Ο εκδότης Γιάννης Φιλιππάκης, καταδικάστηκε για ψευδή δημοσιεύματα κατά του εκδότη των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ, Γιάννη Κουρτάκη.

Ειδικότερα και σύμφωνα με την απόφαση 4276/2017 του Πρωτοδικείου Αθηνών, ο Φιλιππάκης καταδικάστηκε για το φύλλο της εφημερίδας ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ με ημερομηνία δημοσίευσης 27η Ιουλίου 2015, όπου και έφερε τον τίτλο: «ΤΟ ΣΤΑΡΙ ΚΑΙ Η… ΗΡΑ ΤΩΝ MEDIA. Το ξέσπασμα Kαμμένου κατά του εκδότη των «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ», η καταγγελία για στημένη δημοσκόπηση και τα κονδύλια από το ΚΕΕΛΠΝΟ που χρήζουν έρευνας». Σύμφωνα με την απόφαση, το δημοσίευμα (όπως δημοσιεύτηκε ταυτόχρονα και στην Espresso την ίδια ημερομηνίαήταν ψευδές, δυσφημιστικό και προσέβαλε την προσωπικότητα του Ιωάννη Κουρτάκη.

Αναλυτικά η απόφαση


Ειδικότερα και σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 4276/2017 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία επικυρώθηκε με την υπ’ αριθμ. 6661/2022 απόφαση του Εφετείου Αθηνών, η οποία εκδόθηκε επί αγωγής του δημοσιογράφου και εκδότη Ιωάννη Κουρτάκη εναντίον της εφημερίδας ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και του εκδότη Ιωάννη Φιλιππάκη κρίθηκε ότι το δημοσίευμα της εφημερίδας ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, που δημοσιεύθηκε την 27-7-2015 στο με αριθμό 1359 φύλλο αυτής με τίτλο «ΤΟ ΣΤΑΡΙ ΚΑΙ Η… ΗΡΑ ΤΩΝ MEDIA. Το ξέσπασμα Kαμμένου κατά του εκδότη των «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ»,η καταγγελία για στημένη δημοσκόπηση και τα κονδύλια από το ΚΕΕΛΠΝΟ που χρήζουν έρευνας» που υπήρχε στο εξώφυλλο και το αντίστοιχο με τίτλο «Οργή Καμμένου που «απασφάλισε»! και υπότιτλους «Επιτέθηκε στον εκδότη Ι. Κουρτάκη «που τα άρπαζε από το ΚΕΕΛΠΝΟ», για «ψέματα και για στημένο γκάλοπ» και «Το στάρι και η…ήρα των μέσων ενημέρωσης!» στη σελίδα 7 αυτής , ήταν ψευδές, δυσφημιστικό και προσέβαλε την προσωπικότητα του Ιωάννη Κουρτάκη.

Ειδικότερα, με την απόφαση αυτή κρίθηκε, ότι τα περιλαμβανόμενα στα κείμενα του δημοσιεύματος γεγονότα είναι ψευδή καθώς ο Ιωάννης Κουρτάκης ουδέποτε χρηματίστηκε και τα έντυπα που εκδίδει είναι πρωτότυπης ύλης. Περαιτέρω, η απόφαση έκρινε ότι ήταν ιδιαιτέρως απαξιωτικές, καταφρονητικές για τον Ιωάννη Κουρτάκη και μη αναγκαίες για το ρεπορτάζ οι φράσεις «το στάρι και η ήρα των μέσων ενημέρωσης» και «εκδότης μαϊμού». Για το λόγο αυτό το Δικαστήριο δέχθηκε την αγωγή του Ιωάννη Κουρτάκη και υποχρέωσε την εταιρεία «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ Α.Ε.» και τον εκδότη Ιωάννη Φιλιππάκη να του καταβάλλουν αλληλεγγύως και εις ολόκληρον έκαστος ως χρηματική ικανοποίηση το ποσό των οκτώ χιλιάδων (8.000) ευρώ με το νόμιμο τόκο από την άσκηση της αγωγής πλέον δικαστικής δαπάνης και να δημοσιευθεί περίληψη της απόφασης.

Με την υπ’ αριθμ. 4276/2017 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία επικυρώθηκε με την υπ’ αριθμ. 6661/2022 απόφαση του Εφετείου Αθηνών, η οποία εκδόθηκε επί αγωγής του δημοσιογράφου και εκδότη Ιωάννη Κουρτάκη εναντίον της εφημερίδας ESPRESSO κρίθηκε ότι το δημοσίευμα της εφημερίδας ESPRESSO που δημοσιεύθηκε την 27-7-2015 στο υπ’ αριθμ. 813 φύλλο της ανωτέρω εφημερίδας και συγκεκριμένα στη σελίδα 7 αυτής με τίτλο «Το στάρι και η … ήρα των media!» ήταν ψευδές, δυσφημιστικό και προσέβαλε την προσωπικότητα του Ιωάννη Κουρτάκη.

Ειδικότερα, με την απόφαση αυτή κρίθηκε, ότι τα περιλαμβανόμενα στα κείμενα του δημοσιεύματος γεγονότα είναι ψευδή καθώς ο Ιωάννης Κουρτάκης ουδέποτε χρηματίστηκε και τα έντυπα που εκδίδει είναι πρωτότυπης ύλης. Περαιτέρω, η απόφαση έκρινε ότι ήταν ιδιαιτέρως απαξιωτικές, καταφρονητικές για τον Ιωάννη Κουρτάκη και μη αναγκαίες για το ρεπορτάζ οι φράσεις «το στάρι και η ήρα των μέσων ενημέρωσης» και «εκδότης μαϊμού». Για το λόγο αυτό το Δικαστήριο δέχθηκε την αγωγή του Ιωάννη Κουρτάκη και υποχρέωσε την εταιρεία «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ Α.Ε.» να του καταβάλλουν αλληλεγγύως και εις ολόκληρον έκαστος ως χρηματική ικανοποίηση το ποσό των οκτώ χιλιάδων (8.000) ευρώ με το νόμιμο τόκο από την άσκηση της αγωγής πλέον δικαστικής δαπάνης και να δημοσιευθεί περίληψη της απόφασης.