Συνεχίστηκε το αλαλούμ στον χώρο των μετεωρολόγων στις αρχές της εβδομάδας που μας πέρασε, λόγω της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα», η οποία κατάφερε να ντύσει στα λευκά ένα μεγάλο μέρος της Βόρειας Αττικής.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας υπήρξε ένα σύνολο αντικρουόμενων προγνώσεων, οι οποίες προέρχονταν είτε από μετεωρολόγους είτε από ανθρώπους που δηλώνουν μετεωρολόγοι. Επίσης, την ίδια στιγμή δεν έλειψαν και τα... καρφιά μερίδας μετεωρολόγων μέσω αναρτήσεων στα social media για συναδέλφους τους για τις προγνώσεις που έκαναν.

Τα ερωτήματα


Υστερα από όλα αυτά γεννήθηκαν τα εξής ερωτήματα: Ποιος μπορεί να θεωρηθεί ως μετεωρολόγος, ώστε να έχει βαρύτητα η άποψή του και να μπορεί να κάνει προγνώσεις; Μπορούν να γίνουν μακροχρόνιες προγνώσεις με σιγουριά; Σε όλα τα παραπάνω απάντησε μιλώντας στο ένθετο «Secret» ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος.

Στην αρχή ο καταξιωμένος επιστήμονας αναφέρθηκε στα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει κάποιος
προκειμένου να θεωρείται μετεωρολόγος και να κάνει προγνώσεις για τον καιρό.

«Μετεωρολόγοι θεωρούνται αυτοί που έχουν ένα μεταπτυχιακό πάνω στην επιστήμη της πρόγνωσης του καιρού από κάποιο πανεπιστήμιο. Τα συγκεκριμένα μεταπτυχιακά προγράμματα μπορούν να τα παρακολουθήσουν οι φυσικοί, οι μαθηματικοί, οι γεωλόγοι και οι μηχανικοί», ανέφερε.

Και συνέχισε: «∆υστυχώς στη χώρα μας αυτό έχει γίνει “λάστιχο” ως επάγγελμα, καθώς υπάρχουν αρκετοί που -δεν θέλω να πω ονόματά τους- βαφτίζονται ως μετεωρολόγοι, αλλά στην ουσία δεν είναι. ∆εν αρκεί να είναι κάποιος φυσικός ή μαθηματικός και να έχει μάθει να διαβάζει μετεωρολογικούς χάρτες, ώστε να μπορεί να κάνει σωστές προγνώσεις».

Βέβαια, το θέμα του πτυχίου δεν είναι το μόνο σημαντικό για να μπορεί κάποιος να θεωρηθεί επαγγελματίας στην πρόγνωση του καιρού, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, θα πρέπει να βρίσκεται σε ένα περιβάλλον που αντιμετωπίζεται συλλογικά το θέμα της μετεωρολογίας. «Το περιβάλλον αυτό μπορεί να είναι στο Εθνικό Αστεροσκοπείο ή στην ΕΜΥ ή και σε κάποιο πανεπιστημιακό ίδρυμα. Σε αυτούς τους χώρους υπάρχουν πολλά μυαλά που αναλύουν, συγκρίνουν, συζητούν και βγάζουν μια πρόγνωση. Αυτή η δουλειά δεν είναι δουλειά ενός “μοναχικού καβαλάρη”. Αυτά τα δύο πιστεύω ότι είναι τα προαπαιτούμενα για να πούμε ότι κάποιος είναι μετεωρολόγος και έχει βαρύτητα η άποψή του για τις προγνώσεις του καιρού».

Μόνο η θερμοκρασία


Στη συνέχεια, ο κ. Λαγουβάρδος τοποθετήθηκε και για τις μακροχρόνιες προγνώσεις, λέγοντας πως «με κάποια ασφάλεια μπορεί να γίνει μόνο η πρόγνωση της θερμοκρασίας». Σε ό,τι έχει να κάνει με τα καιρικά φαινόμενα (βροχές, χιονοθύελλες, καταιγίδες), ο ίδιος υπογράμμισε ότι τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, καθώς τα δεδομένα μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή και, έτσι, να μην μπορεί να γίνει μια ασφαλής πρόγνωση.

Τα μοντέλα


Την ίδια στιγμή, ο έγκριτος μετεωρολόγος τοποθετήθηκε επίσης για τα μετεωρολογικά μοντέλα που 
χρησιμοποιούνται προκειμένου να γίνονται οι προγνώσεις. «Υπάρχουν μετεωρολογικά μοντέλα τα οποία
μπορούμε να χωρίσουμε σε δύο κατηγορίες. Είναι τα παγκόσμια μετεωρολογικά μοντέλα, τα οποία
καλύπτουν όλο τον πλανήτη, και τα εξειδικευμένα για την περιοχή ενδιαφέροντος της κάθε υπηρεσίας, τα
οποία παρέχουν υψηλότερη ανάλυση χρονικά και χωρικά», είπε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε: «Εμείς στο Αστεροσκοπείο τρέχουμε τρία μετεωρολογικά μοντέλα τα οποία είναι για την περιοχή μας και έχουμε άλλα δύο τα οποία παίρνουν τα δεδομένα τους από το εξωτερικό. Επομένως, έχουμε ένα σύνολο πέντε μετεωρολογικών μοντέλων και τα στοιχεία που μας δίνουν τα επεξεργαζόμαστε προκειμένου να προβούμε σε μια πρόγνωση». Επίσης, ο κ. Λαγουβάρδος αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια λάθος πρόγνωση, λέγοντας πως μπορούν να δημιουργηθούν μεγάλα και σοβαρά προβλήματα στην κοινωνία, την οικονομία και την ασφάλεια των πολιτών.

«Από τα πιο απλά μέχρι και τα πιο σοβαρά, όπως αποκλεισμοί από χιονοθύελλες μέχρι και πλημμυρικά φαινόμενα», είπε.