Η παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ γίνεται γι' άλλη μια φορά σημείο αναφοράς τις Άγιες Μέρες του Πάσχα. Οι προσκυνητές που έχουν περάσει όλα τα χρόνια από τους Αγίους Τόπους αλλά και όσοι συνεχίζουν να επισκέπτονται τα Άγια Προσκυνήματα, γίνονται αναπόσπαστο κομμάτι του παζλ που συνθέτει την κατάνυξη, το δέος και την τεκμηρίωση. Οι τόποι όπου έπαθε ο Χριστός είναι η αρχή και το τέλος ενός μεγάλου προσωπικού ταξιδιού του καθενός από εμάς.

Στο Ντοκιμαντέρ, Ιερουσαλήμ - Η Σταυρική Πορεία από τo parapolitika.gr καταγράφεται η πορεία του Χριστού από το Πραιτώριο ως τον Γολγοθά, την Αποκαθήλωση και τον Πανάγιο Τάφο. Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος και Αγιοταφίτες που αφιέρωσαν την ζωή τους στον Πανάγιο Τάφο και στον Γολγοθά του Ιησού είναι συνοδοιπόροι σε αυτό το "ταξίδι" που επιμελήθηκε η δημοσιογράφος Μαρία Γιαχνάκη.

Ιερουσαλήμ: Η σταυρική πορεία | Parapolitika Ντοκιμαντέρ


i_stavriki_poreia
stavriki_poreia
stauriki_poreia
i_stauriki_poreia

ntokimanter_parapolitika


Η φυλάκιση του Ιησού

Κατεβαίνοντας σε ένα από τα πιο συγκλονιστικά προσκυνήματα των Ιεροσολύμων, στον υπόγειο χώρο της προσωρινής φυλακής του Ιησού μπορεί κανείς να νιώσει το σκότος των αποφάσεων της εποχής εκείνης.

Τα πόδια του Ιησού, δεμένα με αλυσίδες και ο ίδιος καθισμένος στο βράχο συνεχίζει την προσευχή του περιμένοντας υπομονετικά την ώρα της Σταύρωσης.

Ένα χαμηλότερο σπήλαιο κάτω από την φυλακή του Χριστού ήταν κατά την παράδοση η φυλακή των δύο ληστών που σταυρώθηκαν μαζί με τον Κύριο.

Αργότερα το αγκάθινο στεφάνι, και οι σταγόνες του αίματος που θα κυλούσαν από το μέτωπό του θα έβαφαν για πάντα τις σελίδες της ιστορίας και θα άφηναν παρακαταθήκη την ταπείνωση και την υπομονή του Ιησού Χριστού.

Βαδίζοντας στην οδό του μαρτυρίου ανάμεσα στον κόσμο από διαφορετικές χώρες, πολιτισμούς και θρησκείες, βαδίζει κανείς την μαρτυρική διαδρομή του Χριστού προς τον Γολγοθά....

ierousalim_stauriki_poreia

Οι στρατιώτες αφού Τον βασάνισαν με ποικίλους τρόπους, Τον ανάγκασαν να άρει το σταυρό Του και να βαδίσει προς τον Γολγοθά... Βασανισμένος, εξουθενωμένος, πληγωμένος ο Ιησούς κατέρρεε σχεδόν σε κάθε πέντε-δέκα βήματα... βαδίζοντας την οδό του πάθους, via do la rosa.

Η ιδρωμένη του παλάμη άφησε το αποτύπωμά της σε ένα βράχο...

Ξαφνικά εμφανίστηκε ένας γεροδεμένος αγρότης που επέστρεφε στο σπίτι του από τη δουλειά, με τα δύο του παιδιά. Ήταν ο Σίμων, ο Κυρηναίος. Οι Ρωμαίοι στρατιώτες δεν έχασαν την ευκαιρία και του έδωσαν την εντολή να κουβαλήσει εκείνος τον Σταυρό του Ιησού. Ο Σίμωνας πήρε στους ώμους του τον βαρύ Ξύλο και το κουβάλησε μέχρι τον τόπο της εκτέλεσης.

Φρικτός Γολγοθάς

Ο Γολγοθάς του Ιησού βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον Πανάγιο Τάφο. Το ύψωμα του σκουπιδότοπου της εποχής εκείνης έμελλε να γίνει ο τόπος του μαρτυρίου του Χριστού αλλά και ο τόπος της μετανοίας, των δακρύων και του πόνου των σημερινών πιστών και επισκεπτών.

Μπαίνοντας μέσα στο ναό όπου βρίσκονται κυρίως οι τόποι, όπου γράφτηκαν οι τρεις τελευταίες πράξεις από την ζωή ως τον θάνατο και την Ανάσταση του Θεανθρώπου, συναντά κανείς δεξιά του σε ύψωμα, το Γολγοθά, μπροστά του την αποκαθήλωση και αριστερά του στο βάθος το Ιερό κουβούκλιο όπου ήταν ο τάφος του Κυρίου μας. Εκεί όπου ο θάνατος έγινε ανάσταση και σφράγισε για πάντα το πιστεύω των απανταχού ορθοδόξων Χριστιανών.

Από το ισόγειο του Ναού της Αναστάσεως 27 σκαλιά οδηγούν στο χώρο του Προσκυνήματος όπου υπάρχουν 2 παρεκκλήσια.

Το πρώτο παρεκκλήσι είναι αυτό των Ορθοδόξων στο σημείο που στήθηκε ο Σταυρός του Μαρτυρίου και διακρίνεται για την εξαιρετική διακόσμηση και την επιβλητικότητα του. Το δεύτερο παρεκκλήσι είναι αυτό των Λατίνων, και σύμφωνα με την παράδοση, είναι στο σημείο όπου οι Ρωμαίοι στρατιώτες κάρφωσαν τον Κύριο στο Σταυρό.

Κάτω από την αγία Τράπεζα του Ορθόδοξου παρεκκλησίου διακρίνεται στο βράχο κυκλικό άνοιγμα, εντός του οποίου στήθηκε ο Σταυρός του Μαρτυρίου. Το άνοιγμα αυτό καλύπτεται από ασπιδόμορφο αργυρό δίσκο και πάνω του έχουν αποτυπωθεί πέντε σκηνές από τα πάθη του Χριστού.

Ο χώρος δεξιά και αριστερά της αγίας Τράπεζας είναι περιφραγμένος με τζάμι και μας δείχνει πώς ήταν η όψη του Γολγοθά πριν να χτιστούν τα προσκυνήματα.

Στην δεξιά πλευρά υπάρχει ένα παράθυρο που κάποτε ήταν πόρτα από την οποία ο αυτοκράτορας Ηράκλειος μπήκε με τον Τίμιο Σταυρό και του έπεσε το Στέμμα. Για το λόγο αυτό όταν ο Πατριάρχης ή Επίσκοπος λειτουργεί στο Γολγοθά, δεν φοράει τη μίτρα του. Τα σημεία αυτά πάντα συγκλονίζουν τους προσκυνητές , οι οποίοι με δέος επισκέπτονται τον τόπο που δέχθηκε το νεκρό σώμα του Ιησού αλλά και βάφτηκε και με τις σταγόνες από το αίμα του.

Η Αποκαθήλωση

Το πρώτο προσκύνημα που συναντάμε όταν εισερχόμαστε στον Ναό της Αναστάσεως είναι η Αγία Αποκαθήλωση η οποία βρίσκεται έναντι της πύλης του Ναού.

Η σημερινή της μορφή αποτελεί νεώτερη κατασκευή, αυτή του 1810. Το προσκύνημα αποτελείται από φυσικό βράχο ο οποίος ταυτίζεται με τον καθαγιασμένο βράχο του Μυρισμού. Στην πλάκα αυτή οι μαθητές του Κυρίου, ο ευσχήμων Ιωσήφ και ο Νικόδημος από Αριμαθαίας αφού κατέβασαν από το Σταυρό το Σώμα του Κυρίου, το άλειψαν με μύρα το τύλιξαν με την Αγία Σινδόνη και το ενταφίασαν στον παρακείμενο Τάφο.

ierousalhm_ntokimanter


Το ιερό προσκύνημα είναι σήμερα καλυμμένο από λευκό πορφυρό μάρμαρο το οποίο χρησιμεύει όχι μόνο για διακόσμηση αλλά και για να προφυλάξει από την συνήθεια των προσκυνητών να αποσπούν μικρά κομμάτια για φυλαχτά και ενθύμια.

Πλαισιώνεται με 8 καντήλες και 6 μανουάλια. Η επιγραφή «ο ευσχήμων Ιωσήφ από του ξύλου καθελών το Άχραντόν σου σώμα », είναι γραμμένο στα Ελληνικά. Στο προσκύνημα αυτό έχουν δικαιώματα και οι τρεις κοινότητες, των Ορθοδόξων, των Λατίνων και των Αρμενίων, γεγονός που τους δίνει το δικαίωμα να πραγματοποιούν θυμίαμα κατά την διάρκεια της ημέρας.

Ο Πανάγιος Τάφος

Το μεγαλύτερο γεγονός, η μεγαλύτερη ανθρώπινη και θεϊκή διάσταση μαζί αποτυπώθηκε εις τους αιώνας των αιώνων στο Ιερό Κουβούκλιο του Πανάγιου Τάφου.

Εκεί στον Πανάγιο τάφο, το σώμα του Χριστού μεταφέρθηκε μετά την αποκαθήλωση και τοποθετήθηκε στον τάφο, ο οποίος μετά σφραγίστηκε για να βρεθεί ανοικτός σε τρεις ημέρες όπως είχε πει ο ίδιος.

Ο Πανάγιος Τάφος είναι το σημείο όπου οι επισκέπτες, γονατίζουν στην μαρμάρινη πλάκα για να αφήσουν τις αμαρτίες τους, τα δάκρυά τους, την ανθρώπινη λιποψυχία τους, μα κυρίως τον πόνο της καθημερινότητάς τους. Εκεί ξεγυμνώνονται και ζητούν έλεος από το Θεό, σε έναν τόπο που ο ίδιος νίκησε τον Άδη και απόδειξε ότι είναι ο Βασιλιάς του φωτός, της αιώνιας ζωής.

panagios_tafos


Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό μνημείο για τη χριστιανοσύνη -και όχι μόνο. Ο τάφος του Ιησού αρχικά είχε τη μορφή των ιουδαϊκών μνημείων που ήσαν λαξευμένα σε βράχο. Ο βράχος αυτός ισοπεδώθηκε, και το οικοδόμημα που τον περιέκλειε κατέρρευσε όταν έγινε η μεγάλη καταστροφή του Ναού της Αναστάσεως από τον Αλ Χακίμ το 1009-1012 μ.Χ. Με την αποκατάσταση του Ναού επί Κωνσταντίνου του Μονομάχου (1042-1048), ένα καινούργιο οικοδόμημα χτίστηκε γύρω από τον Πανάγιο Τάφο, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως το ιερότερο προσκύνημα του χριστιανικού κόσμου.


Η τελετή αφής του Αγίου Φωτός το Μεγάλο Σάββατο

Στον Πανάγιο Τάφο γονατίζει ο Πατριάρχης για να πραγματοποιηθεί η Αφή του Αγίου Φωτός το Μεγάλο Σάββατο και από τον Πανάγιο Τάφο ξεκινούν όλα. Το Άγιο Φως αναβλύζει μέσα από το Ιερό κουβούκλιο του Πανάγιου Τάφου κάθε Μεγάλο Σάββατο και συγκλονίζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που παρακολουθούν την αφή.

Η ελληνική αγιοταφική κοινότητα είναι αυτή που έχει την ευθύνη και την φροντίδα του Πανάγιου Τάφου εκείνη την ημέρα, ενώ ο Έλληνας Πατριάρχης πάντα είναι αυτός που γονατίζει να πει την ευχή και να προσευχηθεί στην πλάκα που σκέπασε το σώμα του Χριστού για να πραγματοποιηθεί το μεγαλύτερο θαύμα της ορθοδοξίας.

Οι θύρες του Πανάγιου Τάφου σφραγίζονται νωρίς το πρωί με βουλοκέρι αφού πρώτα το ιερό κουβούκλιο έχει ελεγχθεί ώστε να μην υπάρχει τίποτα που να ανάψει κερί ή καντήλι. Έξω από τις θύρες στέκουν εκπρόσωποι των κοινοτήτων και κατά το μεσημέρι του Σαββάτου φτάνει ο Έλληνας Πατριάρχης.

Φτάνοντας στο Ιερό κουβούκλιο του αφαιρούν τα άμφια και μένει με το λευκό στιχάριο, ανοίγουν οι θύρες και μπαίνει μέσα στο ιερό κουβούκλιο γονατίζοντας για να πραγματοποιηθεί η αφή του Αγίου Φωτός.

Στο παρεκκλήσι του Αγγέλου που βρίσκεται μέσα στο ιερό κουβούκλιο βρίσκεται ο Αρμένης πατριάρχης παρακολουθώντας όλη την διαδικασία και είναι ο δεύτερος που παίρνει το άγιο φως από τον έλληνα πατριάρχη....

Η κολώνα στην Αγία Αυλή

Στην αριστερή πλευρά στην κεντρική είσοδο του πανίερου ναού της αναστάσεως παρατηρούμε «τη σκισμένη και μαυρισμένη κολώνα».

Σύμφωνα με την παράδοση, το 1520 επί Τουρκοκρατίας Λατίνοι και Αρμένιοι δωροδόκησαν το Σουλτάνο Μουράτ και αυτός απαγόρευσε την είσοδο στον Πανάγιο Τάφο του Ελληνορθόδοξου Πατριάρχη Σωφρονίου για την Ακολουθία του Αγίου Φωτός.

mhtropolitis_kapitwliados


Στον Τάφο μπήκε ο Αρμένιος Πατριάρχης με σκοπό να πάρει αυτός το Άγιο Φως. Οι Ορθόδοξοι μαζί με τον Πατριάρχη, παρέμειναν προσευχόμενοι έξω από τον Ναό κοντά στην Αγία Πόρτα. Ο Αρμένιος Πατριάρχης προσευχόταν για ώρες αλλά το Άγιο Φως δεν έβγαινε. Ξαφνικά αστραπές κάλυψαν το Ναό, και κεραυνός έσκισε την κολώνα από την οποία βγήκε Φως που άναψε τα κεριά του Πατριάρχη.

Ο παρευρισκόμενος Εμίρης του Τούναμ που ήταν επικεφαλής της φρουράς και διαπίστωσε το θαύμα, πίστεψε και έγινε χριστιανός. Οι Τούρκοι ύστερα τον θανάτωσαν. Μετά από αυτό το θαύμα, ο Σουλτάνος έβγαλε φιρμάνι σύμφωνα με το οποίο το δικαίωμα να μπαίνει στον Πανάγιο Τάφο και να τελεί την αφή του Αγίου Φωτός το είχε ΜΟΝΟ ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης, κάτι που σεβάστηκαν όλοι στους επόμενους αιώνες μέχρι σήμερα.

Όταν το άγιο φως πλημμυρίζει το κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου, η λάμψη του και η γλυκιά του ζεστασιά αγκαλιάζει όλο τον κόσμο που βρίσκεται εκείνη την ώρα γύρω από το Ιερό Κουβούκλιο και η Ιερουσαλήμ στέλνει σε όλο τον κόσμο το μήνυμα της Ανάστασης Δεύτε Λάβετε Φως εκ του ανεσπέρου Φωτός.....

Συντελεστές ντοκιμαντέρ

Η παραγωγή είναι των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ Media με την υπογραφή της Μαρίας Γιαχνάκη. Σε εκτέλεση παραγωγής του Ινστιτούτου Άγιος Μάξιμος ο Γραικός και της Sceptic Production.