Το μακροβιότερο και πιο αγαπημένο σχολικό βιβλίο, το θρυλικό «Ανθολόγιο» του Δημοτικού, κυκλοφορεί με την κυριακατικη έκδοση της «Απογευματινής», αυτή την Κυριακή 14.01. Μπορείτε να επιλέξετε ένα από τα τρία μέρη του γνωστού σχολικού βιβλίου που μεγάλωσε γενιές Ελλήνων, και να ταξιδέψετε μαζί του σε μια εποχή αθωότητας και νοσταλγίας! Με ποιήματα και κείμενα από τους σημαντικότερους Έλληνες λογοτέχνες και ακαδημαïκους, έρχεται ξανά κοντά μας, για να μας θυμίσει στιγμές της παιδικής ηλικίας, αλλά και για να προσφέρει τις πολύτιμες γνώσεις του στα νέα παιδιά που το βλέπουν για πρώτη φορά. Το βιβλίο αυτό υπήρξε σταθμός στην ελληνική εκπαίδευση αφού σηματοδότησε μια σημαντική αλλαγή ως προς την αντίληψη για τη «χρήση» των λογοτεχνικών κειμένων στην εκπαίδευση. Μέσα από αυτά η λογοτεχνία εισάγεται στο δημοτικό σχολείο με νέα κριτήρια, και ζητούμενο ήταν πια να δημιουργηθούν μικροί αναγνώστες, που θα αγαπήσουν ακόμα περισσότερο το βιβλίο και το διάβασμα.

Τα κείμενα και τα ποιήματα της έκδοσης υπογράφουν οι σπουδαιότεροι Έλληνες Λογοτέχνες:

Οδυσσέας Ελύτης, Νίκος Καζαντζάκης

Κωστής Παλαμάς, Γιάννης Ρίτσος

Δημήτρης Ψαθάς, Στρατής Μυριβήλης

Κώστας Βάρναλης, Γρηγόριος Ξενόπουλος

Γεώργιος Βιζυηνός, Πηνελόπη Δέλτα

Διονύσιος Σολωμός, Γεώργιος Δροσίνης

Τέλλος Άγρας, Ζαχαρίας Παπαντωνίου

Βασίλης Ρώτας, Ζωρζ Σαρρή κ.α.Στο «Ανθολογίο για τα παιδιά του Δημοτικού» συνυπάρχουν δημιουργικά δημοτικά ποιήματα και λαϊκά παραμύθια με αποσπάσματα από αναγνωστικά των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων του Ελευθερίου Βενιζέλου, με κείμενα που είχαν δημοσιευτεί στο θρυλικό περιοδικό Η διάπλασις των παίδων και αποσπάσματα έργων της νεοελληνικής λογοτεχνίας από τον Διονύσιο Σολωμό και τον Γεώργιο Δροσίνη, τον Ιωάννη Πολέμη και τον Ζαχαρία Παπαντωνίου, μέχρι τον Βασίλη Ρώτα, τη Ρένα Καρθαίου και τον Γιάννη Ρίτσο, τη Ζωρζ Σαρρή και τη Λότη Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου. Η ανάθεση της εικονογράφησης του Ανθολογίου σε σημαντικούς εικαστικούς καλλιτέχνες, οι οποίοι κοσμούν τα βιβλία κυρίως με πρωτογράμματα, διακοσμητικές «ταινίες» και μοτίβα, αποδεικνύει τη σημασία που αποδίδεται όχι μόνο στο περιεχόμενο μα και στη μορφή του βιβλίου το οποίο απευθύνεται σε παιδιά. Στόχος ήταν να δημιουργηθούν μικροί αναγνώστες, που να αγαπήσουν ακόμα περισσότερο το βιβλίο και το διάβασμα και έτσι να αναπτύξουν τη σκέψη και να καλλιεργήσουν τον γραπτό και προφορικό λόγο τους.

«Με το βιβλίο αυτό θα κάνετε μια πρώτη γνωριμία με τη λογοτεχνία μας. Η γνωριμία αυτή θα σας δώσει μεγάλες χαρές. Θα σας δείξει με νέο τρόπο πολλά πράγματα και θα σας πλουτίσει ψυχικά. Θα σας κάνει ακόμα ν’ αγαπήσετε περισσότερο τον τόπο μας και τους ανθρώπους του. Γιατί η καλή λογοτεχνία είναι πάντα ο καθρέφτης της ζωής και της ιστορίας ενός τόπου. Τα κείμενα που βρίσκονται στο Ανθολόγιο είναι διαλεγμένα ειδικά για σάς. Διαβάζοντάς τα θα ξαναθυμηθείτε και θα συνδέσετε μέσα σας διάφορα έθιμα, γιορτές και εκδηλώσεις απ’ τη ζωή της πατρίδας μας, περιστατικά που συμβαίνουν στις μέρες μας ή ιστορίες, για παλιά και καινούρια πράγματα»