Το πέμπτο επεισόδιο του «Famagusta» ρίχνει άπλετο φως στα γεγονότα του 1974, ξεδιπλώνοντας τις ιστορίες των ηρώων της σειράς και στο τώρα. Τι θα δούμε λοιπόν στο Μega αύριο στις 21.00; Τις αγωνιώδεις ώρες της απόπειρας πραξικοπήματος στην Κύπρο το ’74 αλλά και τη φυγάδευση του Αρχιεπισκόπου Μακάριου.

Την ίδια ώρα, στο παρόν πια, η προσπάθεια διαλεύκανσης της δολοφονίας της Ελένης φέρνει ακόμη πιο κοντά τη θετή και τη βιολογική μητέρα του Μάικλ (Χρήστος Λούλης), ο οποίος επιχειρεί να πείσει τη Σιμώνη ότι δεν σκότωσε εκείνος την αδελφή της. Η Ιφιγένεια, πάλι, επιστρέφει στο σπίτι με τον Παύλο και τον Αντρίκο, κάτι που προκαλεί την αντίδραση του Αντρέα και της Χριστίνας. Οι υποψίες της Σοφίας για την ταυτότητα της Χριστίνας και τη σχέση της με τον γιο της ενισχύονται.

Αναλυτικότερα, μέσω σερί φλας μπακ αντικρίζουμε τη δράση του Αρχιεπισκόπου Μακάριου, την επίσκεψή του στον πρόεδρο Ουίλσον και τη φυγάδευσή του την κρίσιμη μέρα της τραγωδίας της Κύπρου. Στο σήμερα ο Αντρέας προσπαθεί να ρίξει φως στην υπόθεση της δολοφονίας της Ελένης, πεπεισμένος ότι ένοχος είναι ο Μάικλ.

Η Ιφιγένεια μετακομίζει στο σπίτι του Παύλου, αποσκοπώντας να επανασυνδεθεί με τον γιο τους, Αντρίκο. Παράλληλα, δύο επιζήσαντες της τουρκικής εισβολής μοιράζονται, για λογαριασμό του ντοκιμαντέρ του Μάικλ, μια συγκλονιστική ιστορία από τότε. Ο Αντρέας και η Χριστίνα ανησυχούν που ο Παύλος ζήτησε από την Ιφιγένεια να επιστρέψει στο σπίτι, καθώς, λόγω του βεβαρημένου ιστορικού της στον αλκοολισμό, δεν την εμπιστεύονται.

Η Σοφία υποπτεύεται πως η Χριστίνα ίσως και να είναι η βιολογική μάνα του Μάικλ, με τη Μαίρη να εύχεται να ισχύει αυτό, γιατί σε αυτή την περίπτωση ο δικηγόρος Αντρέας Σέκερης θα τον αντιμετωπίσει ευνοϊκά.