κατηγορία σοβαρής ξηρασίας. Η κατάσταση κινδυνεύει να γονατίσει τη γεωργία της χώρας.

Θυμάστε που παλιά λέγαμε ότι ο επόμενος μεγάλος πόλεμος θα γίνει για το νερό; Ε, κοντός ψαλμός αλληλούια!