Συναγερµό σήµανε στους κόλπους του νέου προεδρικού συστήµατος του ΣΥΡΙΖΑ το περιβόητο ρεπορτάζ της «Εφηµερίδας των Συντακτών» σχετικά µε τη νεοφιλελεύθερης απόχρωσης αρθρογραφία της νιότης του Στέφανου Κασσελάκη.

Πέραν των αντιδράσεων που προκλήθηκαν σε όλα τα επίπεδα µε τις σχετικές αποκαλύψεις, το γεγονός αυτό στάθηκε αφορµή να αναδειχθεί σε όλο της το µεγαλείο η απουσία οποιασδήποτε σύνδεσης του Στέφανου Κασσελάκη και του περιβάλλοντός του µε τον πυρήνα των επιτελικών στελεχών των ΜΜΕ που είτε βρίσκονται υπό την ιδιοκτησιακή οµπρέλα της Κουµουνδούρου («Αυγή», «Στο Κόκκινο», left.gr) είτε πρόσκεινται στην αξιωµατική αντιπολίτευση.

Η παράµετρος αυτή µοιραία αποτελεί ένα αδιαπέραστο µέχρι στιγµής εµπόδιο για την ταύτιση του προσώπου του νέου προέδρου µε ένα σηµαντικό κοµµάτι της παραδοσιακής κοµµατικής βάσης, που, ανεξαρτήτως των εξελίξεων και των δεδοµένων που διαµορφώνονται, είναι θέµα πολιτικής επιβίωσης να µη συρρικνωθεί περαιτέρω.

Ο ρόλος του Νίκου Παππά

Το πράγµα γίνεται ακόµα δυσκολότερο µετά την εµφανή αποστασιοποίηση του Νίκου Παππά από τις επιλογές της ηγεσίας περί διαγραφών και όχι µόνο, µιας και ο πρώην υπουργός Επικρατείας θα ήταν το καταλληλότερο πρόσωπο να λειτουργήσει εν είδει συνδετικού κρίkου µε το φιλοΣΥΡΙΖΑϊκό δηµοσιογραφικό δυναµικό.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί, πέραν της διαρκούς και έντονης κριτικής της «Εφ. Συν.», είναι η σαφής τάση τόσο της «Αυγής» όσο και του ραδιοφωνικού σταθµού «Στο Κόκκινο» να προβάλλουν µε πολύ πιο πλήρη καταγραφή τις θέσεις της εσωκοµµατικής αντιπολίτευσης έναντι της προεδρικής γραµµής.

Οι αντιδράσεις και τα media του ΣΥΡΙΖΑ

Ακόµα πιο αιχµηρές είναι ιδιωτικού χαρακτήρα τοποθετήσεις δηµοσιογράφων των κοµµατικών media, όπως ο Γιώργος Κυρίτσης, ή ακόµα και ο µέχρι πρότινος διευθυντής της «Αυγής», Σπύρος Ραπανάκης, οι οποίοι στιγµατίζουν σε κάθε ευκαιρία τις κεντρικές αποφάσεις.

Η κατάσταση αυτή οδήγησε την «προεδρική φρουρά» να δώσει ένα πρώτο δυναµικό στίγµα µε την ανάληψη της διεύθυνσης της εφηµερίδας από τη Βούλα Κεχαγιά και του ραδιοφώνου από τον Αδάµ Γιαννίκο στη θέση του συντονιστή αντί του Λευτέρη Αρβανίτη.

Ιδιαίτερα η πρώτη είχε διαφωνήσει έντονα κατά την παρουσία της «Στο Κόκκινο» µε µια σειρά επιτελικών στελεχών σχετικά µε τον τρόπο κάλυψης της δράσης του νεοεκλεgέντος προέδρου, ενώ διαφώνησε ανοικτά µε τον µέχρι πρότινος συµπαρουσιαστή της, Νίκο Σβέρκο.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο "Secret" της εφημερίδας "ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ" στις 27/10/2023