Ένα ντοκιμαντέρ που αναμένεται να πυροδοτήσει εκ νέου το #MeΤoo στην Ελλάδα είναι το «Tack» της Βάνια Τέρνερ. Πρωταγωνίστριες η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου και η επίσης πρωταθλήτρια ιστιοπλοΐας Αμαλία, που ζήτησε δικαιοσύνη για την κακοποίηση που υποστήριξε ότι υπέστη από τον προπονητή της ως ανήλικη.
Όταν η Μπεκατώρου, Ολυμπιονίκης ιστιοπλοΐας, μίλησε για σεξουαλική βία στον χώρο του αθλητισμού, έγινε icon για πολλές. Η επίσης πρωταθλήτρια ιστιοπλοΐας Αμαλία, από την πλευρά της, υποστήριξε πως κακοποιούνταν συστηματικά από τον προπονητή της μεταξύ 11 και 13 ετών. Δύο υποθέσεις για τις οποίες χύθηκαν τόνοι μελάνης - ιδίως για την περίπτωση της Μπεκατώρου.


Ντοκιμαντέρ: Παρακολουθεί τη "σεισμική" αλλαγή στην Ελλάδα

Η ταινία ακολουθεί τις γυναίκες για δύο χρόνια να περιηγούνται σε αυτή τη «σεισμική» αλλαγή στην Ελλάδα, ενώ με σκίτσα σε μορφή καρτούν ζωντανεύει το δράμα της αίθουσας του δικαστηρίου.

Οι δυο τους, σε παράλληλη πορεία, συνειδητοποιούν ότι ο αγώνας τους για τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών κοινωνικών κανόνων μόλις ξεκίνησε. Έτσι, «πρέπει να κολλήσουν σαν ναύτες που κάνουν ελιγμούς στους ανέμους των αντιξοοτήτων για να συνεχίσουν να προχωρούν», τονίζει η σκηνοθέτρια, που εκτελεί και χρέη κινηματογράφησης και μοντάζ.


View this post on Instagram

A post shared by TACK (@tackthefilm)


Το "Tack" ντοκιμαντέρ ακολουθεί τις επίλεκτες αθλήτριες καθώς αναζητούν δικαιοσύνη

«Το “Tack” είναι βαθιά οικείο ντοκιμαντέρ που ακολουθεί τις επίλεκτες αθλήτριες των οποίων οι ζωές διασταυρώνονται καθώς αναζητούν δικαιοσύνη. Άρχισα τα γυρίσματα για τη Σοφία καθώς έγινε εθνικό σύμβολο και γνώρισα την Αμαλία λίγο αφότου πήρε τη δύσκολη απόφαση να πάει στο δικαστήριο τον προπονητή της. Η φωτογραφική μου μηχανή έγινε είδος αποθήκης για τις σκέψεις τους - ήρθαμε πολύ κοντά», υπογραμμίζει.

Και περιγράφει: «Η εστίαση σε αυτά μου επέτρεψε να ξεκινήσω μια βαθιά εξερεύνηση περίπλοκων τραυμάτων, αποκαλύπτοντας τη βαθιά επίδραση που έχει στα θύματα και στα αγαπημένα τους πρόσωπα», καταλήγει.

Σημειώνουμε ότι το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (7-17/3), ενώ συμμετείχε στο πρόγραμμα Docs in Progress του 24ου Φεστιβάλ, λαμβάνοντας βραβείο από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου αξίας 3.000 ευρώ.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή