Η Βρετανική Αυτοκρατορία κατά την ακμή της ήταν η μεγαλύτερη αυτοκρατορία στην Ιστορία και για πάνω από έναν αιώνα αποτέλεσε τη μεγαλύτερη παγκόσμια δύναμη. Ανάμεσα στα κράτη που είχε προσαρτήσει ήταν και η Ινδία. Το 1757 ξεκίνησε να γίνεται η κατάληψη της Ινδίας, καταδυναστεύοντας τον λαό του τόπου με βάρβαρα και βάναυσα μέσα, και μέχρι το 1857 ολόκληρη η Ινδία πέρασε κάτω από τον άμεσο έλεγχο της Βρετανίας. Την «ξεζούμισαν» τη χώρα. Οι Ινδοί έγιναν υπηρέτες τους.

Το 1947, έπειτα από τεράστιους αγώνες, κατάφερε η Ινδία να αποκτήσει την ανεξαρτησία της και να διώξει τους Άγγλους από τον τόπο. Υπήρχαν, όμως, κάποιοι Ινδοί που πίστευαν ότι η Αγγλία είναι η δεύτερη πατρίδα τους. Οι προνομιούχοι έστελναν τα παιδιά τους να σπουδάσουν εκεί και κάποιοι άλλοι απλώς μετανάστευαν για μια καλύτερη ζωή. Σήμερα, η Ινδία είναι από τις πιο γοργά αναπτυσσόμενες οικονομίες, παρόλο που η φτώχεια παραμένει έντονο κοινωνικό φαινόμενο. Αυτά ήταν ένας πρόλογος για να μιλήσουμε για τον νέο πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, τον Ινδό Rishi Sunak.

Ο Σούνακ είναι γιος Ινδών μεταναστών. Παππούδες και γονείς μετανάστευσαν από τη Βόρεια Ινδία στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου γεννήθηκε εκείνος, τη δεκαετία του 1960. Σπούδασε, παντρεύτηκε μια Ινδή πολυεκατομμυριούχο, άλλαξε τα δόντια του, που ήταν χάλια, ντύθηκε στους πιο ακριβούς ράφτες της Αγγλίας και έβαλε πλώρη για την πολιτική. Με τους Συντηρητικούς, βέβαια, όπου στις πρόσφατες αναταραχές του κόμματος έβαλε υποψηφιότητα και βγήκε πρώτος στον β’ γύρο της εσωκομματικής ψηφοφορίας. Παρ’ όλα τα κάποια σκάνδαλα του παρελθόντος και ενώ υποστηρίζει σθεναρά τη Μάργκαρετ Θάτσερ, ζήτησε απ’ όλους να τον κρίνουν από τη θητεία του και όχι από τον τραπεζικό του λογαριασμό.

Και έγινε πρωθυπουργός.

- Τον Μπόρις Τζόνσον τον ψήφισαν περίπου 14 εκατομμύρια Βρετανοί.
- Τη Λιζ Τρας την ψήφισαν 80.000 μέλη του κόμματος των Συντηρητικών.
- Τον Ρίσι Σούνακ δεν τον ψήφισε κανείς και έγινε πρωθυπουργός της χώρας.